11.06.2021 | Oorsprong: Zugspitz Region c/o Kunz PR

Ontspannen aan het water - blauwflitsen in de Zugspitz

Ontspannen aan het water - blauwflitsen in de Zugspitz
Uitzicht op de mystieke Isar | © Alpenwelt Karwendel, Maximilian Ziegler

Het hoeft niet altijd een woeste kloof te zijn. De gasten kunnen ook het water van de Zugspitze op een ontspannen manier ervaren: Vele wandel- en fietspaden lopen langs en rond het verfrissende water, of het nu langs de rivieren Isar, Loisach of Ammer is, aan de talrijke zwemmeren - waarvan de temperatuur varieert van badkuipwarm tot bergmeerkoud - of langs bronnen, levendig borrelende beekjes en bloeiende heidevelden. Wat alle tours gemeen hebben: Je hebt altijd een mooi uitzicht op de bergen, genoeg biertuinen langs de weg en goede aansluitingen op het openbaar vervoer.

Blaues Land: de Staffelsee altijd in beeld

The Blaues Land rond het kleine artiestenstadje Murnau heeft vele schilders gefascineerd dankzij het voor-Alpenlandschap met bijzondere lichtveranderingen. Ook de verschillende wateren glinsteren blauw – bijvoorbeeld de Staffelsee met zijn zeven eilanden, die tot 26 graden warm is. Wie het in zijn volle pracht omcirkelt, kan er het beste de hele dag voor uittrekken. Begin bij het openluchtzwembad Staffelsee in Murnau, dan bijna vlak door het natuurgebied bij Obersee, dat indruk maakt met zijn moslandschap. In Uffing nodigt het openluchtzwembad van Gasthof Alpenblick – de naam zegt het al – u uit om te spetteren in het milde veenwater en te pauzeren in de biertuin direct aan de oever. De route gaat verder via Rieden naar Seehausen en terug naar het beginpunt, waarna de grens van 20 kilometer is bereikt. Wie het liever wat rustiger aan doet, kan aan de Staffelsee een roeiboot, waterfiets, elektrische boot of een stand-up paddleboard huren en van het water genieten.

Garmisch-Partenkirchen: Op het spoor van de wintersport rond de Riessersee

De tocht naar de Riessersee belooft dubbele verkoeling. De tocht begint bij het ijsstadion bij het station en voert al snel over de schaduwrijke serpentines naar het donkergroene meer met uitzicht op de imposante Waxensteine. De negen kilometer lange rondwandeling heeft een stijging van iets minder dan 200 meter en is daarom zeer geschikt voor gezinnen. Wanneer u een duik neemt in het frisse water van het kleine lido, baadt u als het ware in de wintersportgeschiedenis. In het verleden werden hier ijssportwedstrijden gehouden, en de Riessersee is de naamgever van het plaatselijke ijshockeyteam. Tip: Maak een omweg naar de legendarische Olympische bobsleebaan uit 1909, die als een van de gevaarlijkste banen ter wereld werd beschouwd en nu op de monumentenlijst staat. De finishbocht ligt ten zuidwesten van het meer, en een bobsleebaan met historische tentoonstellingen en originele filmbeelden kan vlakbij worden bezocht. Via de nabijgelegen Aule-Alm (met speeltuin en verfrissingshalte) keert u terug naar de start; desgewenst kunt u hier op de Beierse Zugspitzbahn stappen (halte Kreuzeck).

ZugspitzLand: van de zeven bronnen tot de watervallen van de Kuhfluch

Een afwisselende gezinswandeling in het ZugspitzLand loopt van Eschenlohe langs de Zeven Bronnen naar Oberau. Eerst gaat het langs de Loisach en de Mühlbach, waar kinderen kunnen spetteren en stenen gooien. Dan verder over weiden, veld- en bospaden naar de karstbronnen, die indruk maken door hun natuurlijkheid en ideaal zijn voor een rustpauze met een grandioos uitzicht op de Zugspitze. Last but not least ontvouwt de Pfrühlmoos zijn volle bloeipracht; de route is ongeveer zeven kilometer. Als u nog meer wilt ontdekken, wandel dan nog eens vier kilometer naar Farchant. Daar storten de Kuhfluchtwasserfälle zich over meerdere treden 270 meter in het dal en behoren daarmee tot de hoogste van Duitsland. Zij vormen het doel van een ontspannende wandeling door het pas aangelegde natuur- en recreatiepark, waar onder meer een avontuurlijk bospad voor alle zintuigen te vinden is. U kunt met de trein vanuit Farchant of Oberau terugkeren naar uw vertrekpunt in Eschenlohe.

