11.10.2019 | Oorsprong: Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT)

Dichtbij wandelen tijdens de gouden herfst

De gouden herfst staat voor de deur en dat is de start van het wandelseizoen in Duitsland.
De gouden herfst staat voor de deur en dat is de start van het wandelseizoen in Duitsland.
De gouden herfst staat voor de deur en dat is de start van het wandelseizoen in Duitsland. | © pixabay.com

Indian Summer dichtbij – Wandelaars kiezen de mooiste Duitse wandelroutes 2019

De 'gouden herfst' staat voor de deur en dat is de start van het wandelseizoen in Duitsland. Maar liefst 35 procent van het Duitse grondgebied is beschermd natuurgebied en dankzij 200.000 kilometer aan wandelpaden biedt Duitsland een gevarieerd aanbod voor wandelaars. In september hebben zo’n 35.000 wandelaars “Duitslands mooiste wandelroutes" voor 2019 gekozen.

Wandelliefhebbers konden stemmen op veertien dag- en halve dagtochten en dertien meerdaagse tochten in Duitsland die door het Duitse wandeltijdschrift Wandermagazin geselecteerd waren.

Dag- en halve dagtochten

De 21 kilometer lange wandelroute "Die Wilde Endert" in Rijnland-Palts verwierf de eerste plaats in de categorie dag- en halve dagtochten. Deze route door het romantische Endertdal is vanuit Nederland goed bereikbaar. Het vertrekpunt voor de mooiste dagtocht van 2019 is de rond het jaar 1000 gebouwde Kreuzritterburg in Ulmen. Van deze imposante ruïne loopt de route over de Ulmer Martberg door schaduwrijke bossen langs verschillende bezienswaardigheden en eindigt bij Cochem aan de rivier de Moezel.

Wandelaars kozen het Kaiserstuhlpfad in Baden-Württemberg als nummer twee in de ranglijst van dag- en halve dagtochten. Deze 21,7 kilometer lange wandelroute loopt van Endingen naar Ihringen door een uniek vulkanisch landschap. De vierde etappe van de 223 kilometer lange Heidschnuckenweg in Nedersaksen staat op de derde plaats van de mooiste dag- en halve dagtochten. De 14 kilometer lange tocht start in Undeloh en leidt wandelaars dwars over de prachtige Lüneburger Heide naar Niederhaverbeck.

Meerdaagse tochten

In de categorie meerdaagse tochten is de eerste plaats voor de ZweiTälerSteig in het Zwarte Woud (Baden-Württemberg). De groene oase ZweiTälerLand ligt bij 'green city' Freiburg. Uitgestrekte landschappen in het Elztal en het Simonswälder Tal met rustieke boerderijen, omgeven door indrukwekkende lage bergtoppen kenmerken de vijfdaagse wandeling op de 106 kilometer lange ZweiTälerSteig. De route loopt door een spectaculair landschap, onder andere over de 1.241 meter hoge Kandel.Tijdens de eerste etappes moeten wandelaars veel klimmen en dalen, daarna wordt de tocht iets makkelijker.

De AhrSteig in Rijnland-Palts is de nummer twee in de ranglijst van mooiste meerdaagse tochten. Deze wandelroute door de Eifel heeft een totale lengte 106,9 kilometer en is verdeeld over zeven of acht etappes. Het startpunt is in Blankenheim en de tocht eindigt in Sinzig. De derde plaats in de categorie meerdaagse tochten is voor de Habichtswaldsteig in de deelstaat Hessen. Wandelaars kunnen deze route van 85,4 kilometer door het natuurpark Habichtswald in vier etappes lopen. De wandeling start in Zierenberg en het eindpunt is in Hemfuhrt-Edersee.

In de herfst is Duitsland een perfecte bestemming voor een betaalbare (korte) wandelvakantie dicht bij de Nederlandse grens. Meer informatie en inspiratie over wandelroutes in Duitsland: www.germany.travel/nl/ontspanning-recreatie/wandelen-trekken/wandelen-entrektochten.html

Brochures voor uw wandelvakantie

Baden-Württemberg

Vakantieregio Ulm / Donau

Vakantieregio Ulm / Donau

Baden-Württemberg

Liebliches Taubertal Vakantie

Liebliches Taubertal Vakantie

Baden-Württemberg

Vakantie Bad Liebenzell

Vakantie Bad Liebenzell

Baden-Württemberg

Brandenburg

Uckermark Vakantiebroschures

Uckermark Vakantiebroschures

Brandenburg

Nedersaksen

Per fiets op de Boxenstopp-Route

Oldenburgse Münsterland

Nedersaksen

Noordrijn-Westfalen

Diemelsee

Diemelsee

Diemelsee

Naturregion Sieg Broschures

Naturregion Sieg Broschures

Noordrijn-Westfalen

Rijnland-Palts

Vakantie EdelSteinLand

Vakantie EdelSteinLand

Rijnland-Palts

Vakantiemagazin Bad Hönningen

Vakantiebroschure Bad Hönningen

Thüringen

Fietsen in Thüringen Vakantie

Fietsen in Thüringen Vakantie

Thüringen