18.12.2020 | Oorsprong: Touristikverband Siegerland-Wittgenstein e.V.

Siegen-Wittgenstein - in schilderachtige en oorspronkelijke landschappen

Wisent-Wildnis am Rothaarsteig
Wisent-Wildnis am Rothaarsteig
Wisent-Wildnis am Rothaarsteig | © BLB-Tourismus GmbH | Tina Scheffler

Wilt u eindelijk eens horen hoe boomtoppen ruisen en dieren door het bos ritselen? Ver weg van gejaagdheid en lawaai genieten van het zachtjes ruisende bladerdak en vrolijk fluitende vogels observeren? Keer dan snel het gedoe de rug toe en op naar het gebied met het meeste bos van heel Duitsland. Kom tot rust in onze bijna ongerepte wouden in het Siegerland en Wittgenstein.

Ontdek sprookjesachtige dalen, trotse bergtoppen, kleine dorpjes met vakwerkhuizen die onder monumentenzorg staan, schilderachtige weidelandschappen met vee en geheimzinnige bossen. Bij ons doet u weer nieuwe energie op. De Ginsburger heide met de ruïne van de burcht de Ginsburg is al heel lang een geliefd doel voor een uitje. Vanuit de gerestaureerde toren hebt u een prachtig uitzicht. De ruïne van de Ginsburg zelf is een interessante getuige van het Duits-Nederlandse verleden en de Europese geschiedenis. Hier hebben de Oranjes hun sporen achtergelaten. Want op deze historisch belangrijke locatie beraadslaagde Willem I van Oranje-Nassau, ook “De Zwijger” genoemd, in 1568 met zijn ambtenaren, officieren en trouwe Nederlandse aanhangers over een veldtocht om de Nederlanden van de Spaanse overheersing te bevrijden. Vier jaar later verzamelde hij hier zijn troepen, het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

Vlak langs de Ginsburg loopt ook de Rothaarsteig, een route met een lengte van 154 km. De „Weg der Sinne“ (Weg voor de zintuigen) lokt ieder jaar talrijke wandelaars met liefde voor de natuur. De Rothaarsteig-Spuren (wandelpaden) en andere rondwandelingen over de Rothaarsteig zijn erg in trek. In het spoor van de kabouter “Kleiner Rothaar” en zijn vriendin Otti, de boshagedis, valt voor kinderen langs het sprookjeswandelpad “Kleiner Rothaar” veel te ontdekken.

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Noordrijn-Westfalen

In Siegen-Wittgenstein is veel te ontdekken. Het is de meest bosrijke regio van Duitsland.

Breng een bezoek aan de koning van het woud

De eens bijna uitgestorven majestueuze en rustige wisenten nodigen u nu weer uit om op audiëntie te komen. Nog steeds dreigen de grootste landzoogdieren van Europa uit te sterven. In West-Europa komen wisenten in vrije wildbaan uitsluitend hier, in het middelgebergte landschap van het Rothaargebergte voor. Omdat de dieren schuw zijn en een groot territorium doorkruisen, krijgt bijna niemand ze te zien. Daarom is er nu de “Wisent-Wildnis am Rothaarsteig” (wisentenwildernis aan de Rothaarsteig), midden in het groen, in Bad Berleburg.

Beginpunt van meerdere rivieren

In het gebied waar de Eder, Sieg, Lahn en Ilse ontspringen geniet u van de ontspannen, afgelegen ligging en ademt u kruidige, frisse boslucht in. Wanneer de zon door het bladerdak schijnt en de nevel verdrijft, kunt u op verborgen plekken in het bos de feeën, elfen en kabouters zien dansen.

Kunst en cultuur

Stad en platteland, traditioneel of modern, heden en verleden zijn bij ons in Wittgenstein geen tegenstellingen maar de werkelijkheid van alledag. Bij ons ziet u oeroude getuigen van de mijnbouw, moderne kunst in het “Museum für Gegenwartskunst” (museum voor hedendaagse kunst), imposante kastelen, groene bossen met kronkelige bomen en prachtige vakwerkhuizen.

Zie voor aanvullende informatie en tips voor dagtochten: https://www.siegen-wittgenstein.info/nl