06.06.2024 | Oorsprong: Tourismus- und Kur GmbH Graal-Müritz

Culinaire vakantiebelevenissen in de Oostzeebadplaats Graal-Müritz

Graal-Müritz aan de Baltische Zee biedt verse vis met uitzicht op zee
Graal-Müritz aan de Baltische Zee biedt verse vis met uitzicht op zee
Het gezonde, stimulerende klimaat aan de Baltische Zee wekt de eetlust op voor vers, seizoensgebonden voedsel. | © djd/www.graal-müritz.de

Na een wandeling langs het kilometerslange Oostzeestrand door het kustbos komen vakantiegangers terug met een gezonde eetlust. De keuze is aan jou in Graal-Müritz: wordt het verse gerookte vis voor onderweg, een stevige maaltijd in een door een familie gerunde herberg of een fijn menu in een chique restaurant? In beide delen van de Mecklenburgse badplaats ten noordoosten van Rostock kun je stoppen om een hapje te eten. Daarna leidt het pad vaak naar de pier, die 350 meter uitsteekt in de Baltische Zee in het midden van de langgerekte badplaats. Daar wacht een van de drie strandbars van de stad met uitzicht op zee, perfect voor een kopje koffie of een cocktail aan het eind van een mooie vakantiedag.

Van rokerij tot sterrenkok

Smokehouse No 1 Old Graal ligt een beetje verscholen in een achtertuin in de wijk Graal. De gastheren, Anja en Frank, bieden speciale hoogtepunten voor visliefhebbers: Verse vis wordt hier gemarineerd, gebakken en heerlijk geserveerd. Er is gerookte vis om mee te nemen en overdag kun je ter plekke eten in een gezellige buitenbistro. Van visburgers tot sherry zeebaars, gemarineerd in huisgemaakte bouillon, je vindt hier vis van de beste kwaliteit.

Op het voorplein van de pier, in restaurant Buhne 36, worden gasten daarentegen verwend door een sterrenkok: Pierre Nippkow kookte in 2013 zijn eerste Michelinster als chef-kok in het gastronomische restaurant Ostseelounge. In 2020 werd hij uitgeroepen tot “Rising Star of the Year” door de restaurant- en hotelgids Feinschmecker. Hij staat nu aan het fornuis in het familiebedrijf in Graal-Müritz en richt zich op de regionale keuken, zoals gerookte palingmatjes, krokant gebakken snoekbaarsfilet, gekookt kalfsvlees met wilde broccoli, Pommerse eendenaspic of gekarameliseerde duindoorntaart. Deze en andere restaurants, cafés en strandbars zijn te vinden op www.graal-mueritz.de.

Regionale specialiteiten

Hoewel er in het kuuroord Graal-Müritz aan de Oostzee geen fulltime vissers meer zijn, staat er nog steeds volop verse vis op tafel. De vis wordt ter plekke gerookt en de ovenverse filet maakt van elk broodje vis een echte delicatesse. Als je zelf in je vakantiehuisje of op de camping kookt, kun je op de wekelijkse seizoensmarkt altijd een breed scala aan typisch Noord-Duitse gerechten vinden. Regionale specialiteiten zijn ook populair als souvenirs, bijvoorbeeld duindoornsap of duindoornjam, zoete “meeuweneieren” of hoogvaste “Murmann's medicijn”, dat doet denken aan het Moorland Spookfestival in september.