Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt: Natuur en cultuur in een unieke verscheidenheid

De deelstaat Saksen-Anhalt ligt in het hart van Duitsland en is altijd een bezoek waard. Hier vindt u vlakke gebieden zoals de Börde en delen van het Noord-Duitse laagland, het Jerichower Land, maar ook bergachtige gebieden zoals de Harz en de Burgenlandkreis, waar al heel lang met succes wijn wordt verbouwd en u zich eigenlijk heel zuidelijk voelt. Saksen-Anhalt wordt doorsneden door het brede laagland van de Elbe, dat deel uitmaakt van het oude stuwwallengebied uit de Saale-ijstijd. Ook de Mulde, de Saale, de Unstrut, de Weiße en Schwarze Elster, de Bode en de Havel in het noorden lopen door het gebied. Maar niet alleen het landschap van Saksen-Anhalt is boeiend en afwisselend, ook de geschiedenis heeft in deze deelstaat met een oppervlakte van meer dan 20.000 km² talrijke historisch belangrijke sporen nagelaten.

Een ideale federale staat voor lange vakanties

Ook in het Harzgebergte of alleen al in het district Burgenland kunt u met z'n tweeën, met een groep of met het gezin een uitgebreide vakantie doorbrengen. De geïnteresseerde vrijgezel zal zich hier ook nooit vervelen. Beide gebieden, met hun zeer verschillende karakters, nodigen uit tot uitgebreide wandeltochten en andere sportieve activiteiten zoals klimmen en mountainbiken. Het Harzgebergte, met de 1.142 meter hoge Brocken en de historische Brockenbahn, kan met recht het hoogste noordelijke gebergte en het noordelijkste skigebied van Duitsland worden genoemd, wat ook voor onze Deense en Nederlandse buren heel aantrekkelijk is. Maar het Nationaal Park Harz is lang niet alleen maar een landschap met schilderachtige kloven en kliffen en uitgestrekte bossen met een unieke flora en fauna. Mooie steden en dorpen zoals Wernigerrode, Quedlinburg en Blankenburg met hun historische gebouwen en deels middeleeuwse stadskernen zijn ook zeker een bezoek waard.

Vakantieland Saksen-Anhalt

Bergen, rivieren, kastelen en parken zo ver het oog reikt

De Burgenlandkreis is een gebied met een heel ander karakter, maar niet minder boeiend. Hier, in het heuvellandschap tussen de Saale, de Unstrut en de wijngaarden, voel je je meteen een beetje naar Italië getransporteerd. De steden Naumburg, Freyburg en Weißenfels met hun paleizen en kastelen zijn prachtig, en de kathedraal van Naumburg staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Saksen-Anhalt telt in totaal vijf UNESCO-werelderfgoederen. De andere vier zijn het 142 vierkante kilometer grote Tuinenrijk Dessau-Wörlitz, het Bauhaus in Dessau, de Luthergedenktekens in Wittenberg en Eisleben, waar geschiedenis werd geschreven, en de unieke stad Quedlinburg. Er zijn ook vele andere plaatsen die een bezoek waard zijn, zoals Stendal, Tangermünde en Wittenberg. En overal vindt u gastvrije accommodatie, talrijke hotels met spa- en wellnessfaciliteiten en vriendelijke restaurants die traditionele en internationale gerechten serveren en veganistische en vegetarische gerechten van de beste kwaliteit bereiden.

Geschikte catalogi voor een vakantie in Saksen-Anhalt

Gelegen in het centrum van Duitsland en Centraal-Europa

Grote delen van de fantastisch ontwikkelde Elbe-fietsroute lopen door Saksen-Anhalt, door het biosfeerreservaat Midden-Elbe. Als u deze route wilt fietsen van de deelstaathoofdstad Maagdenburg of zelfs van de Saksische deelstaathoofdstad Dresden naar Hamburg, biedt Saksen-Anhalt vele mogelijkheden voor interessante tussenstops. Magdeburg, met zijn van verre zichtbare kathedraal, was in de vroege Middeleeuwen een economisch, politiek en cultureel centrum van Europa in het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie. Inmiddels is Magdeburg uitgegroeid tot een moderne en levendige stad met een breed scala aan culturele activiteiten, net als de aantrekkelijke stad Halle an der Saale.

Wat eet je in Saksen-Anhalt?