23.05.2023 | Oorsprong: ERGO Reiseversicherung AG c/o Wilde & Partner Communications GmbH

Vier poten op reis: Diervriendelijke bestemmingen voor vakanties met huisdieren

Altijd een reisje waard: vakantie met uw viervoeter
Altijd een reisje waard: vakantie met uw viervoeter
Altijd een reisje waard: vakantie met uw viervoeter | © Felix Lichtenfeld auf Pixabay

Tot de naaste kring van familieleden behoren niet alleen mensen, maar ook viervoeters: volgens een studie van het ZZF (Zentralverband Zoologischer Fachbetriebe Deutschlands e.V.) en het IVF (Industrieverband Hamburg e.V.) was er in 2022 in Duitsland een huisdierenpopulatie van 46 procent. Dit betekent dat bijna de helft van alle Duitse huishoudens een huisdier heeft, dat integraal deel uitmaakt van het gezinsleven. Daarbij hoort ook het plannen voor de dierenvriend als de volgende vakantie eraan komt. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je met een huisdier reist. Van bestemming tot verzekering - Birgit Dreyer, reisexpert bij ERGO Reiseversicherung (ERV), geeft tips over de beste bestemmingen en benodigdheden voor een langere reis met hond, kat en co.

Fietstocht, wandeling of golfbaan: Vier reistips van de Oostzee naar Oostenrijk

1. Noordzee en Oostzee

Een populaire klassieker voor een vakantie met huisdier is een verblijf aan de Noordzee of Oostzee. De ongerepte natuur nodigt uit tot eindeloze wandelingen, en de temperaturen zijn aangenaam voor vakantiegangers met vacht dankzij de nabijheid van het water. Er zijn ook talrijke aangewezen hondenstranden waar de viervoeters zich kunnen uitleven. Aan de Noordzee is bijvoorbeeld Dornum en Nedersaksen een goede keuze. Hier wacht, naast het aangewezen strand, een behendigheidspark op de actieve hond. Aan de Oostzee is Kühlungsborn en Mecklenburg-Vorpommern een van de aanbevolen plaatsen. Vier verschillende stranden bieden volop ruimte om te graven, te verfrissen en te spelen.

2. Denemarken

De Scandinavische landen bieden een soortgelijke sfeer. In de zogenaamde "hondenbaaien" in Denemarken kan de beste vriend van de mens veel ontdekken: In de ongeveer 300 omheinde bossen geldt geen aanlijnplicht, maar idyllische plekjes voor familiepicknicks en natuurspeelplaatsen voor kinderen en hun harige vrienden.

3. Nederland

Fiets op twee wielen door schilderachtige landschappen in Nederland, bijvoorbeeld op de Veluwe. Het dichte netwerk van fietspaden is ook goed berijdbaar met een hondenkar. Veel van de kleine cafés en restaurants zijn huisdiervriendelijk en verwelkomen bezoekers met viervoeters.

4. Oostenrijk

Niet te vergeten op de lijst van ideale bestemmingen met huisdieren is Oostenrijk. "Ons buurland is een van de meest populaire en huisdiervriendelijke bestemmingen in Europa," legt Birgit Dreyer uit. "Er zijn talloze huisdiervriendelijke overnachtingsmogelijkheden en activiteiten die zowel voor mens als pelsneus leuk zijn. Mijn aanbeveling: trek wandelschoenen aan en verken de bergen." Dankzij de verschillende moeilijkheidsgraden van de routes is er voor elke conditie en leeftijd wat wils. Een bijzonder hoogtepunt voor golfers: de eigen 18-holes kampioenschapsbaan van Gut Brandlhof in het Salzburger Land is de enige baan in Oostenrijk waar honden zijn toegestaan. Gepassioneerde balsporters kunnen zelfs speciaal omgebouwde e-golf auto's boeken voor hun trouwe metgezellen.

Reisarrangementen voor viervoeters

De pluizige reisgenoten hebben ook bagage nodig: in plaats van een zwembroek en een jas bevat de paklijst voedsel, kommetjes, speelgoed, een riem, een vlooienband en een goed gevulde verbanddoos. Daarin moeten ten minste tekenwerend middel, zonnebrandcrème, ontsmettingsmiddel en oordruppels zitten. Een ander punt bij de voorbereiding van de reis is de organisatie van de verzekering en het paspoort.

"Voor de reis moet bij de dierenarts een EU-dierenpaspoort worden aangevraagd. Daarnaast moet er minimaal 21 dagen voor vertrek een geldige rabiësvaccinatie zijn en in sommige landen is ook een vaccinatie tegen lintwormen vereist. Het is altijd raadzaam om vooraf de exacte inreisvereisten te controleren om verrassingen te voorkomen", aldus de ERV-reisexpert.

Maar ook de viervoeter kan ziek worden of een ongeluk krijgen voor een geplande vakantie. Daarom dekt de annuleringsverzekering (incl. onderbreking) van ERGO Reisverzekering ook honden en katten die meegaan op reis. Zo zijn er geen dure annuleringskosten en kan de vakantie met huisdier zonder problemen worden uitgesteld. En mocht zich ter plaatse een incident voordoen, dan biedt de "Vetfinder" app een wereldwijde zoektocht naar dierenartsen die kunnen helpen om uw huisdieren snel te behandelen.