16.12.2020 | Oorsprong: Thüringer Tourismus GmbH

Onderweg in fietsland Thüringen

Ontdek et fietsland Thüringen op twee wielen
Ontdek et fietsland Thüringen op twee wielen
Ontdek et fietsland Thüringen op twee wielen | © Sven Förter from Pixabay

Thüringen is een paradijs voor wielrenners - of het nu gaat om professionals of amateurs. In 2018 heeft Thüringen in de ADFC Travelbike Cycling Travel Analysis 2018 van de Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club (ADFC) de 7e plaats behaald onder de meest populaire fietsregio's in Duitsland.

Dit komt omdat de bestemming veel aantrekkelijke en kwalitatief hoogwaardige fietsroutes heeft die aan een breed scala van eisen voldoen. Fietsers kunnen genieten van een verscheidenheid aan charmante landschappen langs de rivieren Werra, Saale, Unstrut en Ilm op tochten met een lage of gemiddelde moeilijkheidsgraad. Meer ambitieuze fietsers kunnen ook het Rennsteig-fietspad rijden, dat bijna parallel loopt aan het beroemde wandelpad door het Thüringer Woud. Minder inspannend zijn de goed onderhouden fietspaden door de vlaktes en heuvels van Thüringen, zoals het "Thüringer Städtekette"-fietspad. Veel routes leiden niet alleen door charmante landschappen, maar ook langs toeristische trekpleisters, door pittoreske dorpjes en historische stadjes. Zo'n 1.500 kilometer aan langeafstandsfietspaden en vele regionale routes (totaal: 3.256 km) doorkruisen Thüringen. Hieronder vallen 13 aantrekkelijke langeafstandsroutes voor bezoekers op twee wielen. Met 133 Bed & Bike vestigingen biedt Thüringen ook een goede selectie van geschikte accommodaties.

Fietsen naar cultuur en plezier

Neem een kijkje in de stad Eisenach vanaf kasteel Wartburg, wandel over de beroemde Krämerbrücke in Erfurt, stop bij het Zeiss Planetarium in Jena of geniet van kunst en cultuur in Gera en Altenburg, met tussendoor tijd voor een cappuccino in een terrasje en een prachtig landschap tussen de steden: de langeafstandsfietsroute Thüringer Städtekette verdient het terecht om een pleziertochtje te worden genoemd.

Fietsroutes voor gezinnen

Kinderen en hun ouders zullen blij zijn met natuurlijke attracties zoals een ritje langs de Ilm of "echte" bezienswaardigheden zoals het bijenmuseum in Weimar. Het fietspad in het Ilmdal loopt 125 kilometer van de Rennsteig naar de Saale. Onderweg zijn omwegen in bijna alle kleine steden de moeite waard: het Goethe-huis in Stützerbach, het Goethe-museum in het Amtshaus in Ilmenau, de kunst- en mosterdmolen in Kleinhettstedt, de showmijn Volle Rose in Langewiesen, de museumbrouwerij in Singen, de vliegende tentoonstellingen in het Oberschloss in Kranichfeld of het drijvende huttendorp in Eberstedt zijn allemaal de moeite waard om te missen. De bekendste stad langs de route is Weimar - vooral bekend van de dichters Goethe en Schiller en als oprichtingsplaats van het Bauhaus - de meest revolutionaire designschool van de 20e eeuw. Het grote erfgoed van de kleine stad werd door de UNESCO geëerd met twee vermeldingen op de werelderfgoedlijst, die in totaal 16 gebouwen, ensembles en parken omvat. En het Ilmtal-fietspad loopt dwars door het midden, zodat fietsers nogal verwend worden met de keuze van de bezienswaardigheden die ze "in beslag nemen".

Thüringen

Fietsen in Thüringen Vakantie

Fietsen in Thüringen Vakantie

Thüringen

Fietspaden voor sportieve rijders

Mountainbikers en snelle fietsers vinden in Thüringen bijvoorbeeld een heel ander soort plezier op de Rennsteig Cycle Path. Daar wisselen steile klimmetjes op smalle hellingen zich af met vlakke paden die door een dun bos lopen. In tegenstelling tot het wandelpad loopt slechts een klein deel van het fiets- en mountainbikepad langs de oorspronkelijke Rennsteig - maar het presenteert een paar mooie routes met een echt bergafwaarts gevoel. De hellingen en het hoogteprofiel zijn vrij geschikt voor fietsers in goede conditie. Over het gehele traject van het Rennsteig-fietspad moet ongeveer 3.500 meter hoogte worden overbrugd. Zelfs als de hardcore fietsers het 195 kilometer lange fietspad in één dag beheren, is het aan te raden om het pad in minstens 3 etappes op te delen om tijd te hebben voor de mooie uitzichten of om een omweg te maken naar bijvoorbeeld Oberhof, Masserberg, Schmalkalden of Ilmenau.

Gedetailleerde informatie over deze en andere fietsroutes in Thüringen vindt u op de fietskaart van de Thüringer Tourismus GmbH. Voor meer informatie over Thüringen als reisbestemming kunt u bellen met Thüringer Tourismus GmbH op +49 (0) 361-37420, een e-mail sturen naar service@thueringen-entdecken.de of kijken op www.thueringen-entdecken.de.