Saksen

Saksen - afwisselende landschappen, levendige steden

Saksen is het land van buitengewone kunst en cultuur, de plaats van een rijke en levendige industriegeschiedenis, een land van legendarische kastelen en een fascinerend natuurrijk: Saksen is een magneet voor reizigers van over de hele wereld.

Wandelen met een WOW-effect - ontdek de mooiste wandelroutes van Saksen

Waar denk je aan als je de woorden Saksen en wandelen hoort? Waarschijnlijk Saksisch Zwitserland - dit unieke nationale park in het Elbezandsteengebergte met 1200 km goed gemarkeerde wandelpaden is ideaal om de veel geciteerde "stevige schoenen" uit te pakken en op pad te gaan. De rivier de Elbe in het dal, de talrijke kloven en bossen en de voor dit gebied zo typerende rotsformaties vormen samen een buitengewoon decor. Als u op zoek bent naar een meerdaagse tocht, dan is de Malerweg de juiste tocht voor u - op een totaal van 116 km leidt deze afwisselende panoramische route door kleine dorpjes, bossen, langs rotsen en kastelen en langs de Elbe door Saksisch Zwitserland.

Elbezandsteengebergte in Saksisch Zwitserland - Elbezandsteengebergte in Saksisch Zwitserland - Julius_Silver auf Pixabay
Elbezandsteengebergte in Saksisch Zwitserland | Julius_Silver auf Pixabay

Ontdek Saksen vanuit het zadel van een fiets

U reist liever met de fiets? Geen probleem - er zijn ook talloze manieren om Saksen op twee wielen te verkennen. De klassieke fietstocht is waarschijnlijk het Elbe-fietspad, maar er zijn ook andere echte hoogtepunten. De Saksische Wijnbouwersroute, een 67 km lange fietstocht met vertrek in Radebeul, voert u langs kastelen en talrijke wijnhuizen langs schilderachtige wijnterrassen. Een ander hoogtepunt is de Wilsdruffer Bahntrassenrunde. Talrijke smalspoorwegen, die inmiddels buiten gebruik zijn gesteld, liepen door Saksen. Deze tocht loopt van Meißen naar Wilsdruff, vanwaar hij via het Triebischdal weer terugkeert naar het beginpunt, dat gemakkelijk met de S-Bahn vanuit Dresden te bereiken is.

Op reis met het gezin in Saksen

Ook uw kinderen zullen zich in Saksen niet vervelen, zelfs voor de allerkleinsten valt hier van alles te beleven. Een afwisselende fietstocht brengt u van Kaditz naar Kötitz, vanwaar u met de veerboot de Elbe kunt oversteken en dan langs de Gohlis-molen terug kunt trappen. Een heel bijzondere familie-ervaring is de Drakengrot in Syrau, de enige showgrot in Saksen. Ondergronds vind je heldere meren, druipstenen en kleiformaties, en volgens de legende zou er zelfs een draak wonen. In het openluchtmuseum Landwüst in het Vogtland wordt aan de hand van gebouwen, werk- en dagelijkse gebruiksvoorwerpen, dieren en planten getoond hoe de boeren rond 1900 in deze streek leefden. In het Greifensteiner Woud kunnen kinderen en hun ouders op zoek gaan naar mythische wezens die liefdevol uit hout zijn gesneden.

Wat eet je in Saksen?

Pure cultuur - bijzondere ervaringen in Saksen

Wist u dat Chemnitz is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa 2025? Daarom staat hier de komende jaren veel op het programma. Het voormalige depot van het gemeentelijk nutsbedrijf werd in 2021 omgetoverd tot een creatieve makerspace, en al in datzelfde jaar vonden er tal van culturele evenementen plaats, zoals culturele vlooienmarkten en fietsbioscopen. Er is hier altijd iets te zien en te ontdekken. Ook werden 19 microprojecten rond het thema Chemnitz 2025 geselecteerd om de komende jaren te worden uitgevoerd, waaronder projecten die de multiculturele inwoners en verschillende leeftijdsgroepen van de stad dichter bij elkaar brengen.

Geschikte catalogi voor een vakantie in Saksen

Gun uzelf wat tijd voor uzelf - wellness- en vitaliteitsvakanties in Saksen zijn gewoon meer

Als u na bewogen dagen in Saksen behoefte heeft aan ontspanning, dan kunt u het beste hier blijven. U hebt de keuze tussen talrijke, deels historische kuur- en wellnessoorden, die beroemd zijn om hun veengebieden, thermale bronnen en kuuroorden. In het sinds 1823 beroemde veenkuuroord Bad Muskau worden behandelingen uitgevoerd in het adellijke kuurhotel Fürst Pückler. Het 26,5 graden warme geneeskrachtige water van Warmbad, een wellnessresort in het Ertsgebergte, wordt al meer dan 600 jaar gebruikt voor drink- en badkuren.