17.08.2022 | Oorsprong: Tourismusverband Franken e.V.

Pioniers in preventie - Kurwälder in Franken

Pioniers in preventie - Kurwälder in Franken
In Beieren worden de positieve effecten van bossen nu geïntegreerd in orthodoxe medische behandelingen | © Alexandra Merz auf Pixabay

De kuuroorden in Franken zijn echte pioniers op het gebied van preventie. Dit is vooral duidelijk in het Fichtelgebergte, waar Bad Alexandersbad, Bad Berneck, Bischofsgrün en Weißenstadt nu een extra onderscheiding hebben: alle vier de plaatsen hebben nu een kuurbos en maken daarmee deel uit van het proefproject "Bos en Gezondheid" van de Beierse Vereniging van Thermen (BHV) en de Ludwig Maximilian Universiteit van München (LMU), dat uniek is in Duitsland.

Treuchtlingen in het natuurpark Altmühltal is ook al onderscheiden met het "Forest Health Quality Seal". De LMU heeft in drie jaar tijd met medewerking van de BHV en 15 proefsites een handleiding voor certificering ontwikkeld. In de toekomst zullen ook boseigenaren, gezondheidsbedrijven of niet-spa's hun bossen kunnen laten certificeren volgens de in de handleiding vastgestelde criteria. Het project volgt de traditie van de bostherapie in de Aziatische regio en benut dit potentieel nu ook in Beieren om de positieve effecten van bossen in orthodoxe medische behandelingen te integreren.