17.12.2021 | Oorsprong: Zugspitz Region GmbH c/o Kunz PR

Ontdek de kunstwerken van de natuur: Winterwandelen in de Zugspitze

Eibsee
Eibsee
Winterwandelen rond de Eibsee in de regio Zugspitz | © Julian Leicht auf Pixabay

Het aanbod is even veelzijdig als adembenemend: ongeveer 400 kilometer geruimde winterwandelwegen leiden dwars door de Zugspitzregio en naar unieke natuurspektakels. Sterren op het toneel zijn de watervallen van de Kuhfluch, en bezoekers kunnen zich vergapen aan kunstwerken geïnspireerd door de natuur in Murnau am Staffelsee. Wie achter de schermen wil kijken, gaat mee met ervaren gidsen. Rangers nemen gasten mee om diersporen te lezen.

Uniek: de watervallen van de Kuhfluch in de winter

Enorme ijspegels en mysterieuze formaties van gestold water - na een wandeling van 45 minuten bereiken de gasten de Kuhfluchtwasserfälle bij Farchant. Het water stort zich 270 meter in de vallei over verschillende trappen, waardoor fascinerende formaties ontstaan. De beste wegen om er te komen: via het panoramische bosavonturenpad en de "Königsweg" vanuit Farchant.

Fascinerend: Stille meren en ijzige rivieren

Hier is de reis bijna de bestemming: de idyllische wandeling naar het Isar-stuwmeer in Krün voert langs besneeuwde bossen en velden door de stilte van de natuur. Op vrijgemaakte paden kan de panoramaronde door de Alpenwelt Karwendel zelfs met kinderwagen worden afgelegd. De lus rond de Eibsee is net zo gemakkelijk: zeven kilometer en nauwelijks hoogteverschil in profiel. Wie vanaf de parkeerplaats aan de Eibsee in zuidelijke richting vertrekt, heeft altijd de Ammergauer Alpen in het zicht, zowel aan de horizon als in de vorm van een weerspiegeling op het wateroppervlak. Op de terugweg domineert de markante Zugspitze, die steil oprijst tot een hoogte van 2962 meter. Zijn kleine zusje, de Alpspitze (de lokale berg van Garmisch-Partenkirchen), komt in beeld op de ronde naar de Zeven bronnen. De glinsterende blauwachtige bronvijvers, die door het Estergebergte worden gevoed en waarvan het water in de Mühlbach en later in de Loisach stroomt, lijken wel beschilderd.

Inspirerend: kunstwandeling in Murnau am Staffelsee

Voor de kunstenaarsparen Wassily Kandinsky en Gabriele Münter, maar ook voor Alexej Jawlensky en Marianne von Werefkin was de streek rond Murnau am Staffelsee een bron van inspiratie. De kunstwandeling door Murnau leidt naar bijzonder charmante, soms verborgen, originele schilderplekken van Kandinsky en Münter. De huidige opvatting van het motief in vergelijking met de schilderkunst zet aan tot een onderzoek van het landschap en de kunst. De wandeling duurt een uur en begint en eindigt bij het cultuur- en conferentiecentrum van Murnau.

Het kleine zusje van de Zugspitze, de Alpspitze en tegelijk de lokale berg van Garmisch-Partenkirchen. - © Andreas Stach auf Pixabay
Het kleine zusje van de Zugspitze, de Alpspitze en tegelijk de lokale berg van Garmisch-Partenkirchen. | © Andreas Stach auf Pixabay

Vol ontdekkingen: Rondleidingen

Als u schuwe wilde dieren wilt ontdekken, kunt u met de rangers in de Ammergauer Alpen op zoek gaan naar sporen. Op 16 januari, 27 februari en 13 maart 2022 draait alles om herten, vossen en co. Gasten leren waarom wilde dieren afhankelijk zijn van beschermde gebieden en hoe iedereen hen kan steunen in hun strijd tegen kou en honger. Deelname is gratis.

Reizen in de bergen op een voorzichtige en natuurvriendelijke manier

Genieten en behoud van de natuur is het hartstochtelijke doel van bewoners en toerismedeskundigen in de regio Zugspitze. Bezoekers kunnen een inspirerende gids voor correct gedrag in de natuurlijke omgeving gebruiken als oriëntatie.