Berlijn

Berlijn - grote stad en natuurbelevenissen in de hoofdstad

Berlijn is niet alleen de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, het is ook de dichtstbevolkte stad van Duitsland en de Europese Unie met 3,7 miljoen inwoners. Bezoekers van de metropool ervaren niet alleen het grote stadsgevoel, er staan hen ook tal van prachtige natuurervaringen te wachten. Berlijn ligt niet alleen aan de rivieren Spree en Havel, maar talrijke andere zijrivieren en meren zoals de Großer Wannsee bepalen het beeld van de metropool en zorgen voor veel afwisseling. Wat u in en rond Berlijn kunt beleven, wordt kort en bondig voorgesteld door het vakantietijdschrift Vakantiekompas.

De naam van de stad komt uit het Slavisch en betekent zoiets als "plaats in een moerassig gebied". De eerste gedocumenteerde vermelding dateert van 1237, toen de huidige historische wijk Kölln werd genoemd. Berlijn zelf komt als naam voor in documenten vanaf het jaar 1244. In de loop der jaren bleef de stad groeien en beleefde haar eerste bloeiperiode onder keurvorst Friedrich Wilhelm vanaf 1640, toen talrijke mensen uit Europa, zoals Frankrijk, Polen, Bohemen en Oostenrijk, naar de stad kwamen. Rond 1800 ontwikkelde de stad zich ook meer en meer tot een cultureel centrum. In 1871 werd Berlijn eindelijk de hoofdstad van het Duitse Rijk en bleef dat tot 1945. Na de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn verdeeld door de overwinnende mogendheden en, vanaf 1961, door een muur. Het oostelijk deel van de stad werd de hoofdstad van de DDR. Op 3 oktober werd Duitsland - en daarmee Berlijn - herenigd. Op 20 juni 1991 werd Berlijn opnieuw de hoofdstad en zetel van de Bondsregering.

Wat eet je in Berlijn?

Stelletjes, soloreizigers en gezinnen met kinderen kunnen in Berlijn heel wat beleven. Of u nu te voet, met de bus of op eigen houtje de talrijke bezienswaardigheden bezoekt tijdens een rondleiding - er is veel te zien en te beleven in de metropool. Het museumlandschap - bijvoorbeeld op het Museumeiland met zijn vijf musea zoals het Pergamonmuseum of het Natuurhistorisch Museum met 's werelds hoogste dinosaurusskelet - zijn niet alleen op regenachtige dagen verleidelijk. Berlijn is natuurlijk ook een bezoek waard voor zijn architectuur: of het nu de Brandenburger Tor, de boulevard Unter den Linden of de Berlijnse radiotoren is - er is genoeg te zien. De Wall Trail is ook een bijzondere ervaring. Hier kunnen bezoekers te voet of met de fiets het 160 kilometer lange traject van de voormalige DDR-grensversterkingen naar West-Berlijn afleggen. De fiets- en wandelroute volgt de voormalige douane- en colonneroute die destijds door de DDR-grenstroepen werd uitgezet. De Wall Trail is verdeeld in verschillende secties, waardoor het gemakkelijk is om de route op te delen.

Ongeveer 18 procent van het stadsgebied is bebost. Het grootste deel is het grondbos. Er zijn ook talrijke meren, zoals de Wannsee, waar u kunt zwemmen. Er zijn talrijke wandel- en fietspaden langs de Spree, de Havel en de meren. Hier kunt u genieten van de natuur dicht bij de drukte van de stad. Tips voor culinaire versnaperingen zijn er genoeg in de desbetreffende stadsgidsen. Er zijn meer dan 5.000 cafés, bars en restaurants in de stad. Typische gebakjes zijn Schrippe, Splitterbrötchen en de Berlijnse pannenkoek. De bekendste gerechten zijn curryworst met frietjes, gerookte varkenslende, gehaktbal en lever in "Berlijnse stijl".