12.05.2021 | Oorsprong: Touristikverband Siegerland-Wittgenstein e.V.

Stille manieren om verlegen reuzen

In Siegen-Wittgenstein leven de bedreigde bizons in het wild
In Siegen-Wittgenstein leven de bedreigde bizons in het wild
In Siegen-Wittgenstein leven de bedreigde bizons in het wild | © Marcel Langthim auf Pixabay

Op de Rothaarsteig door een bosgebied vol verrassingen

Vakanties in de frisse lucht in eigen land en buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen zijn in opkomst. Er is veel ruimte om te bewegen en beboste en historisch rijke middelgebergtelandschappen te ervaren, zoals de regio Siegen-Wittgenstein. De glooiende hellingen van de beboste bergketens en het mooie zwart-wit van de vakwerksteden kenmerken het gezicht van deze ongerepte streek. Het ligt ten oosten van Keulen en is een van de bosrijkste gebieden van heel Duitsland. De Rothaarsteig, een van de "Top Trails of Germany", die in 2021 zijn 20e verjaardag viert, loopt door het midden van de regio. Jonge en oude natuurliefhebbers kunnen de 154 kilometer lange route van Brilon in het Sauerland naar Dillenburg in Hessen in acht etappes bewandelen en daarbij ook het Wittgensteiner Bergland en het Siegerland doorkruisen.

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Noordrijn-Westfalen

In Siegen-Wittgenstein is veel te ontdekken. Het is de meest bosrijke regio van Duitsland.

Van de Ilsequelle naar de Wisent Wildernis

Als "weg van de zintuigen" biedt de Rothaarsteig inspiratie voor lichaam, geest en ziel. Op plaatsen als de middeleeuwse Ginsburg, de geneeskrachtige Ilsequelle-bron bij Heiligenborn, het uitzichtspunt op de Tiefenrother Höhe en de 40 meter hoge hangbrug bij Kühhude is de magie van de natuur bijzonder intens voelbaar. De bosbelevingstochten met een boswachter van Rothaarsteig bieden nog diepere inzichten. Op deze tochten van enkele uren kunt u ook in het spoor komen van de schuwe reuzen van het woud. De kans dat u een vrij rondlopende bizon tegenkomt is echter klein. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, bezoek dan de "Wisent Wilderness" bij Bad Berleburg. In het omheinde gebied van 20 hectare leeft een kudde van de grootste landzoogdieren van Europa, die met uitsterven worden bedreigd. Daar loopt ook een 13,5 kilometer lange "Rothaarsteig", een van de in totaal 13 wandelingen die als halve of hele dagtochten buiten de hoofdroute zijn uitgezet. Op www.siegen-wittgenstein.info vindt u alle informatie over de regio, de plaatsen en gastheren, evenals een tourplanner, die ook handig via de Siegen-Wittgenstein app kan worden gebruikt.

Natuurlijke schoonheden en vakwerkornamenten

De 750 jaar oude residentiestad Bad Berleburg met het kasteel van de familie Sayn-Wittgenstein-Berleburg. - © Denny Franzkowiak auf Pixabay
De 750 jaar oude residentiestad Bad Berleburg met het kasteel van de familie Sayn-Wittgenstein-Berleburg. | © Denny Franzkowiak auf Pixabay

Ver weg van bossen, weiden, rivierbronnen, heuvels en ander natuurschoon nodigen historische steden en mooie vakwerkdorpen uit voor culturele en culinaire verfrissing. De 750 jaar oude residentiestad Bad Berleburg met het slot van de familie Sayn-Wittgenstein-Berleburg, het monumentenensemble "Alter Flecken" in Freudenberg met zijn 80 zwart-witte vakwerkhuizen uit de 17e eeuw en de gezellige universiteitsstad Siegen met zijn topmusea zijn ideale overnachtingsbestemmingen of vaste uitvalsbases voor een afwisselende wandelvakantie.