06.12.2022 | Oorsprong: Tourist Information Boppard

Wijnstad Boppard - Traditie verplicht

Wijnstad Boppard
Wijnstad Boppard
Topwijn van een voortreffelijke wijngaard | © Katja S. Verhoeven auf Pixabay

De wijnbouw heeft een lange traditie in Boppard. De edele drank kan terugkijken op een duizendjarige geschiedenis in het UNESCO werelderfgoed, want Romeinse legionairs plantten hun wijnstokken al op de steile hellingen van Vater Rhein. De uitstekende kwaliteit van de Boppard-wijnen werd meer dan 1350 jaar geleden voor het eerst in documenten vermeld. Ook nu nog geniet de Bopparder Hamm, de grootste aaneengesloten wijngaardhelling aan de Midden-Rijn, een uitstekende reputatie onder fijnproevers over de hele wereld. De ongeveer 75 hectare cultuurgrond behoren tot de steilste terreinen van Duitsland en zijn al door literaire grootheden als Mary Shelley geprezen om hun unieke karakter. Naast hun prachtige locatie bieden ze een rijk palet aan druivensoorten, want naast de specialiteit van de Midden-Rijn, Riesling, is er keuze uit onder andere Pinot Noir, Kerner, Müller-Thurgau en Optima. Met 70 procent van het bebouwde areaal is riesling echter de ongekroonde "koningin van de wijnstokken". Zijn kleine en laat rijpende druiven leveren een fijne, rauwe stijl op, een boeket rijk aan nuances en een onmiskenbare smaak, en zo begon onlangs een triomftocht over de hele wereld.

Boppardwijnen danken hun goede reputatie echter vooral aan de kwaliteit van hun wijnen, die jaar na jaar in de prijzen vallen. Elke derde bekroonde wijn in het Midden-Rijngebied komt uit Boppard, omdat hier alleen al de traditie van uitstekende wijnbouw de wijnboeren verplicht tot het produceren van gevarieerde en hoogwaardige producten.

Brochure Boppard - Tijd voor u

Brochure Boppard - Tijd voor u

Rijnland-Palts

Spannend vermaak: Bijna geen enkele andere stad aan de Midden-Rijn biedt zoveel ontdekkingen uit meer dan 2000 jaar cultuurgeschiedenis als Boppard.

Topwijn van een voortreffelijke wijngaard

Het zijn het klimaat en de bodem die het meest duurzame effect hebben op het karakter van een wijn. De Bopparder Hamm, het grootste aaneengesloten wijnbouwgebied aan de Midden-Rijn, beschikt door zijn ligging in het Rijnleisteengebergte midden in het UNESCO-werelderfgoed over de beste wijnbouwomstandigheden. De instroom van zachte lucht uit het zuiden en de klimatologische voordelen zoals gematigde winters en een vroeg voorjaar zijn gunstig voor de Riesling wijnstokken die in het Midden-Rijngebied overheersen, evenals voor de andere wijnsoorten die hier worden verbouwd, zoals Pinot Noir, Kerner, Müller-Thurgau en Optima.

Het wateroppervlak van de Rijn fungeert, net als de voor deze regio zo typische leisteenbodem, als warmtebuffer en zorgt zo voor een temperatuurbalans die strenge vorst in het smalle Midden-Rijndal voorkomt, zelfs in extreem koude winters. De steile wijngaarden van de Bopparder Hamm zijn zeer beschut tegen de wind door de steenachtige bodem en de ruwe rotsen die het landschap domineren en worden snel opgewarmd door de zon. Deze unieke ruimtelijke omstandigheden leveren een even voortreffelijke wijn op, waarvan gezegd wordt dat hij "typisch Rijnlands" smaakt, met een fijne geur en pittige zuren. Om de kwaliteit nog verder te verhogen, onderwerpen de wijnbouwers zich aan een feiwillige hoeveelheidsbeperking en oogsten zij gemiddeld slechts 60 hl per hectare bebouwde grond. Deze vrij lage opbrengst is een andere basis voor de topkwaliteit van de wijnen in het Midden-Rijngebied.