21.04.2023 | Oorsprong: Edersee Marketing GmbH

Bezoekerscentrum Edersee officieel geopend

Buitenaanzicht Bezoekerscentrum Edersee
Buitenaanzicht Bezoekerscentrum Edersee
Buitenaanzicht Bezoekerscentrum Edersee | © Edersee Marketing GmbH

Het nieuw gebouwde bezoekerscentrum van de Edersee is vrijdag feestelijk geopend. Het gebouw werd officieel ingewijd en de openbare première van de tentoonstelling "Mythos Edersee" werd gevierd in aanwezigheid van de districtsvoorzitter Mark Weinmeister, de Hessische parlementsleden Jan-Wilhelm Pohlmann, Jürgen Frömmrich, Claudia Ravensburg en Daniel May en het eerste districtsraadslid Karl-Friedrich Frese.

Na bijna twee jaar bouwen zal het gebouw op een toplocatie op het voorplein van Sperrmau in april 2023 in gebruik worden genomen. Het idee achter de architectuur is dat de bezoekers een stukje van de Sperrmauer kunnen ervaren. "Deze torenachtige vorm is het middelpunt van het nieuwe bezoekerscentrum en dient als foyer. Het is een open plek van gemeenschap en communicatie. Ons doel was om alle gasten het ontwerpconcept op een sfeervolle manier te laten beleven. De wisselende zichtlijnen en perspectiefwisselingen zijn bewust gecomponeerd. Eerst glijdt het zicht omhoog in de toren, dan gaat het naar de centrale ontvangstruimte met de bar en tenslotte door het panoramaraam terug naar de barrièremuur", meldt architect Christoph Hesse, die de hele bouw begeleidde.

Beleef en vakantiemagazine Regio Edersee

Edersee Vakantieregio Broschures

Hessen

De Edersee wordt omringd door de grote natuurreservaten Kellerwald-Edersee (UNESCO werelderfgoed) en slingert door een gedeeltelijk ongerept landschap. Bestel nu gratis het belevenis- en vakantiemagazine Regio Edersee.

Het gebouw is verdeeld in vier ruimtes: Op een plattegrond van 12 bij 25 meter zijn op de begane grond ruimten gecreëerd voor het bezoekerscentrum, dat wil zeggen de gastenruimte met informatiebalie. Hier bevindt zich ook de ingang van het gebouw, ontworpen met zicht op de toren en eventuele tentoonstellingsruimte. Bovendien biedt een groot panoramavenster in het bezoekerscentrum uitzicht op de Barrièremuur. Op de verdieping eronder is een grote ruimte gecreëerd voor een virtuele tentoonstelling over de geschiedenis van de Edersee. De buitenruimte is een ontmoetingsplaats waar bezoekers kunnen vertoeven en genieten van het uitzicht. De tien meter hoge toren is al van verre een blikvanger.

"Na vele jaren van overleg en de twee jaar durende bouwfase zijn we blij dat we het bezoekerscentrum Edersee eindelijk in gebruik kunnen nemen", zegt Klaus Gier, burgemeester van Edertal. "Het was een van de grootste bouwprojecten die we tot nu toe hebben uitgevoerd. Maar de inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen, zodat we onze gasten nu een zeer modern bezoekerscentrum kunnen presenteren."

Het bezoekerscentrum Edersee is een project van de gemeente Edertal. De kosten van bijna 2 miljoen euro werden gefinancierd door de deelstaat Hessen, het district Waldeck-Frankenberg en de gemeente Edertal. Edersee Marketing GmbH zal in de toekomst verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van het bezoekerscentrum. De sleuteloverdracht vond plaats tijdens de openingsceremonie. "Het wordt voor ons een spannende taak om bezoekers in dit moderne gebouw te ontvangen. We hebben hier veel meer ruimte voor overleg en gasten kunnen hier goede informatie krijgen over de regio Edersee. Bovendien hebben we met het bezoekerscentrum aan de Sperrmauer een zeer centrale ligging", aldus Claus Günther, directeur van Edersee Marketing GmbH.

Het bezoekerscentrum is een modern en goed gepositioneerd informatiecentrum voor bezoekers: Wandstoelen met uitzicht op de stuwdamwand nodigen uit tot verpozen, een vrij toegankelijke tablet biedt een informatiebron voor zelfstandig onderzoek, displays geven informatie over actuele onderwerpen, souvenirartikelen om te winkelen herinneren de bezoekers aan hun vakantie en er is ook voldoende ruimte voor persoonlijk advies. Met de tentoonstelling "Mythos Edersee", een multimediale visieshow, is een extra aanbod bij slecht weer gecreëerd, dat het bestaande vrijetijdsaanbod aan de Edersee goed aanvult.

Overhandiging van de sleutel van het bezoekerscentrum Edersee - Overhandiging van de sleutel van het bezoekerscentrum Edersee: Burgemeester Klaus Gier (gemeente Edertal Nationaal Park) overhandigt officieel de sleutel aan Claus Günther, directeur Edersee Marketing GmbH, en Gabriele Ritter, hoofd van het bezoekerscentrum Edersee. - © Edersee Marketing GmbH
Overhandiging van de sleutel van het bezoekerscentrum Edersee: Burgemeester Klaus Gier (gemeente Edertal Nationaal Park) overhandigt officieel de sleutel aan Claus Günther, directeur Edersee Marketing GmbH, en Gabriele Ritter, hoofd van het bezoekerscentrum Edersee. | © Edersee Marketing GmbH

De virtuele tentoonstelling "Mythos Edersee" is een innovatief project met de modernste technologie. De geschiedenis van de Edersee wordt op moderne wijze gepresenteerd en aan de kijkers getoond. Uli Klein, medewerker van de gemeente Edertal, ondersteunde de inhoud van de tentoonstelling met zijn kennis en talrijke foto's. "De 16 minuten durende multimediale visieshow wordt in een continue loop gepresenteerd, zodat de bezoekers op elk moment de tentoonstelling kunnen betreden. De hele geschiedenis van de Edersee - van de bouw van de barrièremuur tot het bombardement tot de huidige toeristische regio Edersee - wordt in de tentoonstelling met behulp van vele projectoren gepresenteerd. De emoties die in deze visuele tentoonstelling worden overgebracht zijn cruciaal", legt Uli Klein uit. Bezoekers worden door de projectoren zichtbaar als schaduwen op de muren wanneer zij door de ruimte lopen en worden zo onderdeel van de tentoonstelling. Bovendien nodigen banken in de tentoonstelling de bezoekers uit om te gaan zitten, te kijken en te luisteren. Al met al vormen het concept, de techniek en het bouwkundig ontwerp samen een investering van 150.000 euro in de multimediale visieshow. Dit innovatieve project werd samen met het internationaal gerenommeerde mediabedrijf Urbanscreen uit Bremen gerealiseerd.

Het bezoekerscentrum Edersee zal vanaf zaterdag 22 april 2023 voor het publiek geopend zijn. In de zomermaanden zijn het VVV-kantoor en de betaalde tentoonstelling dan dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. In de wintermaanden van november tot april zijn de openingstijden van het bezoekerscentrum Edersee van 10 tot 16 uur.