29.10.2021 | Oorsprong: © Touristikverband Siegerland-Wittgenstein e.V.

Via Celtica - Een wandeling met een bijzondere ervaring

Vanuit Dotzlar bereiken we de bloemenweide zoals die was in de Keltische tijd, toen landbouw en veeteelt de boventoon voerden. Bergopwaarts langs de Meisbachbron, zien we al snel de Burgberg aan de overkant. Op de top bereiken we het natuurreservaat "Großer Keller" met opvallende sparrenbomen met minstens twee kronen, de "Zwiesel". De jeneverbesheide naast de deur staat onder strikte natuurbescherming. Jeneverbes was een belangrijke medicinale plant voor de Kelten. Vanaf de uitkijkpreekstoel kijken we uit over de Edervallei. Bergafwaarts bereiken we de Eder. Voor de Kelten waren rivieren symbolen van de cyclus van het leven. Een steile klim voert ons naar het mystieke eikenbos van de Honert, afgewisseld met rotskliffen.

Het parcours vertelt over het vroege historische volk van de Kelten, hun wereld en vormende cultuur

Dotzlar stuw - © BLB-Tourismus GmbH, Gesine Gerhard
Dotzlar stuw | © BLB-Tourismus GmbH, Gesine Gerhard

Na nog een afdaling zien we bij de stuwdam van Dotzlar drie natuurverschijnselen die voor de Kelten belangrijk waren, bijeengebracht: Rivier, rotsbank en eik. Na een korte, steile klim zien we de opvallende piramide-achtige Hoher Stift, waarboven de zon opkomt bij de winterzonnewende, en links de Rammelsberg, waarboven de zon opkomt bij de zomerzonnewende. Na nog een klim, staan we bij het herkenningspunt van Dotzlar, de "Zollbaum". Het doel van de wandeling is het Keltische kasteel, waarvan de overblijfselen nauwelijks zichtbaar zijn. Bergafwaarts bereiken we het beginpunt.

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Noordrijn-Westfalen

In Siegen-Wittgenstein is veel te ontdekken. Het is de meest bosrijke regio van Duitsland.

Tour tips
Onderweg zijn er koude dranken uit de aardkoelkast. Twee rustplaatsen in het bos nodigen u uit voor een bijzondere pauze in de natuur.

Goed om te weten
Start: parkeerplaats Laubrother Straße (Kulturhalle) Dotzlar
Routebeschrijving: Komende van Raumland, linksaf in Dotzlar richting Kulturhalle. Na ca. 400 m ziet u de parkeerplaats aan de rechterkant.
Openbaar vervoer: station RB 93 Bad Berleburg, vervolgens bus R33 richting Hatzfeld, halte Dotzlar - afslag Sassenhausen.