02.06.2022 | Oorsprong: Tourismusverband Franken e.V.

Aan de bron van het vloeibare goud - Franken is de bakermat van het bier

Uitstekende, ambachtelijk gebrouwen bieren, een eeuwenoude biertraditie en hartelijke gastvrijheid: samen maken ze de brouwcultuur van Franken uniek. De nieuwe, volledig herziene brochure "Franken - Thuis van de bieren" en de website www.franken-bierland.de dienen als reisgids door deze heerlijke veelzijdigheid.

Een vers getapt biertje, goudglanzend in de Seidla, terwijl u geniet van de avondzon op een bierkelder - misschien als afsluiting van een wandeltocht van brouwerij naar brouwerij, een drinkbare stadswandeling of na een bewogen dag in de "biermetropolen" van Franken: de Frankische biercultuur is een uitnodiging om tradities te ontdekken, zich te laten verrassen door innovatieve brouwers en te genieten van de grote verscheidenheid die Franken bierliefhebbers te bieden heeft. De nieuwe brochure "Franken - Home of Beers", die gratis verkrijgbaar is bij FrankenTourismus en ook van de website www.franken-bierland.de/infomaterial kan worden gedownload, wijst de weg naar de beste bierbelevenissen.

De 128 bladzijden tellende brochure biedt talrijke reisideeën, tips en verhalen over het vloeibare goud - onderverdeeld in de hoofdstukken Biertraditie, Brouwtoekomst, Bierlandschappen, Biergenieten en Bierkennis. Ook de steden en gemeenten in Frankenland die tot de winnaars van de wedstrijd "100 Genussorte Bayern" behoren en een directe band met de biercultuur hebben, worden in de brochure voorgesteld.

Tegelijkertijd werd de website www.franken-bierland.de herzien en presenteert hij zich nu in een fris design en met actuele inhoud die voortdurend wordt aangevuld.

Franken - Thuis van de bieren - Op het spoor van vloeibaar goud - Tourismusverband Franken e.V.
Franken - Thuis van de bieren - Op het spoor van vloeibaar goud | Tourismusverband Franken e.V.

Een plicht tot verscheidenheid

Nergens in Europa is het aantal brouwerijen zo groot als in Franken. Met ongeveer 300 brouwerijen in het vakantiegebied - waarvan vele al generaties lang in familiehanden zijn - zit de diversiteit van de biersoorten ook in de aard van de zaak: elk brouwsel draagt de handtekening van zijn meesterbrouwer en in toenemende mate ook van zijn vrouwelijke brouwmeester. De vele kleine en middelgrote brouwerijen in Franken zijn bijzonder toegewijd aan de ambachtelijke traditie. Sommige brouwerijen brouwen zelfs uitsluitend voor gebruik in hun eigen pubs en handhaven aldus een jaarproductie van minder dan 1.000 hectoliter. Opmerkelijk is ook dat deze variëteit uitsluitend wordt bereid uit de ingrediënten die zijn voorgeschreven door de "Beierse reinheidswet" van 1516. Hop, water, mout en gist - meer is er niet nodig om van Frankenland een eindeloze bron van vloeibaar goud te maken.

Legenden uit de biergeschiedenis

Licht of donker, pils of Märzen, Schwarzbier of tarwe: met zo'n overvloed aan biersoorten wordt de fijnproever verwend met keuze te over. Maar het hart van de Franken klopt bijzonder hard voor sommige biersoorten. Wie bijvoorbeeld de UNESCO-werelderfgoedstad Bamberg bezoekt, moet zeker een Rauchbier proberen: een volmondig bier met een donkere amberkleur, bekroond met een fijnporig schuim. Al bij de eerste slok proeft u de zoete fruitigheid van de mout, de aangenaam bittere noot van de hop - en gerookte ham? Precies deze smaak maakt het Rauchbier onmiskenbaar. Het wordt bijna uitsluitend in Bamberg gebrouwen en geschonken, in de brouwerijen "Schlenkerla" en "Spezial", alsmede in enkele brouwerijen in de omgeving. Het geheim van de rokerige smaak ligt in de mout, hoewel zowel de "Schlenkerla" als de "Spezial" nog hun eigen mout mouten. Daar wordt de mout gekookt boven een rookoven die wordt gestookt met beukenhouten blokken. De kruidige, geurige rook geeft het mout en later het bier zijn aroma (www.bamberg.info/bier).

Bierkellertraditie: waarom Franken "naar de kelder" gaan | Franken - bakermat van de bieren.

