10.06.2024 | Oorsprong: Potsdam Marketing und Service GmbH

Tussen kastelen en meren - zomervakantie 2024 in Potsdam

Havel pauze in Potsdam
Havel pauze in Potsdam
Ontdek Havellust in Potsdam | © PMSG I Melanie Gey

De Havel en zijn meren vormen een uniek waterlandschap. Het is het grootste aaneengesloten watersportgebied in Europa. De stad Potsdam is een eiland midden in dit uitgestrekte landschap. Vanaf het water biedt Potsdam spannende uitzichten op de bezienswaardigheden van de stad. Talrijke paleizen, vooral uit de Hohenzollern-dynastie, liggen direct aan de oevers van de Havel en de naburige meren. Maar ook de Flatow Tower, het stoommachinehuis (moskee) en de historische Glienicke brug bieden een heel ander, vaak nog charmanter uitzicht vanaf het water.

Tuinkunst in Sanssouci Park

De Hollandse Tuin, de Siciliaanse Tuin, de Romeinse Baden, de Marlytuin, het Italiaanse Cultuurstuk - al deze plekken zijn verenigd in het uitgestrekte Sanssoucipark. De namen doen al vermoeden dat het park niet alleen Pruisisch, maar ook Europees geïnspireerd is. Tot op de dag van vandaag kunnen gasten van Potsdam wandelen door de gevarieerde tuinkunst, die in de zomer haar volle pracht ontvouwt.

Maar zelfs het Sanssouci Park is niet immuun voor klimaatverandering. Extreme hitte, intens zonlicht en aanhoudende droogte hebben bijna 80 procent van de bomen in het UNESCO Werelderfgoedpark beschadigd. De hoveniers en natuurbeschermers van de Pruisische Paleizen en Tuinen Stichting Berlijn-Brandenburg (SPSG) onderzoeken al lange tijd hoe de weerbaarheid van de bomen tegen de gevolgen van klimaatverandering kan worden versterkt. In de openluchttentoonstelling “Re:Generation. Klimaatverandering in het groene werelderfgoed - en wat we kunnen doen", die plaatsvindt in het hart van het Sanssouci Park, deelt de SPSG haar bevindingen met bezoekers. Op 30 tentoonstellingsstations worden talrijke benaderingen, strategieën en vorderingen gepresenteerd. Geïnteresseerde bezoekers krijgen ook tips over hoe ze in hun dagelijks leven kunnen helpen het milieu en het klimaat te beschermen.

Fietsen door de tuinen van Potsdam

De diverse tuinen van Potsdam kunnen bijzonder goed op de fiets worden verkend. U kunt bijvoorbeeld fietsen huren bij Pedales op het centraal station van Potsdam. Als je je wilt onderdompelen in het groen van de stad, raden we je een fietstocht aan in de voetsporen van de belangrijke tuiniers van Potsdam: vanaf het centraal station van Potsdam leidt de fietstocht naar het Vriendschapseiland met de show- en educatieve tuinen van Karl Foerster, door het Babelsbergpark, aangelegd door prins Pückler in Engelse stijl, naar Klein Glienicke, een enclave in de grensstrook ten tijde van de DDR. Steek de Glienicke-brug over naar de Nieuwe Tuin. Hier leidt de route langs de oevers van de Havel door het park naar de Russische kolonie Alexandrowka. De volgende stop is de Potsdamse wijk Bornim, waar het huis van vaste plantenkweker Karl Foerster staat met zijn uitnodigende en goed ontworpen tuin. De route loopt vervolgens door het Sanssouci Park, ontworpen door Peter Joseph Lenné, terug naar het stadscentrum.
De fietstocht kan ook één keer per maand met een gids worden gedaan.

Explore Potsdam Travel Magazine

Potsdam

Het "Explore Potsdam Travel Magazine" is een goede bron van inspiratie voor uw volgende vakantie in Potsdam met veel tips voor speciale bezienswaardigheden, hoogtepunten van evenementen en tochten per boot, fiets of te voet.

Hoogtepunten van evenementen in de zomer van 2024

7 t/m 23 juni 2024: Potsdam Sanssouci Muziekfestival

Onder het motto “Dans” staan dit jaar de verschillende facetten en functies van dans in de schijnwerpers tijdens het festival, dat in de parken en tuinen en in het historische centrum gevierd wordt.

21 juni 2024: Potsdam Fête de la Musique

Het festival staat voor een wereldwijde noodtoestand. Het grootste muziekfestival van Potsdam viert de zomerzonnewende - in de winkelstraat, op grote podia of in de wijken.

12 en 13 juli / 9 en 10 augustus 2024: Nachtelijke indrukken van de paleizen

Een boottocht langs de oevers van de Havel langs de verlichte kastelen naar Sacrow. Daar wacht het konvooi een fanfareconcert. De rondvaart gaat gepaard met een feestelijk 2-gangenmenu.

9 tot 10 augustus 2024: Schlossnacht Potsdam

Het culturele hoogtepunt vindt voor de 25e keer plaats in het Sanssouci-park. Onder het motto “Gordijn omhoog!” kunnen gasten zich verheugen op fascinerende lichtspektakels en adembenemende kunstzinnigheid in de openlucht.