20.10.2021 | Oorsprong: Zugspitz Region GmbH c/o Kunz PR

Zo klinkt de Zugspitz

Nieuwe podcastserie van de Zugspitzregio begint op 20 oktober 2021
Nieuwe podcastserie van de Zugspitzregio begint op 20 oktober 2021
Vanaf oktober 2021 start de regio Zugspitz met een podcastserie | © Zugspitz Region, Wolfgang Ehn

Tips voor wandelen met de hond, gezondheidsaanbiedingen, de mooiste tochten en interessante gesprekken met de lokale bevolking: Met de nieuwe podcastserie "Spitzen Ratsch - Spitzen Unterhaltung - Spitzen Momente", die op 20 oktober 2021 met de eerste aflevering online gaat, brengt de regio Zugspitz haar gasten zowel emoties als informatie bij. De bijdragen draaien om de Beierse levenshouding, om het leven, het werk en de nabijheid van de natuur van de hoofdpersonen. Ambachtslieden, kunstenaars, berggidsen, alpenboeren en brouwers komen aan het woord, evenals jonge boeren, kruidenfeeën, fysiotherapeuten en een dubbelganger van koning Ludwig II. Om te beginnen zijn er ongeveer 20 afleveringen die twee keer per maand kunnen worden bekeken - zowel via de gebruikelijke podcastplatforms als via de socialemediakanalen van de Zugspitzregio. Zij duren tussen acht en vijftien minuten en zijn heel verschillend gestructureerd. "Soms is het een klassiek interview, soms een sfeervolle bijdrage met muziek," legt journalist en radiopresentator Dennis Burk uit, die de podcasts produceerde. Zo vertelt Toni Tiefenbacher, "da Doni", hoe hij in zijn werkplaats in Garmisch-Partenkirchen houten pennen en potloden maakt van stormhout - eigenlijk een afvalproduct.

Hij is een van de "Inser Hoamat"-kunstenaars die geworteld zijn in de Zugspitzregio en hun stempel drukken op hun vaderland met echt vakmanschap. Zoals Veronika Wurm, die samen met haar zoon Michael een zeepfabriek runt in Saulgrub en voortdurend haar eigen recepten ontwikkelt voor de geurige huidverbeterende producten. Onder hen is ook Lüftlmaler Bernhard Rieger uit Wallgau, die niet alleen decoratieve harten maakt van oud hout en vilt, maar ook vaak geboekt wordt als dubbelganger van de sprookjeskoning Ludwig II. Voor de natuurminnende kunstenaar is zijn huis "een prachtige plek op aarde."

"Ik vroeg iedereen wat thuis voor hen betekent en ze waren het er allemaal over eens: de bergen, de Beierse levenshouding en de natuurlijke schoonheid die hen omringt," legt Dennis Burk uit. Om deze levenshouding over te brengen begeleidde hij bijvoorbeeld Franz Schubert van de Karg-brouwerij in Murnau, toen deze bier brouwde in het openluchtmuseum Glentleiten. Omdat Beieren en bier gewoon bij elkaar horen. De showbrouwerij bevindt zich in de gastenkamer van de herberg Glentleiten en is altijd in bedrijf op donderdag. In het openluchtmuseum, dat een blik werpt op de ambachten en het leven uit vervlogen tijden, kan de bezoeker meekijken over de schouder van bijvoorbeeld een kleermaker of een wagenmaker, terwijl hij door historische gebouwen uit vijf eeuwen slentert.

De kunstenaar Bernhard Rieger is een van de gesprekspartners. - © Zugspitz Region www.inser-hoamat.de, Christian Stadler
De kunstenaar Bernhard Rieger is een van de gesprekspartners. | © Zugspitz Region www.inser-hoamat.de, Christian Stadler

Naast traditie en ambachten wordt in de podcasts ook ingegaan op het thema wandelen, dat in de regio op verschillende manieren kan worden benaderd. Soms wandelt u rustig naar lieflijke voor-Alpiene toppen, soms dynamisch naar de hoogalpiene Zugspitz- en Karwendelmassieven. U kunt ook kiezen voor ontspannende wandelingen langs het meer, fascinerende zwerftochten door het natuurpark of spannende avonturen in de kloven. "Ik heb bijvoorbeeld een kruidenwandeling gemaakt met natuur- en landschapsgids Elfie Courtenay in Farchant en me samen met haar ondergedompeld in de wereld van de wilde bloemen", zegt Dennis Burk. In plaats daarvan neemt berggids Wolfgang Pohl u mee door het Höllental en over het Hupfleitenjoch naar het Kreuzeck - met praktische wandeltips onderweg.

Een derde focus ligt op gezondheidsonderwerpen: Burk was met hotelier Anton Gundlfinger op het natuurpad van het veen van Bad Kohlgrub; de kuur- en badinrichtingen in Bad Kohlgrub en Bad Bayersoien bieden vele rustgevende en genezende veenbehandelingen met het waardevolle hoogveen van de bergdennen. Iris Mittendorfer, fysiotherapeute in de Endogap-kliniek voor gewrichtsvervanging in Garmisch-Partenkirchen, legt daarentegen uit hoe je fit de winter in kunt gaan. De eenvoudige oefeningen kunnen allemaal thuis worden gedaan. Want ook in de winter is een bezoek aan de Zugspitzregio de moeite waard.