27.02.2023 | Oorsprong: Marketing und Tourismus Konstanz GmbH

Een rond ding: 40 jaar Bodensee-fietsroute

Fietsen in Konstanz
Fietsen in Konstanz
Ongeveer 260 kilometer, 40 jaar, 8 etappes: De Bodensee-fietsroute | © MTK, Leo Leister

Ongeveer 260 kilometer, 40 jaar, 8 etappes: De in 1983 begonnen Bodensee-fietsroute is een van de populairste routes in Europa en combineert fascinerende uitzichten met regionale schatten en uitdagende beklimmingen midden in het vierlandengebied van de Bodensee (DE, CH, A, FL). Het met vier ADFC-sterren onderscheiden fietspad rond de Bodensee bestaat in totaal uit acht etappes - geschikt voor beginners, gezinnen en fietsprofessionals.

Adembenemende natuur & typische regionale cultuur

Op de Bodensee-fietsroute komen fietsers rustieke tavernes tegen, uitnodigende boerderijen, historische dorpen, het bloemeneiland Mainau, het groente-eiland Reichenau en populaire bezienswaardigheden uit niet minder dan drie landen (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland). Daartoe behoren bijvoorbeeld het Zeppelinmuseum, de paalwoningen als UNESCO-werelderfgoed en vele romantische oude stadjes. Een omweg naar het nabijgelegen Vorstendom Liechtenstein is ook de moeite waard - altijd zachtjes richting de Alpentoppen.

Deze rondweg voert bijna ononderbroken langs het water en fascineert met meer- en alpine uitzichten in verschillende vormen: besneeuwde toppen in Oostenrijk en zachte vulkaankegels in Hegau, uitgestrekte badplaatsen, groentevelden en soortenrijke rietgebieden in Duitsland en ongerepte landschappen aan de groenblauwe Bodensee in Zwitserland. Mountainbikers kunnen de heuvelachtige omgeving verkennen, terwijl rustige fietsers hun tocht kunnen combineren met bezoeken aan pretparken, restaurants en thermen aan de Bodensee. Met het boekbare bagagetransport kunt u ook vederlicht genieten van de fascinerende uitzichten. De route is overwegend vlak, goed onderhouden en bewegwijzerd. Volg gewoon het fietssymbool met het blauwe achterwiel en leer de hele Bodensee op een individuele manier kennen. Tip: fiets met de klok mee en altijd aan de kant van het meer.

Constanze Wirtshaus aan de Seerhein - Ontspan en geniet van een biertje of wijntje in de biertuin van het Constanze Wirtshaus aan de Seerhein. - © MTK, Leo Leister
Ontspan en geniet van een biertje of wijntje in de biertuin van het Constanze Wirtshaus aan de Seerhein. | © MTK, Leo Leister

1 hotel, 7 routes: stertochten vanuit Konstanz

Wilt u rond de Bodensee fietsen zonder van accommodatie te hoeven veranderen of uw bagage mee te nemen? Konstanz, de grootste stad aan het meer, is het ideale uitgangspunt. In plaats van in één stuk van A naar B te gaan, kunt u vanuit Konstanz elke dag op een andere etappe vertrekken en 's avonds terugkeren naar de schoonheid van de stad, waar een gevarieerd aanbod aan restaurants, cafés en bars, talrijke speciaalzaken en het winkelcentrum LAGO, spannende musea, het stadstheater of de thermen u uitnodigen om de dag ontspannen af te sluiten.

Een voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking / Geschiedenis

Op initiatief van Wilfried Franke gaf de Internationale Bodenseeconferentie (IBK) de Vervoerscommissie in 1983 de opdracht een fietsroute rond het meer te creëren. Het uniforme symbool van een gestileerde fietser met een zeeblauw achterwiel leidt sindsdien fietsers rond het Bodenmeer. Omdat in elk van de oeverstaten andere regels golden, moest de werkgroep onder leiding van Hans-Peter Grünenfelder verschillende hindernissen overwinnen en kwam aanvankelijk slechts met kleine stapjes vooruit. Tegenwoordig normaal - destijds sensatie: In eerste instantie werd een grensoverschrijdende route van 200 kilometer gepland en opengesteld voor fietsen - toen nog onder de naam "Seeradweg". Deze werd stap voor stap opgebouwd. Nieuw zijn overigens de reliëflussen naar het Vorstendom Liechtenstein en de Hegau met zijn vulkanen.

Konrad leenfietsen - Fietsen op de Bodensee fietsroute met de Konrad leenfietsen - © MTK, Leo Leister
Fietsen op de Bodensee fietsroute met de Konrad leenfietsen | © MTK, Leo Leister

Adem de zeelucht in met het BikeTour ticket

Verkort de fietsroute en geniet van bijzondere panorama's vanaf het schip: Met het BikeTour ticket kunt u het hele jaar door gebruik maken van de veerboten Konstanz-Meersburg en Friedrichshafen-Romanshorn en de passagiersveerboot Seegold tussen Konstanz-Wallhausen en Überlingen.

Fietscultuur vanuit Konstanz - de culturele fietstochten

Onder het motto "Het onbekende Bodenmeer" laten de culturele fietstochten de culturele en historische rijkdom van de vierlandenregio op een bijzondere, natuurlijke en actieve manier zien. De vakkundig begeleide fietstochten combineren fascinerende anekdotes over het fietsen met wetenswaardigheden over de Bodensee. Start en finish zijn in Konstanz. De tochten leiden bijvoorbeeld rond de Untersee, over de Bodanrück of naar het Zwitserse kanton Thurgau en worden georganiseerd tussen april en oktober.

Kijk voor meer informatie over het jubileum en fietsen in Konstanz op www.konstanz-info.com/40, www.konstanz-info.com/radfahren en www.bodensee-radweg.de/40-jahre en www.bodensee-radwege.eu.