26.05.2023 | Oorsprong: Kärnten Werbung

The Big Five - de vijf mooiste langeafstandswandelroutes in Karinthië

Maltatal in het Nationaal Park Hohe Tauern
Maltatal in het Nationaal Park Hohe Tauern
Het Tauern Heights Trail eindigt in de Maltatal | © Ingo auf Pixabay

Stap voor stap de weg vinden: naar de natuur, naar avontuur, naar rust of naar zichzelf

Alleen waar je te voet bent geweest, ben je echt geweest. Hoe juist had Johann Wolfgang von Goethe met deze regels. De vijf meest buitengewone langeafstandswandelpaden in Karinthië zijn hiervan het beste voorbeeld en bieden een onvergetelijk decor bij de zoektocht naar natuurgenot, ontspanning en ook naar zichzelf. Hier, op het zuidelijke balkon van de Alpen, wachten droompaden op alle hoogtes - van hoogalpien tot licht heuvelachtig en niet zelden in de nabijheid van warme zwemmeren. Elk van deze vijf routes heeft zijn eigen charme en karakter.

Wat alle wandelroutes in Karinthië gemeen hebben: Ontmoetingen met de natuur en bijzondere mensen, vergezeld van prachtige uitzichten, culinaire verrassingen en culturele ontdekkingen. Maar ook het milde klimaat, veel zon en de ontelbare mogelijkheden om onderweg in een van de hutten een verfrissing te nemen, hebben ze gemeen. Reizen in Karinthië betekent het ontdekken van een land dat gevormd is door de invloeden van de Alpen-Adriatische regio.

Alle langeafstandspaden kunnen in delen, afzonderlijke etappes of als geheel worden verkend. Het boekingscentrum "Trail Angels" biedt voor alle trails (behalve de Tauernhöhenweg) pakketten op maat, inclusief bagage- en shuttleservice en een trail-hotline.

Wie zelf zijn accommodatie wil regelen is in goede handen bij de partnerbedrijven van Natur-Aktiv: De specialisten voor wandeltochten bieden aanbevelingen en tips voor bijzondere activiteiten. De stationsshuttle zorgt voor een groene aankomst; wandeltransferaanbiedingen ter plaatse ronden het aanbod af.

Van de gletsjer naar de zee: Alpe-Adria-Trail

Op de Alpe-Adria-Trail spreken de cijfers voor zich: drie landen en drie culturen in 43 etappes over ongeveer 750 kilometer en 52.000 hoogtemeters te verkennen. Beginnend aan de voet van de majestueuze Großglockner voert de route door het berg- en merenlandschap van Karinthië naar Slovenië en Italië, tot aan de Adriatische Zee in Muggia bij Triëst.

Van de machtige drieduizend meter hoge toppen in het Mölltal loopt u over de glooiende Nockberge naar de grote Karinthische meren, en vandaar wandelt u door het Nationaal Park Triglav naar Slovenië. Langs de sprankelende turkooizen Soča gaat u verder zuidwaarts tot u langzaam de hoge bergtoppen achter u laat en u midden in de prachtige wijngaarden van Friuli en de Goriška Brda belandt. Bij Duino ademt u voor het eerst de zeelucht in. Via het bekende Rilkpad leidt de route naar Triëst en verder naar Muggia, de bestemming van deze indrukwekkende reis.

Feiten:
Lengte: 750 kilometer, 43 dagelijkse etappes
Start: Kaiser-Franz-Josefs Höhe bij Heiligenblut
Einde: Muggia, Italië

