15.12.2022 | Oorsprong: Saale-Unstrut-Tourismus e.V. c/o THIEL Public Relations e. K.

Saale-Unstrut 2023: Nieuwe vondsten voor grote verhalen

UNESCO werelderfgoed Naumburgse Dom
UNESCO werelderfgoed Naumburgse Dom
UNESCO Werelderfgoed Naumburg Kathedraal St. Peter en St. Paul | © lapping auf Pixabay

30 jaar Romaanse weg, vijf jaar Dom van Naumburg als UNESCO-werelderfgoed, de heropening van de Ark van Nebra en de nieuwe opening van het museum van Lützen in 1632: voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis wordt het jaar 2023 één groot feest in Saale-Unstrut, de wijn- en cultuurregio tussen Leipzig en Jena. Enkele fascinerende archeologische vondsten uit de Middeleeuwen en de Dertigjarige Oorlog zullen voor het eerst in de regio te zien zijn.

Diep zoeken in Memleben

Kathedralen, kastelen, kloosters en kerken uit de Middeleeuwen: dat is het thema van de Romaanse Weg. Met 88 belangrijke monumenten en meer dan een miljoen bezoekers per jaar is het een van de meest succesvolle toeristische routes in Duitsland. In 2023 bestaat de route 30 jaar. In het jubileumjaar ligt de nadruk op Otto de Grote, de eerste keizer van het Heilige Roomse Rijk. Zijn laatste halte was Memleben in Saale-Unstrut en Saksen-Anhalt, waar de regent in 973 stierf. Ter gelegenheid van de 1050e verjaardag van zijn dood wordt op verschillende plaatsen langs de Romaanse weg zijn laatste reis nagespeeld.

De exacte omstandigheden van zijn dood zijn niet opgehelderd. Otto's hart zou begraven liggen in zijn favoriete paleis, Memleben, maar waar precies is niet bekend. De heerser werd begraven in de Dom van Maagdenburg. Ter herinnering aan zijn vader stichtte Otto II samen met zijn vrouw een benedictijnenklooster op de plaats waar hij stierf. Hiervan zijn nog maar weinig sporen over. Sinds 2017 hebben archeologische onderwijsopgravingen nieuwe inzichten gebracht.

Memlebenklooster en Keizerlijk Paleismuseum - © Wolf-Henry Dreblow auf pixabay
Memlebenklooster en Keizerlijk Paleismuseum | © Wolf-Henry Dreblow auf pixabay

In 2023, ter gelegenheid van Otto's sterfdag, gaat het Museum Kloster und Kaiserpfalz Memleben publiekelijk op zoek naar sporen. De speciale tentoonstelling "Des Kaisers Herz - Archäologische Tiefenfahndung am Sterbeort Ottos des Großes", die op 7 mei wordt geopend, toont voor het eerst de bevindingen van de laatste opgravingen.

De bevindingen van de deskundigen vloeien over in nieuwe digitale aanbiedingen. Met behulp van augmented reality kunnen bezoekers via een smartphone twee middeleeuwse kerken bezoeken. Zij krijgen onder meer een indruk van de monumentale kerk uit de tijd van de stichting van het klooster in de 10e eeuw, waarvan alleen de contouren nog over zijn. Bovendien kunnen geïnteresseerde bezoekers deelnemen aan speciale rondleidingen op de opgravingslocatie en praten met deskundigen.

Speciale rondleidingen in de Dom van Naumburg

De meest bezochte plaats aan de Romaanse weg is de UNESCO werelderfgoed Naumburgse kathedraal van St. Peter en St. Paul. De kathedraal is een van de belangrijkste culturele monumenten van de Europese Hoge Middeleeuwen. In 2023 wordt niet alleen de verjaardag van de toeristische route gevierd, maar wordt ook de ontvangst van de werelderfgoedtitel vijf jaar geleden herdacht met feestelijke evenementen. Het Werelderfgoedcomité erkende toen de artistieke kwaliteiten van de kathedraal, die inzicht geven in de kunst, architectuur en technologie van de 13e eeuw. Vooral het westkoor overtuigde het comité door de integratie van architectuur, beelden en glas-in-lood. Het wordt beschouwd als een uitzonderlijk compleet werk uit het atelier van de zogenaamde Naumburgse meester.

