10.02.2023 | Oorsprong: Touristikverband Siegerland-Wittgenstein e. V.

Welkom in de sprookjesbossen - Groener dan in Siegen-Wittgenstein wordt het niet

Sprookjes en bossen gaan perfect samen. Veel sprookjes spelen zich af in het bos en vaak is het bos met zijn knoestige oude bomen, sprookjesachtige varens, idyllische beekjes en schuwe dieren fabelachtig mooi. Net als in Siegen-Wittgenstein: de schijnbaar eindeloze bossen zijn vaak bijna ongerept, schilderachtig en ongerept. De frisse lucht, de kruidige geur van de hars, de zachte bosgrond en de stille geluiden van de planten en dieren nodigen u uit om te ontspannen en te genieten, om het leven van alledag achter u te laten.

Niet alleen de natuur in Siegerland en Wittgenstein is fabelachtig, maar ook kastelen, burchten en wandelpaden voeren u mee in de fantastische wereld van sagen en verhalen. Op kasteel Berleburg woont zelfs een echte prinses - Benedikte Prinzessin zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, zuster van de Deense koningin Margarete II. De prinselijke familie van Sayn-Wittgenstein-Berleburg woont al meer dan 750 jaar in het barokke kasteel. Het betoverende kasteelpark met de oranjerie is vrij toegankelijk.

Hierlangs loopt ook het "Sprookjespad", een gecertificeerd premium wandelpad - het eerste in heel Zuid-Westfalen. De tocht is vol afwisseling en avontuur, ervaring en ontspanning. Rapunzel, de kikkerkoning en de Bremer stadsmuzikanten begeleiden jong en oud door het sprookjesbos. Om de in totaal zes sprookjes te ontdekken is soms je eigen fantasie nodig. De wandelpret voor het hele gezin wordt gecombineerd met een sprookjesquiz. Ga gewoon langs bij de Tourist Information Bad Berleburg op het marktplein, stop de flyer met de quiz in je rugzak en ga op pad naar de sprookjes. Schrijf het juiste antwoord op het strookje papier bij elk van de zes stations en stempel het bijbehorende sprookjessymbool op de flyer met de embossingtang. Wie alle zes motieven vervult, kan zijn beloning ophalen bij het VVV-kantoor.

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Noordrijn-Westfalen

In Siegen-Wittgenstein is veel te ontdekken. Het is de meest bosrijke regio van Duitsland.

In het middelgebergte vullen frisse lucht en ongerepte natuur de cultuur perfect aan: wandelaars beleven spannende reizen door de tijd op de Rothaarsteig en fietsers op de Oranjeroute. Onderweg nodigen middeleeuwse kastelen en statige paleizen uit tot een omweg. De wereldberoemde "Alte Flecken", de historische binnenstad van Freudenberg met zijn ongeveer 80 zwart-witte vakwerkhuizen, vormt een indrukwekkend contrast met het natuurlijke landschap.

Rustieke bomen, schijnbaar eindeloze paden, verre uitzichten en een liggende witte R op een dieprode achtergrond. Dit markeert de Rothaarsteig, bekend als de "Weg der Zinnen". Deze "Top Trail van Duitsland" is een toonbeeld van succes. In 2021 vierde het langeafstandswandelpad al zijn 20e verjaardag. Boven ruisende boomtoppen, groene weide en zacht verend mos onder de wandelschoenen.

Rothaarsteig in zes etappes

Heerlijke boslucht, glooiende heuvels, indrukwekkende vergezichten, verstilde dorpjes en dromerige natuur zover het oog reikt. Links en rechts van de paden wachten de zogenaamde Rothaarsteig en veel natuurschoon. Plaatsen met een rijke geschiedenis, zoals de ruïnes van kasteel Ginsburg, zorgen voor afwisseling. Van hieruit plande Willem I van Oranje-Nassau de bevrijding van de Nederlanden van de Spaanse overheersing in 1568. Vier jaar later verzamelde hij zijn troepen bij de Ginsburg - de Tachtigjarige Oorlog begon. Fietsers kunnen nog dieper in de Europese geschiedenis duiken op de Duits-Nederlandse Oranje Route.

Siegen ligt ook op deze route met het Opperburcht met het Siegerland Museum en de tentoonstelling van werken van de in 1577 in Siegen geboren schilder Peter Paul Rubens. De heersers van Nassau hebben hun stempel op het stadsbeeld gedrukt: Het Beneden Kasteel met zijn "Dikke Toren" is ook imposant. Tegenwoordig herbergt het een campus van de universiteit van Siegen en de prinselijke crypte. Hier vond een van de meest raadselachtige Oranjes, prins Johann Moritz, bekend als "De Braziliaan", zijn laatste rustplaats.

Vlak ernaast in het gebouwencomplex van het voormalige telegraafkantoor bevindt zich het topmuseum voor hedendaagse kunst.