27.05.2020 | Oorsprong: www.kaernten.at

Mountainbike highlights zomer 2020

Mountainbiken in Karinthië:

een onvergetelijke bergen & meren-ervaring

Op de mountainbike naar de groene bergtoppen, genieten van het prachtige uitzicht, een rondje om de schone meren die in het warme zomerzonnetje liggen te schitteren, of met een hoofdlamp op de bergen van binnenuit verkennen – in Karinthië liggen heel veel verschillende mountainbikeroutes dwars door de natuur klaar. Deze zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk heeft mountainbikers maar liefst 3.000 officiële mountainbike-kilometers en tientallen trails te bieden. Hier tien punten die mountainbiken in Karinthië zo bijzonder maken:

1. Het aanbod ‘Flow Trails Kärnten’, uniek in Oostenrijk en nieuw sinds dit jaar. Met de Bikecard wordt de perfecte fietsvakantie gegarandeerd: van een duurzame reis naar de bestemming, vervoer van bagage, accommodaties tot en met shuttle-services. De zogenaamde ‘Flow Trail Card’ biedt van mei tot oktober toegang tot de ruim 30 Flow Trails op zes mountainbike-terreinen (bikeparken Nassfeld, Weissensee, Turracher Höhe, Bad Kleinkirchheim, Petzen en Koralpe).

 

3. Nockbike is de verzamelnaam voor het mountainbike-paradijs van de Nockberge rond Bad Kleinkirchheim en de Millstätter See, met zijn honderden kilometers lange, uitstekend bewegwijzerde routenetwerk. De downhill singletrails - sommige met een hoogteverschil tot zo'n 1.100 meter – zijn hier erg populair. Het ‘Nockbike’-centrum van sportschool Krainer biedt naast hun fietsverhuur georganiseerde mountainbiketochten in twee moeilijkheidsgraden, professionele rijtechniektraining en kennismakingstochten aan. 

 

5. Wel eens op een mountainbike door een voormalige mijn gereden? Het kan in het zuiden van Karinthië. Voorzien van een hoofdlamp en helm fiets je door een zeven kilometer lange mijngang, ín een berg. Je fietst langs indrukwekkende steenformaties en door ruimtes van soms wel dertig meter hoog ongemerkt de grens over. De ingang van de mijngangen ligt namelijk in Slovenië. Een grenzeloos avontuur dus, geschikt voor het hele gezin. In 2018 kwam er een circa 2 km lange trail bij. Meer informatie: www.stollenbiken.at

 

7. Naturpark Weissensee biedt een geweldige combinatie van mountainbiken, watersport en zwemmen. Via 13 mountainbikeroutes met een lengte van 160 km (verschillende moeilijkheidsgraden) kun je vanaf de oevers van het schoonste meer in de Alpen de bergen en de omgeving gaan verkennen. De tocht naar de Naggler Alm is prachtig. Niet ver van de almhut ligt een drie kilometer lang techniek-parcours, dat klassieke uitdagingen uit het landschap simuleert. Liever wat krachten sparen? De Weissensee Bergbahn-kabelbaan biedt speciaal MTB-transport. Binnen 12 minuten staan zowel mountainbikers als hun mountainbike op de Naggler Alm te genieten van het prachtige uitzicht over de Weissensee. De route wat inkorten? Dan is de combinatie 'Bike & Boat' heel prettig – maak tussen het fietsen door gebruik van de boten van Weissensee Schifffahrt.

 

9. Op de Koralm, op de grens met de Steiermark, zijn sinds de zomer van 2019 twee nieuwe mountainbike Flow Trails (8 km) te vinden. De koppelbare 4-persoons stoeltjeslift ‘Burgstallofen’ brengt mountainbikers en hun mountainbike naar boven. Naast de twee Flow Trails, de Familytrail en de Wolfstrail bevindt zich naast de kassa van de kabelbaan midden in het centrum, een bijna 5.500 m² groot oefenterrein voor kinderen en beginnende mountainbikers.

  

Voor meer informatie en/of brochuremateriaal over het veelzijdige fietsaanbod in Karinthië: fietsen.karinthie.com/nl. De mooiste routes zijn te vinden op www.touren.kaernten.at met gps-gegevens, kaarten en nog veel meer.

2. In de zomer van 2019 werd in Bad Kleinkirchheim de langste Flow Trail van Europa geopend. Vanaf de Kaiserburg, op een hoogte van ongeveer 1.800 meter, gaat het 15 kilometer downhill tot aan het dalstation van de gondelbaan in het centrum van Bad Kleinkirchheim. De trail is het visitekaartje van het ’Nockbike’ aanbod.

