26.06.2024 | Oorsprong: ERGO Reiseversicherung AG c/o Wilde & Partner Communications GmbH

Festivalmagie ver weg van de mainstream: tien insidertips voor onvergetelijke zomermomenten in 2024

Festivalmagie ver weg van de mainstream
Festivalmagie ver weg van de mainstream
Tien insidertips voor onvergetelijke zomermomenten in 2024 | © Unsplash, Anthony Delanoix

De festivalzomer staat voor de deur - inclusief de voorpret van opzwepende beats en magische momenten in de buitenlucht. Ver weg van de grote mensenmassa's zijn er in juli en augustus 2024 in Duitsland talloze kleinere festivals die met veel aandacht voor detail worden georganiseerd. Bettina Konzack, de nieuwe reisexpert bij ERGO Reiseversicherung (ERV), weet welke dat zijn en geeft praktische tips voor de voorbereiding.

1e Rudolstadt Festival (04 - 07 juli 2024) in Rudolstadt

Thüringen gaat internationaal: met meer dan 300 concerten uit meer dan 30 verschillende landen is er gegarandeerd voor elk oor de juiste beat. Als je niet alleen van luisteren houdt, maar ook zelf actief wilt worden, kun je op het Rudolstadt Festival inspiratie opdoen met talloze workshops voor nieuwe dansen of instrumenten.

2e STIMMEN Festival (04 juli - 04 augustus 2024) in het drielandenpunt

Het STIMMEN Festival is het grootste muziekevenement aan de Bovenrijn. Als je je route goed plant, kun je verschillende evenementen bezoeken rond Lörrach en de omliggende steden in het drielandenpunt van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. De verscheidenheid aan muzikale genres varieert van jazz, soul en folk tot rock, pop en indie.

3e smeltfestijn (11 - 13 juli 2024) in Gräfenhainichen

Feest tussen kolengravers en magische natuur: Meer dan 120 artiesten treden in juli op tijdens het Melt Festival in de voormalige dagbouwmijn Ferropolis in Saksen-Anhalt, waarbij vooral fans van electro, pop en hiphop worden aangesproken. Bettina Konzack weet: "Als je van festivals houdt maar niet per se van klassiek kamperen, kun je je verheugen op het exclusieve glamping-aanbod. De gedetailleerde chill-out areas nodigen bezoekers ook uit voor een comfortabele pauze tussen de optredens door."

4e Komod Festival (11 - 14 juli 2024) in Weilheim in Opper-Beieren

Reggaefans vinden op het Komod Festival terrein midden in de natuur niet alleen hun favoriete artiesten en degenen die dat willen worden, maar ook lezingen, workshops en een groot kampeerterrein. Bezoekers moeten tijd vrijmaken voor het blotevoetenpad dat door de ongerepte natuur loopt.

5e Rocken am Brocken (01 - 03 augustus 2024) in Elend

Het motto "Natuur-Muziek-Vriendschap" wordt hier echt waargemaakt: georganiseerd door studentenorganisaties beleven liefhebbers van rock, indie, hiphop, techno en electro een muzikale pauze te midden van een adembenemend natuurlijk decor. Speciale tip van de reisexpert: "Naast dansen is wandelen hier ook een populaire activiteit. De top van de Brocken biedt een uniek panorama. Een gemakkelijke wandeling begint bijvoorbeeld in Torfhaus, op ongeveer 20 minuten rijden van de Elend locatie. Rocken am Brocken is hetzelfde - alleen anders."

6e Appletree Tuin Festival (01 - 03 augustus 2024) in Diepholz

Verborgen in Nedersaksen, open voor de wereld: in augustus verwelkomen de organisatoren van het Appletree Garden Festival indieluisteraars met een kleine maar fijne line-up in een sfeervolle omgeving.

7e Spektrum Festival (03 augustus 2024) in Hamburg

Feesten en "sporten": Het is gemakkelijk om de calorieën van het hemelse straatvoedselaanbod van je af te schudden terwijl je danst. In het Reiherstieg Uferpark in Hamburg betovert het nog jonge Spektrum Festival met hiphop en elektronische beats.