Natuurpark Ammergauer Alpen: Geheime waterwegen in het Graswangdal

Vakantiegangers kunnen in de voetsporen treden van de ijstijd in de prachtige Graswangtal vallei. Hier, in het natuurreservaat Ettaler Weidmoos, liggen de Ammerbronnen: Soms komt het water als een kristalheldere borrelende bronpot aan de oppervlakte, soms sijpelt het in het losse grind waarmee de laatste ijstijd het Graswangtal heeft gevuld. Het speciale eraan: Het water dat in de bovenste lagen wegsijpelt, stroomt naar de Ammer, dat in de diepe lagen de Loisach voedt. In dit unieke natuurlandschap leven zeldzame dieren en planten. In de zomer bloeien meer dan een dozijn soorten orchideeën in de Weidmoos, die gemakkelijk vanaf de wandelpaden kunnen worden geobserveerd. Overigens hebben de rangers van het natuurpark bij een van de bronnen een klein uitkijkplatform gebouwd, zodat u een kijkje kunt nemen zonder de paden te verlaten en zonder de kwetsbare flora en fauna te storen. Tip: De Ammerbronnen zijn ook een stopplaats op het Meditatietraject Ammergauer Alpen, dat in 14 etappes 85 kilometer lang naar de mooiste krachtplaatsen van de regio voert.

Natuurlijke gorsbronnen Weidmoos - © Ammergauer Alpen GmbH, Hanspeter Schöne
Natuurlijke gorsbronnen Weidmoos | © Ammergauer Alpen GmbH, Hanspeter Schöne

Alpenwelt Karwendel: van Isar-steentjes tot 3-meren-wandeling

Rond Wallgau, Mittenwald en Krün bieden vele beekjes, meren en de rivier de Isar verfrissende stops op wandel- en fietstochten door de regio. Het blotevoetenpad op de gemakkelijk te beklimmen Kranzberg (1.391 m) bij Mittenwald heeft bijvoorbeeld een waterstation met een trekput. Als u via de zuidkant afdaalt, komt u bij de Ferchensee en kort daarna bij de lager gelegen Lautersee. Beide zijn betoverend door hun prachtige kleuren en koele temperaturen, zelfs in hoogzomer. Je kunt er alleen te voet of met de bus komen. Zou je het wat warmer willen? Dan is de 3-meren-wandeling vanuit Krün aan te bevelen: Vier uur, 14 kilometer en een fantastisch panorama. De Barmsee, de Grubsee en de Geroldsee bieden ontspanning en zwempauzes. Als je geïnteresseerd bent in geologie: In Alpenwelt Karwendel zijn er Isarkiesel-wandelingen, die interessante feiten over de op twee na grootste rivier van Beieren leren, en geo-wandelpaden, waaronder het eerste kiezel-natuurpad van Beieren.

Grainau: Op een coole ontdekkingstocht met zeemeermin, beer en Kneipp

In Grainau spettert het. Niet alleen aan de beroemde Eibsee, maar ook op het dorpsplein. Hier ontspringt de Alplebach - een van de vele beekjes en rivieren die door het gebied rond het dorp Zugspitze stromen en u uitnodigen om langs het water te wandelen. Bijvoorbeeld in het fabelachtige bergbos, waar je samen met Beer Waxl historische bezienswaardigheden en het blotevoetenpad kunt verkennen. Ook in het kuurpark is het watertijd - de Kneipp-faciliteit biedt gezondheidsbewuste verfrissing van juni tot oktober. Tip: Tegenover het kuurpark leidt een bospad naar de idyllisch gelegen Badersee, waar gasten ofwel ontspannen omheen kunnen wandelen of een roeiboot kunnen nemen - te huur direct bij het gelijknamige hotel. Als je over het meer glijdt, ontdek je misschien een zeemeermin in de kristalheldere diepten. Aangezien het turquoise water wordt gevoed door zeven ondergrondse bergbronnen, is het er het hele jaar door een constante 11 graden. Daarom zwemmen hier alleen natuurlijke bewoners zoals vissen en eenden.