15.05.2020 | Oorsprong: www.kulturland.org

Website Kulturland Kreis Höxter nu ook beschikbaar in het Nederlands

Rodeneck Toren
Rodeneck Toren
© Kulturland Kreis Höxter / K. Krajewski

Kloster-Garten-Route - Pelgrims op twee banden

Als u deze bewegwijzerde route van 315 km volgt, kunt u het rijke kloostererfgoed van de regio ontdekken. Zo leert u de christelijke gemeenschappen kennen, verwondert u zich over imposante gebouwen en liefdevol verzorgde edelstenen. 

Onderweg ontdekt u de verschillende landschappen en bezienswaardigheden tussen de Wezer, Egge en het Teutoburger Woud: u komt langs de kloosters en hun tuinen, het UNESCO-werelderfgoed Corvey en u kunt het panorama van de Wezer Skywalk bij Beverungen, het middeleeuwse decor van Warburg en de imposante vulkanische kegel van de Desenberg beleven. Een bezoek aan het orgelmuseum in Borgentreich en het Westfalen Culinarium in Nieheim is ook de moeite waard om eens te bezichtigen.

Fietsen in Höxter - Fietsen in Höxter - © Kulturland Kreis Höxter / Patrick Pantze Images GmbHH
Fietsen in Höxter | © Kulturland Kreis Höxter / Patrick Pantze Images GmbHH

Een echte blikvanger zijn de nieuw opgerichte bijbelse palen langs de Kloster-Garten-Route. In een prachtige oecumenische campagne werden in totaal 42 palen geplaatst. Het bijbelvers dat werd gepresenteerd, werd geselecteerd en geïnterpreteerd door de lokale kerken. Een klein begeleidend boekje bundelt de interpretaties en biedt de mogelijkheid om - net als in een pelgrimspaspoort - de briefstempels die aan 28 bijbelpalen zijn bevestigd, in het daarvoor bestemde veld te stempelen. Als u de route eenmaal hebt gefietst, is het resultaat een “op te lossen woord”.

In het spoor van de waterdraak

Gevarieerde bossen, bizarre boomvormen, weidse uitzichten en zeldzame planten - dit alles wacht op u op de 11 km lange wandelroute naar de steile hellingen van Ziegenberg en Brunsberg bij Höxter, gelegen ten westen van de Weser. Met meer dan 50.000 dieren is dit waarschijnlijk de grootste amfibieënplaats in het noordelijke middelgebergte. In de wateren van de Taubenborn en de Grundlosen kunt u met een beetje geluk ook de grootste inheemse staartsalamander, de kamsalamander, ontdekken.

Deze watersalamander wordt vergeleken met een waterdraak vanwege zijn grote en indrukwekkende kuif. Vanaf het hoogplateau van de twee bergen kunt u een overzicht krijgen van de grootte en de diversiteit van het paaiwater.

Daarnaast geniet u van het indrukwekkende uitzicht op het Wezerdal en de uitgestrekte bossen van de Solling. In 2019 werd de 11 km lange wandelroute voor het eerst gecertificeerd als kwaliteitswandelroute "traumtour".

Waterdraak - Waterdraak - © Kulturland Kreis Höxter / F. Grawe
Waterdraak | © Kulturland Kreis Höxter / F. Grawe