Felgroene bladeren, stralende bloemen in alle kleuren en de geur van de na de winter ontwakende natuur - zodra de lente zijn intrede doet in Bayreuth, zorgen de historische en moderne parken en tuinen van de stad, gelegen tussen Frankisch Zwitserland en het Fichtelgebergte, voor bijzondere lentemomenten voor de inwoners en gasten van Bayreuth. De geschiedenis van de parken en tuinen van Bayreuth gaat terug tot de 16e eeuw - in de 18e eeuw lieten markgraven kleine, omheinde moestuinen omtoveren tot prachtige parken en bloemperken waarin diverse, kleurrijke soorten bloemen, planten en struiken bloeien. Tot op de dag van vandaag nodigen ze inwoners en gasten van Bayreuth uit om er te vertoeven, diep adem te halen en te ontspannen.
16e eeuw: De hoftuin
Het begin van de Hofgarten gaat terug tot de 16e eeuw. Vanaf 1580 was er ook een veel kleinere, omheinde moestuin en bloementuin. Toen markgraaf Christian zijn residentie naar Bayreuth verplaatste, veranderde hij de tot dan toe kleine tuin in een prachtige lusthof. In verband met de verbranding van het Oude Paleis en de bouw van het Nieuwe Paleis werd de hoftuin vanaf 1753 aanzienlijk vergroot en opnieuw aangelegd. De tuin verdubbelde in omvang en besloeg toen in totaal 14 hectare. Er werd een L-vormige siergracht aangelegd en op vier plaatsen werden waterbassins met een eiland toegevoegd. Deze gracht vormt vandaag de dag nog steeds het verkwikkende middelpunt van de binnentuin en is een oase in de stad, vooral in de lente wanneer planten en bloemen beginnen te bloeien.

17e en 18e eeuw: De Hermitage
Oorspronkelijk was de Hermitage Bayreuth een omheind bos - in 1664 liet markgraaf Christian Ernst het ombouwen tot een dierenpark en vulde het park met wild door middel van een drijfjacht. In de eerste helft van de 18e eeuw, in 1735, schonk markgraaf Friedrich het terrein rond de Hermitage aan zijn vrouw Wilhelmine voor haar 26e verjaardag. In hetzelfde jaar begon Wilhelmine met de verbouwing: het Oude Paleis werd omgebouwd tot zomerpaleis en opnieuw ingericht met overwegend barokke elementen. In de jaren die volgden liet Wilhelmine hagen, arcades en waterpartijen aanleggen, evenals een aantal kunstmatige ruïnes. Tussen 1743 en 1745 werden verschillende architecturale elementen en fonteinen gebouwd, zoals het Ruïne Theater en de Beneden Grot. Het Nieuwe Paleis met de Bovenste Grot werd tussen 1749 en 1753 gebouwd en in 1751 voltooid met een prachtige oranjerie. Van de tuinen uit de 18e eeuw wordt de Hermitage beschouwd als een uitstekend voorbeeld.
Wandelaars wanen zich in een lenteparadijs in de Hermitage, de historische tuin van markgravin Wilhelmine, die het stadsbeeld van Bayreuth vormgaf met unieke gebouwen zoals het Operahuis en het Nieuwe Paleis. Op de gevels van de Zonnetempel en de Oranjerie creëren gekleurde glasstenen en bergkristallen een gevarieerd kleurenspel met de eerste zonnestralen van de lente. In wat waarschijnlijk het meest indrukwekkende park van Bayreuth is, zijn waterpartijen en prachtige bloeiende struiken ook een genot voor bezoekers in de eerste weken van de lente - de ideale plek om te ontspannen en tot rust te komen.

Bayreuth Vakantie
Beieren
Bayreuth – UNESCO-werelderfgoed en de wereld van Wilhelmine
20e eeuw: Het festivalpark op de groene heuvel
Het middelpunt van het festivalpark kreeg zijn huidige vorm aan het einde van de jaren 1920 volgens de plannen van landschapsarchitect Gustav Allinger. In de jaren 1970 werd het park uitgebreid. Op zonnige lentedagen nodigen de rotstuin, het nieuwe deel van het park in het noordoosten of de idyllische waterlelievijver uit om te ontspannen. Als je geïnteresseerd bent in muziek en al uitkijkt naar de Bayreuth Festspiele in het voorjaar en je wilt je verdiepen in de geschiedenis, dan vind je op verschillende plaatsen in het Festivalpark gedenk- en informatieborden ter nagedachtenis aan voormalige zangers en musici die tijdens hun leven hebben opgetreden op de Bayreuth Festspiele.
21e eeuw: Het Mariengärtlein bij de slotkerk
Het Mariengärtlein bij de slotkerk bestaat al sinds de Staatstuinenshow van 2016, toen een fietspad met verschillende stations voor pauzes met uitzicht op het groen door het stadscentrum werd gepland. Als onderdeel van deze infrastructurele moderniseringen moest een betonnen rotonde, die al bestond met een kleine fontein voor de slotkerk, een nieuw, decoratief "gezicht" krijgen. Het idee om een klein Mariengärtlein rond de rotonde te creëren kwam van het Fantaisie Castle Garden Art Museum in het nabijgelegen Donndorf. Een afdruk van het kleine paneelschilderij "De tuin van het paradijs" uit 1410/20 wordt daar tentoongesteld als een representatief model van de middeleeuwse tuin. De afgebeelde planten, dieren, kleuren en getallen stonden symbool voor de Maagd Maria en dienden ook als geneeskrachtige planten. Wie Bayreuth in de lente per fiets of te voet verkent, kan tijdens een pauze op het Mariengärtlein genieten van kleurrijke bloemstukken.
Meer informatie op: www.bayreuth-tourismus.de/sehenswertes/gaerten-und-parks/