Op de Romaanse openingsdag, 20 mei, gaan rondleiders in op bijzondere Romaanse details die normaal gesproken niet worden uitgelegd en getoond. Voor de Duitse Werelderfgoeddag op 4 juni en de verjaardag van de toekenning van de werelderfgoedtitel op 1 juli is een feestprogramma gepland. Tijdens de "Rendez-vous in de tuin" op 2 en 3 juni en de Picknickdag van de Tuindromen op 16 juli staat de gerestaureerde tuin van de kathedraal centraal.

Heropening van de Ark van Nebra

Het is een van de belangrijkste archeologische vondsten in Duitsland: de Nebra Hemelschijf. Op de plek tussen Naumburg en Memleben, boven de Unstrut, waar het fascinerende artefact bijna 24 jaar geleden uit de aarde werd opgegraven, biedt het multimediale bezoekerscentrum "Nebra Ark" sinds 2007 een unieke mix van archeologie, astronomie en architectonische ervaring. Sinds oktober is het spectaculaire gebouw, dat is gemodelleerd naar de gouden zonneschijf op de hemelschijf, gesloten en wordt het gemoderniseerd. Het planetarium wordt technisch heringericht, de tentoonstellingszalen worden drempelvrij gemaakt en de buitenruimte wordt uitgebreid. Hij gaat weer open op de dag van de zomerzonnewende, 21 juni.

Bezoekers zullen de astronomische kennis die op de hemelschijf verborgen ligt, ervaren in een gemoderniseerde show in het planetarium en in de gedeeltelijk herziene permanente tentoonstelling. Een nieuwe doorloopbare hemelschijf nodigt bezoekers uit om verschillende perspectieven in zich op te nemen. De spectaculaire vondst van twee plunderaars op de Mittelberg bij Nebra maakt ook deel uit van de gemoderniseerde tentoonstelling. De originele hemelschijf is te zien in het Staatsmuseum voor Prehistorie in Halle.

De originele Nebra hemelschijf wordt tentoongesteld in het Staatsmuseum voor Prehistorie in Halle an der Saale - © Wolfgang Claussen auf Pixabay
De originele Nebra hemelschijf wordt tentoongesteld in het Staatsmuseum voor Prehistorie in Halle an der Saale | © Wolfgang Claussen auf Pixabay

Nieuwe opening Lützen Museum 1632

In Lützen, ten zuidwesten van Leipzig, herdenkt een museum ook een sensationele vondst. In 2011 ontdekten archeologen hier een massagraf met skeletten van 47 soldaten. Zij stierven in november 1632, net als de Zweedse koning Gustav II Adolf, in een van de bloedigste veldslagen van de Dertigjarige Oorlog. Na te zijn tentoongesteld in Halle en Wenen, keert het grafmonument nu terug naar de omgeving waar het werd gevonden. Bovendien wordt in het najaar een nieuw museum geopend.

Het Museum Lützen 1632, dat de organisatoren van de tentoonstelling ook zien als een anti-oorlogsmonument, geeft uitleg over de Dertigjarige Oorlog en de Slag bij Lützen. Maar het toont ook de gevolgen van oorlogen in het algemeen. Twee levensgrote interactieve spiegels geven een gezicht aan de gevallenen van de strijd. Naast het graf worden 2236 kogelvondsten van het slagveld tentoongesteld in de kogelvitrine. In de eerste maand na de opening zijn er wekelijks speciale rondleidingen over historische onderwerpen, en er zijn nog meer thematische rondleidingen gepland. Sinds dit jaar leidt een audiogids, beschikbaar via een smartphone-app, bezoekers langs een pad van zeven kilometer van het nieuwe museumgebouw de stad in, tot in het hart van het slagveld.