In de zomer, is het naar de kelder

Een andere Frankische bierlegende - Kellerbier - is ontstaan toen de brouwers nog geen toegang hadden tot elektrische koeling. Om het bier te laten rijpen en te bewaren bij de lage temperaturen die daarvoor in de zomer nodig zijn, trokken ze de bossen rond de brouwerijen in en boorden met de hand tunnels in de rotsen, waar het constant koel bleef. Om het vaak moeizame transport van de vaten terug naar de brouwerij te besparen, werd het ongefilterde bier dan ter plaatse geserveerd - en de geliefde traditie van "naar de kelder gaan" was geboren. Een Frankische zomer zonder kelderbier en een stevige snack is tot op de dag van vandaag ondenkbaar.

Een gemeenschappelijke oorzaak voor bier

Ook de gemeenschappelijke brouwerijen hebben in Franken een lange traditie. Ze dateren uit de tijd toen bier nog thuis werd gebrouwen. Maar thuis brouwen bracht veel werk met zich mee. Daarom werden in de 15e eeuw brouwerijen gebouwd, waar een gemeenschappelijke brouwer voor de burgers aan de brouwketel stond. Dit betekende dat de dure apparatuur slechts één keer hoefde te worden aangeschaft en dat het bier ook van betere kwaliteit was. Een dergelijke gemeenschappelijke brouwerij in haar oorspronkelijke staat is vandaag de dag nog steeds te vinden, bijvoorbeeld in de openluchtmusea in Bad Windsheim en Fladungen. Helaas werden aan het begin van de 19e eeuw veel gemeenschappelijke brouwerijen door de gemeenten verkocht. Maar dit was niet overal het geval. Zo is de Spalter Stadtbrauerei vandaag de dag de laatste gemeentelijke brouwerij in Duitsland: met de burgemeester als directeur en alle Spalter burgers als brouwerij-eigenaren. De productie van de meer dan 20 premiumbieren is uiteraard in de bekwame handen van de brouwmeesters (www.spalter-bier.de).

Inloop brouwketel in het museum

Wie van dichtbij wil zien hoe bier van hop wordt gemaakt, kan een rondleiding door de brouwerij in Spalt volgen of langsgaan bij het "HopfenBierGut" in het historische Kornhaus. Het indrukwekkende vakwerkgebouw herbergt een interactief museum met onder meer een inloopbrouwketel, hopbioscoop en "ProBierBar" (www.hopfenbiergut.de). Zoals het "HopfenBierGut" zijn er in Franken nog veel meer musea aan bier gewijd. In Kulmbachs Mönchshof bijvoorbeeld heeft het Beierse brouwerijmuseum zijn onderkomen en daarmee een van de belangrijkste Duitse tentoonstellingen over de geschiedenis van het bier. Biergeschiedenis en nieuwe trends gaan in Bayreuth ideaal samen: hier kunt u in de "Maisel's Bier-Erlebniswelt" inzicht krijgen in de kunst van het ambachtelijk brouwen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de indrukwekkende collectie van het museum en de brouwwerkplaats, waar u het brouwproces van dichtbij kunt meemaken. Nog meer biermusea worden online gepresenteerd op www.franken-bierland.de/museen.

Bayreuth Vakantie

Bayreuth Vakantie

Beieren

Bayreuth – UNESCO-werelderfgoed en de wereld van Wilhelmine

Liebliches Taubertal Vakantiemagazine

Liebliches Taubertal Vakantiemagazine

Baden-Württemberg

Vakantielandschap „Liebliches Taubertal“ is een nationaal erkende bestemming voor fietsers en wandelaars. Overzicht van de vakantieregio "Liebliches Taubertal" met informatie over regionale activiteiten, stadsportretten en een adressenbestand van gastheren en -vrouwen, pensions, hotels en vakantiewoningen.

Ik kijk uit naar Bad Mergentheim

Vakantie Bad Mergentheim

Liebliches Taubertal

Bad Mergentheim is één van de grootste kuur- en medicinale baden van Baden-Württemberg.

