02.04.2024 | Oorsprong: Naturarena Bergisches Land GmbH

14 keer top cross ervaring op het Bergischem Weg

14 keer top cross ervaring op het Bergischem Weg
Laatste etappesteen in Velbert ingehuldigd | © Naturarena Bergisches Land GmbH

Tien jaar na de feestelijke opening van de "Bergischer Weg" heeft het langeafstandswandelpad zijn laatste ontbrekende etappesteen ontvangen. Bij het startpunt van de tweede etappe, in het Langenhorster Woud in Velbert, kwamen vrijdag 22 maart 2024 vertegenwoordigers van de toerismeorganisatie "Das Bergische", de stad Velbert en het "Natuurpark Bergisches Land" samen om de steen officieel te onthullen.

Wandelen op de Bergische Weg met Goethe

De "Bergische Weg" van Essen naar Königswinter, erkend als kwaliteitswandelroute, is een langeafstandswandelroute met 14 etappes die ook door Velbert loopt. Aan het begin of einde van elke etappe staat een zogenaamde etappesteen. Deze zijn gehouwen uit natuursteen, bekend als grauwacke, en voorzien van plaquettes met verschillende citaten over het onderwerp "wandelen". De auteurs variëren van Confucius tot Johann Wolfgang von Goethe en Wilhelm von Humboldt. De eerste etappesteen motiveert je voor de 259 kilometer die voor je liggen met de spreuk "De reis is de beloning". De nieuwe steen in Velbert is versierd met de spreuk "Wat ik niet geleerd heb, heb ik gewandeld" van Johann Wolfgang von Goethe.

Etappesteen in plaats van bergtopkruis

Gabi Wilhelm, directeur van de toeristische organisatie "Das Bergische", legt het idee achter de stenen langs de weg uit: "De etappestenen geven de wandelaar het signaal: je kunt trots zijn op jezelf, je hebt je doel voor die dag bereikt. Als je een berg beklimt, heb je op de top altijd een echte 'topkruiservaring'. Je staat bij het kruis op de top en weet dat het je gelukt is om dit specifieke punt te bereiken. Met de mijlpalen willen we wandelaars een soortgelijke ervaring bieden - en een prachtig fotomotief."

Bergische Land - Vakantiemagazine

Bergische Land - Vakantiemagazine

Bergisches Land

Het gevarieerde landschap van het middelgebergte van het natuurpark Bergisches Land weet te overtuigen met groene heuvels, bossen en weiden en idyllische dalen met bruisende beekjes. Pittoresk in het landschap ingebed vindt u vele meren en stuwen.

Velbert maakt de route compleet

Jörg Ostermann, gemeenteraadslid van Velbert, die afgelopen zomer de "Bergischer Weg" wandelde, realiseerde zich dat de steen aan het begin van de tweede etappe ontbrak. "Het besef dat er uitgerekend bij de etappe in mijn woonplaats geen overeenkomstige markering was geplaatst, bracht de bal letterlijk aan het rollen", zegt Jörg Ostermann. "We hebben toen contact opgenomen met het Natuurpark Bergisches Land, dat verantwoordelijk is voor de infrastructuur van het pad, en met de verantwoordelijke toeristische organisatie, en samen hebben we alles in gang gezet."

Succesvol wandelproject Bergisches Wanderland

Het Bergische wandelpad maakt deel uit van het Bergische Wanderland, dat twaalf jaar geleden door de toerismeorganisatie "Das Bergische" als langetermijnproject werd gestart en sindsdien met succes op de markt wordt gebracht. "De ontwikkeling van het Bergische Wanderland met zijn twee langeafstandswandelpaden en inmiddels 25 dag- en halve-dagtochten was en is een mijlpaal in de vestiging en presentatie van onze regio als uitstekende wandel- en toeristische bestemming", zegt Dr. Erik Werdel, voorzitter van de aandeelhoudersvergadering van "Das Bergische".

Slogan op de podiumsteen Velbert - Slogan op de podiumsteen Velbert - Naturarena Bergisches Land GmbH
Slogan op de podiumsteen Velbert | Naturarena Bergisches Land GmbH

Genomineerd voor mooiste wandelroute van Duitsland

Van het Ruhrgebied via de natuurparken Bergisches Land en Siebengebirge tot aan Königswinter aan de Rijn verbindt de kwaliteitsgecertificeerde langeafstandswandelroute verschillende culturele en natuurlijke landschappen. Dit is een van de redenen waarom "Das Bergische" ook dit jaar de "Bergischer Weg" heeft ingeschreven voor de verkiezing van "Duitslands mooiste wandelroute". Stemmen voor de "Bergischer Weg", die als enige meerdaagse tocht in Noordrijn-Westfalen genomineerd is voor de publieksstemming, kan tot 30 juni 2024 op www.wandermagazin.de/wahlstudio.