 

4. In 2015 heeft niemand minder dan Diddie Schneider, een van ’s werelds beste mountainbiketrail-ontwerpers, met de Flow Country Trail op de Petzen in Südkärnten zijn meesterwerk gerealiseerd. Deze tot 2019 langste Flow Trail van Europa is geschikt voor zowel de profs als voor beginners, omdat er geen speciale technische vaardigheden voor nodig zijn. Mountainbikers nemen hun fiets met de kabelbaan mee naar boven, naar het begin van de trail. Via kombochten, rollers en jumps gaat het hoogtemeter voor hoogtemeter downhill. De trail biedt bocht na bocht weer nieuwe uitdagingen en een prachtig uitzicht over de naburige dalen van Südkärnten. Bij het dalstation is een spannend oefenparcours met een dirt- en pump-park en een oefenterrein voor kinderen te vinden, zodat ook nieuwkomers van tevoren hun kundes kunnen uitproberen. Het aanbod wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe parcoursen. Op de grensoverschrijdende trails en parcoursen werd in 2018 de ‘Enduro Word Series’ gehouden. Bij de crème de la crème der endurorijders viel de regio Südkärnten zodanig in de smaak dat dit evenement in 2020 en 2021 opnieuw op de Petzen plaats zal vinden.

 

6. In de ‘BIKEworld of Mountains & Lakes’ in de Karnische, Julische en Gailtaler Alpen kunnen mountainbikers hun hart ophalen met een MTB-netwerk van ongeveer 950 km en 46 gevarieerde tochten van verschillende moeilijkheidsgraden. Ontdek de cultuur en keuken van twee landen en het afwisselende gebied tussen de Alpen en de Adriatische Zee tijdens de tocht naar Italië. Ook de 11 singletrails, de Flow Trail MEX Line I en de 11,7 km lange Lift & Bike Giro behoren tot de hoogtepunten. De drie kabelbanen zorgen voor een makkelijk en snel vervoer de berg op.

 

8. Na veel inspanning is het Lake.bike-project in de regio Villach van de grond gekomen en daarmee een heel aantrekkelijk mountainbikenetwerk. Rondom de Faaker See worden nu ruim tien trails en tal van tochten aangeboden, en dit aanbod wordt voortdurend uitgebreid. Het voormalige skicentrum Baumgartnerhöhe vormt een get-together voor de internationale mountainbikescene die komt genieten van het unieke Karinthische bergen & meren-landschap. Een ander hoogtepunt is het Area One MTB-oefenterrein in de buurt van Villach.

 

10. In de zomer van 2020 krijgt de Turracher Höhe er een attractie bij: de Turracher Höhe Trail Area – zowel voor veeleisende mountainbikers als voor beginners! De 7 km lange, natuurlijke ‘Kornock Flowtrail’ (moeilijkheidsgraad blauw, 400 hoogtemeters) slingert via hobbelige stukken, doubles, kombochten en houten paden naar het dalstation van de Kornockbahn. Het prachtige uitzicht op de Nockberge en de Turracher See maken de ervaring helemaal speciaal. Vlak bij het dalstation kunnen beginners van alle leeftijden onder begeleiding van de ‘Bikeguides’ hun eerste ervaringen opdoen op de speciale oefen-trails. Daarna kunnen ze zich op de Üwi Trail bij de oefenweidelift (moeilijkheidsgraad groen/blauw, 600 m en 85 hoogtemeters) voorbereiden op de Kornock Flowtrail.

Karinthië Vakantie - Camping

Karinthië Vakantie - Camping

Karinthië

Ongeveer 100 campings maken Karinthië tot een eldorado voor tent- en caravanavonturen aan de zuidkant van de Alpen. Wie hier komt, wordt omringd door een betoverende natuur: Glooiende bergtoppen, warme, schone zwemmeren, bloeiende alpenweiden, frisse alpenlucht. Omdat het gaat om bewust genieten en moedige ontmoetingen die een band smeden tussen de reiziger en het land. Omdat tijd wordt gezien als een kostbaar goed en mensen de hulpbronnen van Moeder Aarde met respect behandelen. Of het nu op een van de glinsterende, turkooisblauwe meeroevers is, aan de voet van trotse bergketens, op een rustieke boerderij, te midden van afgelegen rivierlandschappen of op een naturistencamping, iedereen vindt hier zijn favoriete plekje aan de zonnige kant.