Van berg tot meer: de Nockberge Trail

In acht dagelijkse etappes loopt de Nockberge Trail over glooiende bergruggen en groene heuveltoppen ("Nocken"). Vanaf de Katschberg over de berggebieden Innerkrems, Turracher Höhe en Falkert loopt de route via Bad Kleinkirchheim naar de oever van de Millstätter See. Niet alleen de twee thermen in Bad Kleinkirchheim, maar ook het badhuis Millstätter See nodigen uit tot ontspannende uren. De route is een echte allrounder op het gebied van bergwandelen en brengt plezierwandelaars in het hart van het gelijknamige UNESCO-biosfeerpark, de Karinthische Nockberge. De route bekoort met indrukwekkende toppen - de Königsstuhl is met 2.336 meter het hoogste punt van de route. De accommodatie langs de route voldoet aan verschillende eisen, variërend van eenvoudige hutten tot pensions en comfortabele hotels. Desgewenst kunt u zich laten verwennen met ontspannende wellness-aanbiedingen en regionale lekkernijen uit de Karinthische Alpe-Adria keuken. De route is geschikt voor zowel ervaren als plezierige wandelaars en dankzij de bergbanen kunnen snel en energiebesparend hoogtemeters worden gemaakt.

Feiten:
Lengte: 128 kilometer, 8 dagelijkse etappes
Start: Katschberghöhe
Einde: Seeboden aan de Millstätter See

Uitzicht in de Lavant-vallei - Uitzicht in de Lavant-vallei - © guentherlig auf Pixabay
Uitzicht in de Lavant-vallei | © guentherlig auf Pixabay

Pad naar de sterren: Carnic Melkweg

De Carnic Alta Via kun je op een nieuwe manier beleven op de Carnic Melkweg. Hier rijgen de alpenweiden langs het hooggelegen pad zich als sterren aaneen op de Melkweg.

De boeren verwerken de melk van de almen direct ter plaatse - het resultaat is de kruidige Gailtaler Almkäse. Het pad is geplaveid met vele verhalen - over het ontstaan van het grandioze landschap, over bindende en verdelende factoren in tijden van oorlog en vrede, maar vooral over de Gailtaler Almkäse en de mensen die deze al eeuwenlang produceren.

De verse melk en kaasdelicatessen zijn verkrijgbaar in de rustieke almhutten.

Feiten:
Lengte: 150 kilometer, 8 tot 11 dagelijkse etappes
Start: Silian in Oost-Tirol
Einde: Thörl-Maglern

De hoofdkam van de Alpen oversteken - Tauern Heights Trail

In de Hohe Tauern - het imposante, ongerepte en tevens grootste nationale park van Oostenrijk - bevindt zich de Tauern Heights Trail, die ondanks zijn goede bereikbaarheid een behoorlijke uitdaging vormt. Wie het als alpine avontuur kiest, heeft een doorsteek van de belangrijkste Alpenhoofdkam met een ongelooflijk panorama van toppen van meer dan 3.000 meter voor zich. De route wordt beschouwd als het kroonjuweel van de hoogtetrajecten en is ook een echte insider tip voor meerdaagse huttentochten. Er moeten dagelijks zes etappes worden afgelegd; vanwege het terrein en het verloop van de route moeten bergbeklimmers over voldoende ervaring beschikken, in combinatie met een goede basisconditie en een goed hoofd voor hoogtes. De afzonderlijke etappes vereisen een grote mate van zelfverzekerdheid. Korte, met touwen beveiligde graatpassages moeten worden beheerst, evenals een niet ongevaarlijk, maar zeer indrukwekkend, gletsjergedeelte. Wie deze route niet alleen aandurft, kan zich toevertrouwen aan de zorg van een staatsgediplomeerde berggids. Veel bergliefhebbers die de Tauern Heights Trail hebben ontdekt, waarderen de goede infrastructuur en het feit dat de paden niet overvol zijn. Wandelplezier te midden van de eenzaamheid van de bergen is hier geen utopie, maar werkelijkheid. In de woorden van een dichter: Een compositie van de bergen, geleid door de natuur.

Feiten:
Lengte: 60 kilometer, 6 dagetappes
Start: Glocknerhaus, Grossglockner-Hochalpenstraße
Einde: Kölnbreinsperre, Maltedal

Ontdek de zonnige kanten op de Panorama Trail Zuidelijke Alpen

De mystieke Karawanken, uitgestrekte alpenweiden en legendarische rotsformaties kenmerken de etappes van deze zonovergoten route in het zuiden van Karinthië. De cultuurgeschiedenis van het voormalige grensgebied met Joegoslavië en het verleden van de mijnbouw langs de route zijn alomtegenwoordig. Het Panorama Trail Southern Alps combineert vandaag de dag drie culturen (Friuli, Slovenië en Karinthië) tot een onvergetelijke wandelervaring.