De "Walk of Beer" met zijn drinkbare sterren

De thematische stadsrondleidingen nemen u mee op een onderhoudende reis door de Frankische (bier)geschiedenis: In Bamberg, Bayreuth, Erlangen, Forchheim, Fürth, Neurenberg of Kulmbach gaan de deelnemers nu eens hartstochtelijk aan de slag met gerstesap, dan weer diep in het ondergrondse rotslabyrint of op de "Bierwandeling". Zelfs in steden die eigenlijk midden in de Frankische wijngaarden liggen, heeft bier zijn plaats. Daarom begint de tocht met de "Biermichl" in Schweinfurt. Hij zal de deelnemers verhalen vertellen over bier en de kroegcultuur in Schweinfurt en natuurlijk hoort daar ook een bierproeverij bij (www.schweinfurt360.de).

In het spoor van de voerman

Als u een langere route wilt nemen, raden wij u de Frankische fiets- en wandelroutes rond het thema bier aan. Gevarieerde tochten zoals de "Bierkeller-Straße am Main" in het Haßbergebergte, de "Fuhrmanns-Trunk-Weg" in het vakantielandschap Coburg.Rennsteig of de "Rhöner Bierradweg" leiden van brouwerijcafés naar bierkelders, maar ook door rivierdalen, naar weidse uitzichten en langs burchten en kastelen van Frankenland (www.franken-bierland.de/touren).

Een tip die uitstekend kan worden gecombineerd met een stop in een brouwerijcafé en een brouwerijrondleiding is de "Herbsthäuser Bierwanderweg" in het Lieblichen Taubertal. De route begint direct bij de brouwerij in de wijk Herbsthausen in Bad Mergentheim en is met een lengte van 8,2 kilometer een tamelijk ontspannen pad langs vakwerkhuizen, naar een meertje en naar de Dörtler bron, de bron van het brouwwater van Herbsthausen (www.herbsthaeuser.de).

Duurzaam genieten

Onderweg op een van de Frankische bierroutes wordt al snel duidelijk waarom bier uit Frankenland een door en door regionaal en duurzaam product is. Frankische brouwers hoeven niet ver te reizen voor grondstoffen van topkwaliteit: De gerst voor het mout gedijt op de velden in Franken, de hopranken groeien naar de hemel in de hoptuinen en het water komt vaak rechtstreeks uit de eigen bron van de brouwerij. Maar dat is niet genoeg voor de Frankische brouwers. Zij vertrouwen ook op biologische bieren en innovaties die het brouwproces nog duurzamer maken. In Thalmannsfeld, een wijk van Bergen in het Frankische merengebied, staat zelfs de eerste zonnebierbrouwerij van Duitsland, Felsen Bräu (www.felsenbraeu.com).

Feestelijke dagen voor bierliefhebbers - © Volker Gröschl auf Pixabay
Feestelijke dagen voor bierliefhebbers | © Volker Gröschl auf Pixabay

Feestelijke dagen voor bierliefhebbers

Ook de Frankische biercultuur zorgt voor talrijke hoogtepunten op de festivalkalender. Want wanneer Franken u uitnodigt voor zijn kerkfeesten en bierfeesten, is de beste feeststemming gegarandeerd - bijvoorbeeld bij de Erlangen Bergkirchweih, het Annafest in Forchheim, de Michaelis-Kirchweih in Fürth, de Schlappentag in Hof of de Kulmbachse Bierweek. Bierliefhebbers hoeven niet lang meer te wachten op het volgende grote festival: Van 15 tot 19 juni 2022 wordt het "Frankische Bierfeest Neurenberg" gevierd. Het decor voor de vele Frankische bierspecialiteiten die hier worden aangeboden, is de gracht van de Kaiserburg. 40 brouwerijen zijn te gast en serveren meer dan 100 bierspecialiteiten (www.bierfest-franken.de). Een tip voor een typisch Frankisch brouwerijfeest leidt naar Romantisch Franken van 5 tot 7 augustus 2022: In de wijk Steinfeld in Reichelshofen nodigt het traditionele Landwehr-Bräu u uit voor muziek, bierproeverijen, Frankische specialiteiten in de brouwerijtuin en nog veel meer (www.landwehr-braeu.de).

Keel goud op het podium

Ondanks alle traditie zijn er in het Frankische bierlandschap altijd verrassingen te verwachten. Dat betekent niet alleen de nieuwe creaties van Frankische ambachtelijke bierbrouwers, maar in dit geval ook een heel bijzonder loflied op de Frankische biergeschiedenis: in het Stadttheater Fürth is nu de wereldpremière van de bieropera "Zum Goldenen Giger" over een Frankische brouwersfamilie te zien - met veel Frankische humor, een eersteklas ensemble van zangers en acteurs en het Neurenbergs Symfonie Orkest (www.stadttheater.de).