13.10.2021 | Oorsprong: © Touristikverband Siegerland-Wittgenstein e.V.

Via Adrina - Een wandeling met verre uitzichten

Eerst gaat het pad over de Ederbrug door een brongebied. Daarna volgt een klim naar de uitkijkpreekstoel met een rustpauze in het bos. Na een stop in het "Café Hainbach" wandelt u rond het dal van het Mühlbachdal en ontmoet u de zeldzame rode Wittgenstein-bergrunderen. Met uitzicht op het Opper-Hüttental in Schwarzenau, lopen we verder. We passeren de Magertrift biotoop en steengroeven waar vroeger zandsteen werd gewonnen. Na een lange afdaling met mooie uitzichten volgen we de oude spoorlijn. In het "Gästehaus Schwarzenauer Mühle" mogen we ons zelf bedienen in het tuincafé.

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Noordrijn-Westfalen

In Siegen-Wittgenstein is veel te ontdekken. Het is de meest bosrijke regio van Duitsland.

Een korte pauze op het Via Adrina wandelpad - © BLB-Tourismus GmbH
Een korte pauze op het Via Adrina wandelpad | © BLB-Tourismus GmbH

Een paar meter verder zien we een historische plek: in 1708 doopte Alexander Mack de eerste gelovigen in de Eder; de stichting van de Kerk van de Broeders. Ernaast staat het landhuis Schwarzenau. De lange, steile klim naar de nederzetting Hüttental met het Alexander Mack Museum wordt beloond met een tweede uitkijkpreekstoel en een blik door een oogsteen. In het dorp Arfeld is het de moeite waard een omweg te maken naar het nieuwe centrum "Via Adrina" met zijn spoorwegcafé en modelspoorbaan. Direct aan het pad liggen het museum "Alte Schmiede" en de dekenale kerk, die tevens een fietswandelaarskerk is. Via paden keren we terug naar het beginpunt, het oude station.

Tour tips

Een modern dorpscentrum is verrezen uit een oud industrieel braakland: "Via Adrina" centrum met spoorwegcafé en modelspoorbaan.

Goed om te weten

Start: WanderPortal bij de Ederbrug in Arfeld.
Route: van Bad Berleburg naar Dotzlar: L553 of L718. Richting Arfeld, over de Ederbrug.
Openbaar vervoer: Bus R33 halte Arfeld Ederbrücke.