21.12.2021 | Oorsprong: Touristikverband Siegerland-Wittgenstein e.V.

Het bos in - haal diep adem en geniet van de oorspronkelijke natuur

Wisent-Wildnis am Rothaarsteig
Wisent-Wildnis am Rothaarsteig
Wisent-Wildnis am Rothaarsteig | © BLB-Tourismus GmbH | Tina Scheffler

Wilt u boomtoppen horen fluisteren, vogels vrolijk horen zingen en het geritsel van dieren in het bos? Ver weg van gejaagdheid en lawaai kunt u genieten van het zachtjes ruisende bladerdak... Keer snel het gedoe de rug toe en geniet van het meest bosrijke gebied van Duitsland. Kom tot rust in de bijna ongerepte wouden in het Siegerland en Wittgenstein. Ontdek sprookjesachtige dalen, trotse bergtoppen, kleine dorpjes met bijzondere vakwerkhuizen, schilderachtige weidelandschappen met vee en geheimzinnige bossen. Hier kunt u nieuwe energie opdoen. Hier kunt u doorademen.

De Ginsburgse Heide met de Ginsburgse burchtruïne is een populaire bestemming voor uitstapjes. Vanuit de toren hebt u een prachtig uitzicht. De ruïne zelf is een interessante getuige van het Duits-Nederlandse verleden en de Europese geschiedenis. Hier hebben de Oranjes hun sporen achtergelaten. Op deze historisch belangrijke locatie beraadslaagde Willem I van Oranje-Nassau, ook „Willem de Zwijger“ genoemd, in 1568 met zijn ambtenaren, officieren en trouwe Nederlandse aanhangers over een veldtocht om de Nederlanden van de Spaanse overheersing te bevrijden. Vier jaar later verzamelde hij hier zijn troepen en begon de Tachtigjarige Oorlog.

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Noordrijn-Westfalen

In Siegen-Wittgenstein is veel te ontdekken. Het is de meest bosrijke regio van Duitsland.

Het ongerepte heidelandschap rond de toren zal u verrukken met zijn zachte grond, lange grassen en rustieke veenmos en knoestige bomen. Met een beetje geluk kunt u zeldzame dieren zoals de rode wouw, de zwarte specht of de zwarte ooievaar observeren. Op de nieuwe wandelroute „1A Familientour“ rondom de Ginsburg vindt u rust, een prachtige natuur en spannende belevenissen zoals de Gillerbergturm en de bosspeeltuin „Ginsberger Heide“.

De vier kilometer lange route is geschikt voor kinderen en voert langs hoge torens, naar oude kasteelmuren, door dichte bossen en naar avontuurlijke speeltuinen. Vlak langs de Ginsburg loopt ook de Rothaarsteig, een route met een lengte van 154 km. De „Weg der Sinne“ (Weg voor de zintuigen) lokt ieder jaar talrijke wandelaars met liefde voor de natuur. De Rothaarsteig-routes en andere rondwandelingen over de Rothaarsteig zijn erg in trek. In het spoor van de kabouter „Kleiner Rothaar“ en zijn vriendin Otti, de boshagedis, valt voor kinderen langs het sprookjeswandelpad „Kleiner Rothaar“ veel te ontdekken.

Ginsburg - © Klaus-Peter Kappest
Ginsburg | © Klaus-Peter Kappest

Als u wilt, kunt u de koning van de bossen bezoeken. De eens bijna uitgestorven majestueuze en rustige wisenten nodigen u uit voor een kennismaking. De grootste landzoogdieren van Europa worden nog steeds met uitsterven bedreigd en in heel West-Europa zijn alleen in het Rothaargebergte nog wilde wisenten te vinden. Omdat de dieren schuw zijn en een groot territorium doorkruisen, krijgt bijna niemand ze te zien. Daarom is er nu de „Wisent-Wildnis am Rothaarsteig“ (wisentwildernis aan de Rothaarsteig), midden in het groen, in Bad Berleburg. Bent u meer een watertype? In het gebied waar de Eder, Sieg, Lahn en Ilse ontspringen geniet u van de ontspannen, afgelegen ligging en ademt u frisse boslucht in.

De „Alte Flecken“, de historische binnenstad van Freudenberg, biedt een prachtig contrast met de natuur. Het uitzicht over de romantische historische oude stad met zijn ongeveer 80 schilderachtige zwart-witte vakwerkhuizen is wereldberoemd.

Als u wilt gaan winkelen of uitgaan is de stad Siegen met zijn kunst- en kroegwereld, de universiteit en de winkelstraat precies goed voor u.