8e MS Dockville (16 - 18 augustus 2024) in Hamburg

Half augustus wordt de haven van Hamburg omgetoverd tot een creatieve zone: op MS Dockville dansen gepassioneerde festivalgangers op een harmonieuze mix van indie, hiphop en elektronische klanken, vergapen ze zich aan creatieve kunstinstallaties en nemen ze deel aan inspirerende workshops en panels. Het is vooral de moeite waard om snel je accommodatie te boeken - de havenstad is in de zomer een populaire toeristenmagneet.

9e Haldern Popfestival (08 - 10 augustus 2024) in Rees-Haldern

Het Haldern Pop Festival, ver weg van de mainstream, zal bezoekers voor de 41e keer verblijden met een zorgvuldig samengestelde line-up die vooral een podium biedt aan nieuwkomers uit de indie-, folk- en rockscene. Het festival aan de Nederrijn is vooral populair vanwege de informele sfeer en de geheime concerten die op het festivalterrein plaatsvinden.

10e Allgäu's Finest Festival (22 - 24 augustus 2024) in Wangen

Hier voel je een grote persoonlijke betrokkenheid en aandacht voor detail: ongeveer 100 jonge inwoners willen bewijzen dat de Allgäu zoveel meer te bieden heeft dan alleen de prachtige natuur. Daarom nodigen ze elk jaar internationaal gerenommeerde musici en spannende nieuwkomers uit op het Allgäu's Finest Festival om het publiek te boeien. Pluspunt: met het juiste geluid in je oren is het nog makkelijker om door het Allgäuer landschap te wandelen.

Rudolstadt Festival (04 - 07 juli 2024) in Rudolstadt - Rudolstadt Festival - het grootste folk roots wereldmuziekfestival in Duitsland - © Stadt Rudolstadt I Frank Diehn
Rudolstadt Festival - het grootste folk roots wereldmuziekfestival in Duitsland | © Stadt Rudolstadt I Frank Diehn

De juiste voorbereiding voor een onvergetelijk festivalavontuur

Andere kleren, een comfortabele slaapplaats en de nodige veiligheidsmaatregelen om stress te voorkomen als er iets misgaat - aan deze en andere dingen moet je denken. "Ik pak mijn rugzak in... en er zijn een paar dingen die ik niet mag vergeten," zegt de ERV-reisexpert, die zelf een gepassioneerd festivalganger is. "Om te beginnen natuurlijk de kleding. Regenponcho's beschermen tegen natte verrassingen, comfortabele schoenen dragen vermoeide voeten door de dag en over heuvels en dalen, en knusse sokken en dikke truien zijn ideaal voor koele nachten op de camping. Bescherming tegen de zon is ook een must. Een van mijn persoonlijke must-haves is een powerbank om je smartphone aan de gang te houden als je momenten voor de eeuwigheid wilt bewaren of als je je vrienden kwijtraakt." Slaapcomfort is ook een belangrijk punt als je naar een festival gaat - hardwerkende dansers moeten immers hun batterijen opladen voor de volgende dagen.

"Naast een comfortabele slaapzak zijn Oropax en een slaapbril of oogmasker essentiële accessoires. Een campingstoel is de moeite waard voor een korte pauze tussen de optredens. Een paviljoen is een praktische oplossing voor bescherming tegen de zon, vooral in de zomer," adviseert Konzack.

Bij het kopen van tickets voor festivals of concerten van je favoriete ster moet je vaak snel zijn. Des te vervelender is het als er plotseling iets tussenkomt. Als het festivalavontuur wordt overschaduwd door een vervelende verrassing, zoals een onverwachte ernstige ziekte of ongeval voor de start, komt bijvoorbeeld de ticketverzekering van ERV in actie.

Bezoekers zitten echter ook aan de veilige kant met een ticketverzekering in het geval van aangename gebeurtenissen, zoals een baanwissel of zwangerschap, waardoor ze een evenement niet kunnen bijwonen. De prijs van het ticket, inclusief kosten, wordt zonder eigen risico vergoed - wereldwijd. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor festivals, maar ook voor musicals, shows en (sport)evenementen van allerlei aard.