24.04.2023 | Oorsprong: Kurverwaltung Bad Mergentheim GmbH

Bad Mergentheim inspireert opnieuw met kunst in het park in 2023

Kunstwerk Older Gentleman and Older Lady
Kunstwerk Older Gentleman and Older Lady
Kunstwerk Older Gentleman and Older Lady van de beeldhouwster Hilde Würtheim | © Kurverwaltung Bad Mergentheim GmbH

Het is al een aardige traditie geworden dat het kuurbestuur in de zomermaanden samen met gerenommeerde kunstenaars een openluchttentoonstelling realiseert. En zo wordt het Kurpark Bad Mergentheim ook dit jaar niet alleen een ontspannende oase in de natuur, maar ook een plaats van grote kunst.

Sinds april zijn 22 levensgrote kleifiguren van de Würzburgse beeldhouwster Hilde Würtheim op verschillende plaatsen in het Kurpark te zien. Haar "mensen" hadden al in 2016 hun plaats ingenomen in het Kurpark, toen daar de tentoonstelling "Kunstpark im Kurpark" van de VKU (Vereinigung Kunstschaffender Unterfrankens e.V.) werd gepresenteerd. "Dit prachtige park is voor mij een bijzonder soort tentoonstellingsruimte. Cultuur en natuur kunnen hier prachtig worden gecombineerd", aldus de kunstenares.

Hilde Würtheim is geboren en getogen in Neder-Franken. Ze was leerling van Prof. Wieland in München (schilderkunst en grafische kunsten) en werkte van 1979 tot 1989 in de ateliergemeenschap met Prof. Wieland en A. Jobst in München en Weilheim. Würtheim realiseerde haar eerste tentoonstelling als freelance kunstenaar in 1998 in Würzburg en er volgden nog vele tentoonstellingen in heel Duitsland met de nadruk op sculpturen.

De mens van het moderne dagelijkse leven staat centraal in het artistieke werk van Hilde Würtheim. Met haar levensgrote figuren van klei beschrijft de Würzburgse beeldhouwster een wereld die haar geheel eigen is, maar voor iedere toeschouwer onmiddellijk vertrouwd is. Deze nauwe vertrouwdheid terugvinden in het beeld van de kunst - daarin ligt het verbazingwekkende en de grote fascinatie in de ontmoeting met haar beelden.

Tentoonstelling Hilde Würtheim - Mensen in het Kurpark - Tentoonstelling Hilde Würtheim - Mensen in het Kurpark - Hilde Würtheim
Tentoonstelling Hilde Würtheim - Mensen in het Kurpark | Hilde Würtheim

De bijzondere essentie van Würtheims figuren is menselijk gedrag en fysieke aanwezigheid, die onopvallend maar realistisch de omgeving bepalen van de plaats waar zij zich bevinden. Onder het fijne observatievermogen van de kunstenaar ontwikkelt de figuur zich tot een persoonlijkheid met kleine eigenaardigheden en een individuele gemoedstoestand. De lichaamstaal wordt gedomineerd door de levendige nuance in evenwicht met de ingehouden beweging en innerlijke rust. De figuren passen op natuurlijke wijze in hun omgeving en openen een stille dialoog tussen de kijker en de ruimte. Het bijzondere realiteitskarakter van een Würtheim-figuur ligt in zijn opvallende natuurlijkheid. De overtuigende kracht van hun verschijning berust echter niet op een directe nabootsing, maar komt voort uit het delicate afscheid van de werkelijke natuur. De vormentaal van Hilde Würtheim concentreert zich summier op het wezenlijke en verliest zich niet in details. Het werkproces met klei en verf blijft zichtbaar en forceert geen "misleiding". De gedeeltelijke beschildering scheidt kleding van huid, zichtbaar gelaten als gebakken klei. Würtheim gebruikt geen glazuur, maar opgeloste pigmenten die - aangebracht na het bakken - het poreuze oppervlak binnendringen.

Ik kijk uit naar Bad Mergentheim

Vakantie Bad Mergentheim

Baden-Württemberg

Bad Mergentheim is één van de grootste kuur- en medicinale baden van Baden-Württemberg.

De oorspronkelijke opleiding van de beeldhouwster komt merkbaar tot uiting in haar omgang met kleur. De eerste jaren van haar artistieke loopbaan (1979-1989) wijdde zij zich uitsluitend aan schilderen en tekenen (portretten, naakten, landschappen, stillevens) tot zij haar passie voor het boetseren ontdekte. Met het penseel accentueert zij de gelaatstrekken, de blik en de lichte glimlach die de figuren hun sympathieke uitstraling geven. De beklemmende vriendelijkheid van de meestal serieuze figuren is kenmerkend en getuigt van Würtheims ononderbroken genegenheid voor mensen - vaak gepaard met een vleugje humor.

Het uitgestrekte kuurpark in Bad Mergentheim geldt als een van de mooiste parken van Duitsland met zijn attracties als de rozentuin, de Japanse tuin, de klanktuin, de op muziek dansende waterpartijen en honderden oude reuzenbomen. Het is de moeite waard de tijd te nemen om de hier tentoongestelde werken te bekijken, te ontdekken en de schoonheid ervan op u in te laten werken.

De tentoonstelling "Hilde Würtheim - Menschen im Kurpark" is in het kader van de toegang tot het kuurpark en Bad Mergentheim gratis te bezoeken en loopt tot eind oktober.

Meer informatie: www.bad-mergentheim.de en www.hilde-wuertheim.de