01.09.2021 | Oorsprong: Die Bergischen Drei

Wuppertal - Klassenstrijd - van wie is de Stad?!

Wie was Friedrich Engels?

Welke sporen hebben zijn ideeën nagelaten en spelen ze nog een rol in het dagelijkse leven en ons samenleven in Wuppertal? Wat is er vandaag nog in onze stad terug te vinden van Engels en de woelige tijden die hem gevormd hebben? Al deze en nog veel meer vragen zullen worden beantwoord tijdens de Straatbingo "Klassenstrijd - wie bezit de stad?!". Dit is een interactieve straatrally in de open lucht dwars door Wuppertal, waarbij langs een stratenplan verschillende missies en opdrachten worden volbracht en zo punten worden verzameld voor het team. Street Bingo is geschikt voor spelers vanaf 12 jaar en kan sinds juli 2020 gratis geboekt worden voor individuele groepsgroottes. Het aanbod werd gezamenlijk ontwikkeld door de Stadsbibliotheek Wuppertal en "Die Urbanisten e. V." in het kader van het Engelenjaar 2020.

Beleef de hedendaagse geschiedenis

Wuppertal zweefbaan - Wuppertal zweefbaan
Wuppertal zweefbaan

Het enige wat je nodig hebt om mee te spelen is een smartphone, het stratenplan van Wuppertal met het speelveld en het speelmateriaal wordt ter beschikking gesteld door de stadsbibliotheek. Dan, voor de start, moet alleen de vraag verduidelijkt worden: Wie van de groep behoort tot het team van revolutionairen van de arbeidersklasse en wie is (team)lid van de heersende klasse, de zogenaamde bourgeoisie? In een rally die ongeveer anderhalf tot drie uur duurt, strijden beide teams op ludieke en eerlijke wijze om de suprematie in de stad. De spelers treden in de voetsporen van het vroege socialisme en houden zich bezig met de hedendaagse geschiedenis en de basiswaarden die in die tijd zijn ontwikkeld en die ook nu nog onze samenleving bepalen. Stations waar aanwijzingen moeten worden gevonden, goederen verzameld en opdrachten tot een goed einde gebracht, zijn bijvoorbeeld fabrieksgebouwen, monumenten, bruggen en trappen, alsmede historische plaatsen uit het leven en werk van Engels. Bijzonder markante punten in het straatbeeld krijgen in het spel ook speciale erkenning als uitdrukking van de cultuur van de stad.

Tijdens het spannende belevenisparcours leren de deelnemers plaatsen in Wuppertal kennen die allemaal iets te maken hebben met Friedrich Engels, zijn sociale ideeën, zijn leven en werk. Eén ding is zeker: de spelers zullen niet alleen deel gaan uitmaken van de geschiedenis, maar zullen de wijken ook met heel andere ogen gaan zien!

Deelname aan Straatbingo is gratis en geschikt voor jong (vanaf 12 jaar) en oud. Schoolklas, jeugdgroep tijdens de zomervakantie, verjaardagsevenement of bedrijfsuitje - iedereen kan vanaf juli 2020 de individuele groepsaanbieding boeken. Een minimum van 8 à 10 en een maximum van 36 deelnemers worden aanbevolen. De duur varieert tussen 1,5 en 3 uur, afhankelijk van uw wensen. De ontmoetingsplaats is altijd de centrale bibliotheek van Wuppertal (Kolpingstraße 8) in Elberfeld. Het spelmateriaal kan gedurende 14 dagen in de openbare bibliotheek worden geleend. Afspraken worden op afspraak gemaakt zodra een bindende inschrijving voor ten minste 8 personen is ontvangen. Inschrijvingen zijn mogelijk via de homepage van de gemeentelijke bibliotheek: www.wuppertal.de/kultur-bildung/stadtbibliothek/veranstaltungen/wem-gehoert-die-stadt.php