28.05.2021 | Oorsprong: Zugspitz Region GmbH c/o Kunz PR

Wandelvakantie in de Zugspitz

Meditatiepad: bezinning op jezelf en de natuur
Meditatiepad: bezinning op jezelf en de natuur
© Best of Wandern, Thomas Bichler

De meerdaagse wandelingen in de Zugspitzregio zijn net zo gevarieerd als de bestemmingen zelf. In het ZugspitzLand klimt u naar de hoogste hut in de uitlopers van de Alpen en overbrugt u 1400 hoogtemeters. Vind uw eigen centrum weer op het meditatiepad Ammergauer Alpen of Blaues Land. Of probeer het eens bij pelgrimeren en volg een tijdje de historische VIA ROMEA GERMANICA? Deze voert door bekende plaatsen als Oberammergau, Garmisch-Partenkirchen en Mittenwald. Naast de historische routes kunt u ook nieuw bewegwijzerde paden volgen, zoals de Spitzenwanderweg, die de diversiteit van de regio samenbrengt: Natuurlijke en culturele landschappen, koninklijke kastelen, woeste kloven en lieflijke valleien.

Kom gewoon naar beneden: Op het meditatiepad Ammergauer Alpen en Blauwe Land

Wat dacht je hiervan: begin gewoon te rennen. Kijk hoe ver je vandaag komt. Word niet boos als de etappe iets korter blijkt te zijn dan verwacht. Wees liever gelukkig. Over wat je al bereikt hebt. Over het mooie landschap. Over de verfrissende sprong in de Staffelsee. Daar is het Blaues Land meditatiepad voor - om uit te schakelen, te pauzeren, tot rust te komen. Hij voert in zes dagetappes over meer dan 100 kilometer van Bad Kohlgrub door het artistieke Blaues Land, dat doorkruist wordt door meren, naar Ettal. Daar sluit hij aan op het Meditatietraject Ammergauer Alpen, dat in 14 etappes 85 kilometer lang naar de mooiste krachtplaatsen van de regio voert en door het unieke landschap van het natuurpark Ammergauer Alpen met zijn veelzijdige flora en fauna. Tip: Als u er even tussenuit wilt onder deskundige begeleiding, boek dan het nieuwe natuurparkarrangement "Start walking to arrive". Het omvat vijf overnachtingen, een reisbrochure, het boek "Meditatief Wandelen" en een T-shirt en kost vanaf 350 euro per persoon, afhankelijk van het geboekte type accommodatie (van vakantiewoning tot viersterrenhotel). Wie alleen op weg is, oriënteert zich niet alleen op de rode en/of blauwe wegwijzers in de vorm van een brandend hart, maar ook op de houten steles die aan de rand van de weg staan opgesteld. Ze markeren speciale plaatsen en zetten aan tot nadenken met spreuken van beroemde filosofen. www.meditationsweg.bayern

Drie wegen, één bestemming: De Weilheimer Hütte in ZugspitzLand

Of u nu vanuit Eschenlohe, Oberau of Farchant op weg gaat naar de Weilheimer Hütte - het is altijd 1400 meter in de hoogte. De hoogste schuilplaats in de Beierse uitlopers van de Alpen ligt immers op een hoogte van 1956 meter onder de Krottenkopf (2086 m). Vanwege de gemakkelijke wandeltijd van vijf tot zes uur wordt de bergwandeling in het Estergebergte als veeleisend beschouwd en moet u zeker van uw voeten zijn en over een goede lichamelijke conditie beschikken. Een overnachting wordt aanbevolen; aangezien er slechts 50 slaapplaatsen zijn, is het absoluut noodzakelijk vooraf telefonisch te reserveren (tel.: 0170 2708052). Eenmaal plaatsgenomen op het gezellige terras met een prachtig panoramisch uitzicht op de omliggende bergen en alpenweiden, zult u blij zijn dat u niet meteen weer hoeft te vertrekken. En geniet van de regionale keuken - bekroond door de Duitse Alpenvereniging - van huttenbaas Christian Weiermann. Hij kookt uitsluitend met lokale producten, bijv. kaas uit de kaasmakerij Ettal, vergezeld van bier uit de eigen brouwerij in Mittenwald. Tip: De volgende dag zijn de toppen van de Rißkopf en de Krottenkopf snel bereikt voor de afdaling.

