31.07.2024 | Oorsprong: Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V. c/o THIEL Public Relations e.K.

25 jaar Niederlausitzer Bergbautour de Lausitz

25 jaar Niederlausitzer Bergbautour
25 jaar Niederlausitzer Bergbautour
De bezoekersmijn F60 is een van de hoogtepunten langs de fietsroute Niederlausitzer Bergbautour. | © Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V., Nada Quenzel

Ter gelegenheid van de verjaardag is een folder met een geoptimaliseerde route gepubliceerd

Ooit een ruig mijnbouwgebied, tegenwoordig een afwisselend waterlandschap: het Lausitzer Seenland en Saksen is een van de meest fascinerende bestemmingen in Oost-Duitsland. Beleef de landschapstransformatie van de eeuw op de fiets: Dat is het doel van de “Niederlausitzer Bergbautour”, die in 1999 werd geopend. Deze tocht van meer dan 500 kilometer voert je dwars door de mijnbouwgeschiedenis van de Lausitz, langs kristalheldere meren met prachtige zandstranden, uitgestrekte dennenbossen en ongerepte uiterwaardenlandschappen naar de spannendste industriële erfgoedlocaties van de regio. Samen met een gepassioneerde fietser heeft de plaatselijke vereniging voor toerisme de cultureel rijke fietsroute volledig herzien. De nieuwe editie van de folder, die vanaf 15 augustus kan worden besteld en gedownload op de website www.lausitzer-seenland.de, toont de geoptimaliseerde route, geeft informatie over nieuwe bezienswaardigheden en bevat een QR-code die leidt naar het digitale tourboek inclusief GPS-gegevens.

Gepassioneerde fietser test route op vrijwillige basis

Martin Steiniger houdt ervan om te trappen, de wind op zijn huid te voelen en te genieten van het voorbijtrekkende landschap. Als kind fietste de 51-jarige al door zijn geboortestreek, het Ertsgebergte. Vandaag de dag stapt de Lausitzer uit vrije wil graag op zijn gravelbike en verkent hij graag routes buiten de gebaande paden in Duitsland, Tsjechië en Polen. Toen de Lusatian Lakeland Tourism Association vorig jaar op zoek was naar een ervaren fietsreiziger, nam hij meteen contact op. In zijn vrije tijd fietste de getrainde landmeter, die ook veel in het Lausitzer merengebied reist voor de lokale mijnbouwherontwikkelaar LMBV, de hele Niederlausitzer Bergbautour.

“Vrijwillige fietsroute-testers zijn een geluk voor de regio”, zegt Kathrin Winkler, directeur van de Vereniging voor Toerisme in het Lausitzer merengebied, “lokale overheden, districten of de vereniging zouden dit niet kunnen doen met het beschikbare personeel.” Martin Steiniger heeft onder andere de bewegwijzering, de routing, de bezienswaardigheden, de verbinding met de mijnbouw, de plaatsen om te stoppen voor verfrissingen en overnachtingsmogelijkheden onder de loep genomen.

Nieuwe fietspaden en bezienswaardigheden toegevoegd

Hierdoor kon de vereniging de route verder optimaliseren. Nieuwe fietspaden zoals de rondweg rond het Schlabendorf-meer en nieuwe bestemmingen zoals de industriële erfgoedroute in de stad Forst (Lausitz) zijn geïntegreerd en de bewegwijzering is toegevoegd. Talrijke bezienswaardigheden langs de route zijn nu gemakkelijker te bereiken.
Naast de nieuwe route vinden fietsers ook een QR-code voor digitale routebegeleiding op de folder. Er is ook informatie over welke industrieel erfgoed kan worden ervaren met audiogidsen. Op de folder staan ook bed & bike-accommodaties, campings, restaurants, fietsverhuurbedrijven en aanbieders van fietstochten.

De Niederlausitzer Bergbautour leidt naar spectaculaire locaties van industrieel erfgoed

De 516 kilometer lange Niederlausitzer Bergbautour kan worden gefietst in acht etappes van 39 tot 77 kilometer. De tocht begint en eindigt in Senftenberg, voert door de steden Lauchhammer, Cottbus en Hoyerswerda en door unieke natuurlandschappen zoals het UNESCO Global Geopark Muskauer Faltenbogen en het UNESCO Spreewald Biosphere Reserve. Een rode duivel op een fiets wijst de weg. Hij zou ooit de steenkool in de aarde hebben gebracht.

Hoogtepunten onderweg zijn de energiefabriek Knappenrode, die in een meer dan 100 jaar oude brikettenfabriek spannende inzichten biedt in de geschiedenis van de Lausitz van mijnbouwgebied tot merengebied, de showmijn in het kasteel- en vestingmuseum Senftenberg en het Forstermuseum in Forst (Lausitz). Vanaf de herfst van 2025 wordt hier de geschiedenis van de industriële cultuur in de regio tot leven gebracht. In een aanvullende digitale tentoonstelling kunnen bezoekers op zoek gaan naar sporen van de vele plaatsen in de Lausitz die door de mijnbouw zijn verdwenen.

Ook fascinerend is het spectaculaire uitzicht vanaf de gigantische, toegankelijke brug over de deklaag van de bezoekersmijn F60. Vanaf hier kun je genieten van een prachtig uitzicht over het Bergheidemeer. De biotorens van Lauchhammer zijn ook monumentale getuigen van de geschiedenis van de mijnbouw. De torens van de voormalige grote cokesfabriek maken indruk met hun unieke architectuur en zijn al van verre zichtbaar voor fietsers.

Niederlausitzer Bergbautour

Route: 516 kilometer
Start/eindpunt: Senftenberg

Etappes

1. Senftenberg - Lauchhammer (55 km)
2. Lauchhammer - Calau (72 km)
3. Calau - Vetschau (69 km)
4. Vetschau - Cottbus (39 km)
5. Cottbus - Forst (Lausitz) (62 km)
6. Forst (Lausitz) - Spremberg (77 km)
7e Spremberg - Hoyerswerda - Spremberg (75 km)
8e Spremberg - Senftenberg (67 km)