20.07.2022 | Oorsprong: Kur- & GästeService Bad Füssing c/o NewsWork AG

Een mijlpaal in preventie - Bad Füssing heeft nu een kuuroord en geneeskrachtig bos

Een mijlpaal in preventie - Bad Füssing heeft nu een kuuroord en geneeskrachtig bos
Overhandiging van het certificaat voor het kuuroord en geneeskrachtig bos van Bad Füssing | © Kur- & GästeService Bad Füssing

Bad Füssing in Neder-Beieren is al vele jaren een pionier op het gebied van preventie en heeft nu een bijzonder predicaat: het kuuroord in het hart van de Beierse thermale regio heeft nu een kuur- en geneesbos. Dit maakt het "feel-good bos" rond het populairste kuuroord van Europa, met meer dan twee miljoen overnachtingen per jaar, tot een uniek belevingsgebied: nieuwe aanbiedingen combineren genieten in de natuur en gezondheid tot een unieke totaalervaring voor alle zintuigen. Na drie jaar samenwerking in het proefproject "Bos en gezondheid" hebben de burgemeester van Bad Füssing, Tobias Kurz, en de manager spa & toerisme, Daniela Leipelt, nu (18 juli) het officiële certificaat ontvangen uit handen van de minister van Economische Zaken van Beieren, Hubert Aiwanger.

De Beierse kuurvereniging en de Ludwig Maximilian Universiteit in München hebben hun proefproject "Bos en gezondheid" met een plechtigheid afgesloten. Het resultaat: in Beieren zijn er nu kuur- en/of geneeskrachtige bossen in 13 kuuroorden. Het project is uniek in Duitsland. De Ludwig Maximilian Universiteit heeft namelijk, met medewerking van de kuurvereniging en 15 proefresorts, een handleiding voor certificatie ontwikkeld. In de toekomst zullen ook boseigenaren, gezondheidsbedrijven of niet-spa's hun bossen kunnen laten certificeren volgens de in de handleiding vastgestelde criteria. Het Beierse Staatsministerie voor Economische Zaken, Regionale Ontwikkeling en Energie financierde het project met ongeveer 350.000 euro.

Bos therapie met een grote traditie

"We weten het allemaal: In het bos zijn is goed voor mensen. Bossen spelen een zeer belangrijke rol bij gezondheid en welzijn", aldus minister van Economische Zaken Hubert Aiwanger bij de uitreiking van de certificaten. "In de Aziatische regio heeft bostherapie al een lange traditie. Dit potentieel willen wij ook in Beieren benutten en met de aanwijzing van de kuur- en geneesbossen willen wij de positieve effecten van bossen ook in orthodox medische behandelingen integreren".

De burgemeester van Bad Füssing, Tobias Kurz, was vol lof: "Ik ben er trots op dat Bad Füssing met het gecertificeerde kuur- en geneeskrachtige bos een nieuwe 'bron van gezondheid' ontsluit en gebruik maakt van de vele positieve effecten van het 'natuurlijke geneeskrachtige' bos." Bad Füssing's spa & tourism manager Daniela Leipelt benadrukte: "Op basis van de kuur- en geneesboscertificering zullen wij in de toekomst een veelzijdig en aantrekkelijk dienstenaanbod voor liefhebbers van natuurlijke gezondheid kunnen aanbieden". Onder de vakkundige leiding en persoonlijke begeleiding van geschoolde therapeuten en trainers kan het kuur- en geneeskrachtige woud van Bad Füssing nu als nieuwe therapieruimte worden gebruikt om natuurgenot en gezondheid op wonderbaarlijke wijze te combineren tot een unieke totaalbelevenis voor alle zintuigen", benadrukte zij.

Een grote kans voor de Beierse kuuroorden

Voor de Vereniging van Beierse Thermen is het project "Bos en gezondheid" een mijlpaal op het gebied van preventie, aldus de voorzitter van de Vereniging van Beierse Thermen, districtsbestuurder Peter Berek. "Hiermee breiden we onze toch al sterke medisch-therapeutische competentie uit met een eigentijds, wetenschappelijk onderbouwd predicaat," aldus Berek. In de toekomst zal de vereniging het certificaat en ook het kwaliteitszegel "Forest Health." toekennen na een geslaagd examen. Voor de uitvoering van het certificeringsexamen sluit de vereniging een samenwerkingsovereenkomst met het competentiecentrum voor bosgeneeskunde en natuurtherapie in Bad Wörishofen, aldus de kuurpresident. Ook de opleiding tot bosgezondheidstrainer en bosbouwtherapeut vindt daar plaats - beide zijn voorwaarden voor certificering, waaraan Bad Füssing al voldoet.

Projectleider professor dr. Angela Schuh van de Ludwig Maximilian Universiteit in München ziet het project als een grote kans voor de kuuroorden en geneeskrachtige badplaatsen in Beieren. "In de snelle wereld van vandaag komen het zogenaamde bosbaden en de bostherapie tegemoet aan de behoefte om tenminste een paar uur te ontsnappen aan de hectiek van alledag en rust te vinden," zegt Schuh. "Het bos als rustplaats en het gebruik ervan voor gezondheidsdoeleinden worden steeds belangrijker. Aangezien de Beierse kuuroorden en geneeskrachtige badplaatsen in zeer dichtbeboste gebieden liggen, betekent dit voor hen een uitgelezen kans om hun preventieve en medische deskundigheid verder uit te breiden".