Degenen die slapen in een berghut genieten van box seats - © Zugspitz Region GmbH, Anton Brey
Degenen die slapen in een berghut genieten van box seats | © Zugspitz Region GmbH, Anton Brey

VIA ROMEA GERMANICA - Bedevaart langs historische sporen

Wie aan het pelgrimsproject wil deelnemen, kan de laatste vier etappes van de VIA ROMEA GERMANICA tussen Saulgrub en Mittenwald uitproberen, die vorig jaar als "Europese culturele route" werd gecertificeerd. De route loopt langs verschillende bestemmingen in de Zugspitz en koppelt panoramische uitzichten aan culturele ervaringen: Bewonder het passietheater en de Lüftl-schilderijen in Oberammergau, slenter door de traditionele stad Garmisch-Partenkirchen en bezoek de laatbarokke bedevaartskerk St. Anton boven Partenkirchen, bewonder de door de ijstijd gevormde moguls bij het vioolstadje Mittenwald. De bergen van de Ammergauer Alpen, Werdenfelser Land en Alpenwelt Karwendel begeleiden de wandelaar, die voor het totaal van 54 kilometer en 730 hoogtemeters en 700 hoogtemeters afdaling ongeveer 16 uur wandeltijd moet rekenen. De volledige "Weg der Begegnungen" leidt overigens als VIA ROMEA over een historische route uit de 13e eeuw ongeveer 1900 kilometer van Stade (bij Hamburg) naar Rome.

Wandelen op de Spitzenwanderweg: meer is niet mogelijk

De topwandelroute verbindt natuur- en cultuurlandschappen - © Zugspitz Region, Erika Spengler
De topwandelroute verbindt natuur- en cultuurlandschappen | © Zugspitz Region, Erika Spengler

Als u door de hele Zugspitz wilt wandelen, moet u de Spitzenwanderweg nemen. Het is 200 kilometer lang en ligt in totaal meer dan 6.800 meter boven zeeniveau. Het speciale eraan: Het combineert alpiene gedeelten met gematigde valleitrajecten, voert langs koninklijke kastelen en zwemmeren, maar ook langs woeste kloven en prentenboeksteden. Zogezegd het "beste van" de streek, waar iedereen zijn favoriete etappe kan kiezen. Wat dacht u bijvoorbeeld van het traject van het Zugspitze-dorp Grainau naar kasteel Linderhof. De route loopt eerst langs de levendig stromende Loisach en vervolgens gestaag bergopwaarts door een schitterend bergbos, met uitzicht op de Zugspitze. Na ongeveer 20 kilometer met 550 meter stijgen en 350 meter dalen, bereikt u uw bestemming: Linderhof, het lievelingskasteel van de "sprookjeskoning" Ludwig II. Als u alle etappes van de Spitzenwanderweg aan één stuk wilt lopen, hebt u twaalf dagen nodig. Door de goede aansluiting van de rondwandeling op het openbaarvervoernetwerk zijn ook afzonderlijke etappes goed te doen. De trajecten in de Karwendel en de Wetterstein vereisen een overnachting in een hut, anders kunt u goed slapen in het dal. www.spitzenwanderweg.de

De regio Zugspitz is een toeristisch samenwerkingsverband in Opper-Beieren, waartoe zes bestemmingen behoren: ZugspitzLand, Alpenwelt Karwendel, Blaue Land, het natuurpark Ammergauer Alpen en de gemeenten Garmisch-Partenkirchen en Grainau. Alle liggen geografisch dicht bij de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze (2.962 m).