Hamburg

Hamburg - Zo mooi is het in de Hanzestad

In de Hanzestad Hamburg aan de Elbe wonen meer dan 1,8 miljoen mensen. Bovendien monden de Bille en de Alster hier uit in de Beneden-Elbe, waardoor de metropool een stad aan het water is met een hoge levenskwaliteit. Dit wordt ook gewaardeerd door de talrijke bezoekers die elk jaar naar de stad komen en voor wie deze reistekst bestemd is. Wat kunt u beleven in de Hanzestad? Welke fascinerende geschiedenis draagt de stad? Wat maakt Hamburg tot een bestemming die de moeite waard is om steeds opnieuw te ontdekken?

Maritieme ervaringen in Hamburg - © KarstenBergmann auf Pixabay
Maritieme ervaringen in Hamburg | © KarstenBergmann auf Pixabay

Het gebied rond Hamburg was al in de vierde eeuw voor Christus bewoond. Deze nederzetting droeg de naam Treva. Van de vierde tot de zesde eeuw na Christus trokken de Saksen naar het Noord-Elbegebied en groeide de plaats. Zo ontstond het gelijknamige Hammaburg, waar Karel de Grote later, in 810, een doopkapel liet bouwen. In 1189 verleende keizer Frederik I Barbarossa de stad havenrechten. Dit was het begin van de verdere opkomst van de stad in de Middeleeuwen. De stad werd een bloeiend handelscentrum en werd, met zijn 600 brouwerijen soms, beschouwd als het "brouwhuis van de Hanze". Ook na het verval van het Hanzeverbond bleef Hamburg een belangrijk economisch centrum in Noord-Duitsland. De stad heeft in haar boeiende geschiedenis ook verschillende catastrofes moeten doorstaan. Daartoe behoorden de grote brand in Hamburg in 1842, de cholera-epidemie in 1892, de zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog - vooral in 1943 - en de grote stormvloed in 1962.

Hamburg is niet alleen een economisch centrum, ook op cultureel gebied heeft de Hanzestad veel te bieden. Er zijn meer dan 60 theaters, meer dan 100 muziekclubs en ongeveer 60 musea, die alle een bezoek meer dan waard zijn. De Hamburgse keuken met haar gerechten zoals Rundstück warm, peren, bonen en spek, Scholle Finkenwerder Art of boerenkool is ook ver buiten de stadsgrenzen bekend en populair. Ook de regelmatige evenementen zoals de "Hamburger Dom", die drie keer per jaar wordt gehouden, of de "Hamburger Fischmarkt", die elke zondag duizenden bezoekers trekt, maken gewoon deel uit van de Hamburgse levensstijl. Andere bekende evenementen zijn de Alstervergnügen en de Hafengeburtstag.

Wat eet je in Hamburg?

Wereldwijd is de Hanzestad na Londen en New York de derde grootste muzieklocatie. Er zijn hier ook talrijke operahuizen en concertzalen, zoals de indrukwekkende Elbphilharmonie in HafenCity. Talrijke grotere en kleinere stadsparken zoals het Altonaer Volkspark, Planten un Blomen of de Loki-Schmidt-Garten nodigen u uit tot een wandeling. De Hagenbeck Zoo met zijn meer dan 210 diersoorten is zeker een bezoek waard. Sinds 2007 is het Hagenbeck Tropisch Aquarium een bijkomende, onafhankelijke attractie.

In de stad is een bezoek aan de historische Speicherstadt de moeite waard. Bovendien is een havenrondvaart altijd erg leuk. Wie een dagje uitgebreid wil shoppen, kan terecht in de talrijke winkels van de Spitalerstrasse, de Mönckebergstrasse en de Neuer Wall Street. Zelfs bij slecht weer is Hamburg een geweldige plek om te winkelen. Daar zorgen de overdekte winkelpassages zoals de Europa Passage of de Gänsemarktpassage wel voor. Het vakantietijdschrift Vakantiekompas heeft u veel inzicht gegeven in deze fascinerende stad, die gezinnen, stellen en individuele reizigers veel te bieden heeft. Stelletjes maar ook individuele reizigers hebben veel te bieden.

Hamburg, Germany by drone