De 286 kilometer lange route loopt van Thörl-Maglern aan de Italiaanse grens over de majestueuze Mittagskogel in westelijke richting door de betoverende Boden en wilde Bärental-valleien naar Hochstuhl (2.237 meter), waar men ver uitkijkt over het Laibacher Feld en de Julische Alpen. De route gaat verder langs de spectaculaire Koschuta-wand tot Hochobir. Er volgt een zuidelijke omweg naar Slovenië en de wandeling gaat verder noordwaarts via Bleiburg en Lavamünd naar de zachte kam van de Saualpe via de Klippitztörl naar het eindpunt en hoogste berg van de route, de Zirbitzkogel (2.396 meter). Onderweg zijn er adembenemende berglandschappen (bijv. etappe 9 met een schilderachtige Hochobir-oversteek), pittoreske stadjes vol mediterrane levensvreugde, culinaire hoogstandjes en veel culturele bezienswaardigheden (bijv. Werner Berg Museum Bleiburg of Benedictijnenabdij St. Paul/Lavanttal). Ook de Panoramaweg Zuid-Karinthië combineert op fascinerende wijze bergen en meren.

Bijzonder de moeite waard in Zuid-Karinthië zijn ontspannende uren aan de warmste zwemmeren van Karinthië, vooral aan de Klopein, die 's zomers tot 28 graden is. Ook het onlangs geopende badhuis hier belooft pure wellness. De Petzen ligt op een steenworp afstand van de kleine Pirkdorfer See. Wandelaars kunnen met een kabelbaan gemakkelijk de nieuwe Geo.Dom op 1.700 meter hoogte bereiken. Na een bezoek aan het multifunctionele bezoekerscentrum van het UNESCO Global Geopark Karawanken mag een stop in het panoramarestaurant "oben" zeker niet ontbreken.

Feiten:
Lengte: 286 kilometer, 20 dagetappes
Start: Thörl-Maglern
Einde: Tonnerhütte / Zirbitzkogel

Karinthië Vakantie - Camping

Karinthië Vakantie - Camping

Karinthië

Ongeveer 100 campings maken Karinthië tot een eldorado voor tent- en caravanavonturen aan de zuidkant van de Alpen. Wie hier komt, wordt omringd door een betoverende natuur: Glooiende bergtoppen, warme, schone zwemmeren, bloeiende alpenweiden, frisse alpenlucht. Omdat het gaat om bewust genieten en moedige ontmoetingen die een band smeden tussen de reiziger en het land. Omdat tijd wordt gezien als een kostbaar goed en mensen de hulpbronnen van Moeder Aarde met respect behandelen. Of het nu op een van de glinsterende, turkooisblauwe meeroevers is, aan de voet van trotse bergketens, op een rustieke boerderij, te midden van afgelegen rivierlandschappen of op een naturistencamping, iedereen vindt hier zijn favoriete plekje aan de zonnige kant.

Gewoonweg magisch

Wie het land met zijn verhalen en bijzonderheden nog grondiger wil verkennen, moet meedoen aan "Magische momenten". Deze unieke avonturenprogramma's in aangewezen beschermde gebieden worden uitgevoerd met bijzondere aandacht voor de beschermenswaardige fauna en flora en worden gecertificeerd door een aparte commissie van deskundigen. Dit garandeert dat alle tochten in harmonie zijn met de natuur en ook gericht zijn op het behoud ervan. Onder leiding van professionele gidsen, rangers van het Nationaal Park/Biosfeerpark en jachtopzieners trekt u de natuur in: of het nu gaat om survivaltraining met kampvuurromantiek, verhalen over versteende dieren en planten, gletsjertrekking op de Pasterze of een kanotocht in de mijn.

Meer informatie over wandelen in Karinthië, spannende veldverslagen en geselecteerde avonturenprogramma's met de Karinthische Natur Aktiv-gidsen vindt u op www.berglust.at. Er is ook een goede selectie van boekbare aanbiedingen voor een onvergetelijke wandelvakantie aan de zonnige zuidkant van de Alpen.