Luxemburg

Het Groothertogdom Luxemburg, gelegen in het hart van Europa, maakt indruk met zijn grote toeristische diversiteit. Een duizend jaar oude hoofdstad en vijf verschillende vakantieregio's, elk met unieke landschappen, maken Luxemburg tot een charmante en verrassende bestemming. Er zijn veel redenen om een interessant verblijf in Luxemburg te plannen: stedentrips, hedendaagse cultuur, historische bezienswaardigheden, wandeltochten, fietstochten, mountainbiken, gastronomie en wijntoerisme.

Goede verbindingen met alle Europese steden, een veilig politiek klimaat, een uitzonderlijke levenskwaliteit, meertaligheid en openheid en, last but not least, gratis openbaar vervoer kenmerken het dagelijkse leven in Luxemburg en zorgen ervoor dat vakantiegangers zich er bijzonder thuis voelen.

Tip: 5 leuke weetjes over Luxemburg en 5 leuke gebruiken in Luxemburg vindt u verderop op deze pagina.

Hoewel het Groothertogdom Luxemburg zo klein is, met iets minder dan 626.000 inwoners op een oppervlakte van 2.586 km², heeft het een bijzonder rijk verleden. In totaal betoveren zes vakantieregio's de bezoekers. Naast de hoofdstad Luxemburg, die multicultureel, kleurrijk en divers is, bieden de vijf regio's Guttland, Éislek, Müllerthal - ook bekend als Luxemburgs Klein Zwitserland, Moezel en Minett - Het Land van de Rode Aarde genoeg redenen om het land in het midden van Europa te bezoeken.

Er zijn talloze mogelijkheden om de Luxemburgse natuur te ontdekken, te genieten van de landschappen en verborgen schoonheden van het land. De drie natuurparken van het land, het natuurpark van de Boven-Sûre en het natuurpark Our, evenals het natuur- en geopark Mëllerdall, kunnen bogen op een fascinerende biodiversiteit die zorgvuldig wordt beschermd. Zij herbergen talrijke dier- en plantensoorten en culturele en landschappelijke kenmerken.

Bezoek Luxemburg - Een dag in Luxemburg

Vijf leuke weetjes over Luxemburg

 

  1. Luxemburg heeft een totale oppervlakte van 2.586 km2 en is daarmee een van de kleinste staten ter wereld.

  2. “Bouneschlupp” is de naam van het nationale gerecht – een soep van groene bonen met aardappelen, ham en uien.

  3. op veel producten in Luxemburg wordt geen verbruiksbelasting geheven, waardoor de staat een bijzonder goede plaats is om te winkelen.

  4. De naam Luxemburg is afgeleid van Lucilinburhuc, later Lützelburg (“lützel” betekent klein), een klein kasteeltje waaromheen de stad is gegroeid.

  5. Luxemburg is het op twee na meest succesvolle land op het Eurovisiesongfestival en heeft de titel vijf keer gewonnen.

Vijf leuke gebruiken in Luxemburg

 

  1. Boon in de cake: De dag van de Drie Koningen wordt gevierd op 6 januari. De koningscake die op deze dag wordt geserveerd, gaat terug op de gewoonte om een persoon binnen de familie aan te wijzen als koning voor die dag en om de kosten van de cake te dragen. Om de koning aan te duiden, wordt een boon of een klein porseleinen beeldje in de taart gebakken.

  2. De andere Shrovetide: In Luxemburg wordt de “Fuessonndeg” traditioneel gevierd met feesten en dansmanifestaties, alsook met optochten (cavalcades). Deze dagen zijn een gelegenheid om een goede tijd te hebben voordat de vasten- en onthoudingsperiode begint.

  3. Bretzelsonndeg: Op Bretzelsonndeg geven de mannen de vrouw van hun hart een krakeling die zo groot en fi jn mogelijk gesuikerd is. Als tegenprestatie overhandigen de dames hen dan met Pasen een mandje paaseieren. In een schrikkeljaar zijn de rollen omgedraaid.

  4. Meekranz: In het verleden werden ook in Luxemburg meibomen geplaatst. Vandaag echter gaan de Luxemburgers het bos in, verzamelen takken met verse bladeren en weven er de traditionele “meekranz” van. De kransen worden dan in een processie door de dorpen en steden gedragen en vervolgens boven de deuren van de huizen en aan de gevels gehangen.

  5. Bärbelendag: Sint Barbara wordt beschouwd als de beschermheilige van timmerlieden, dakwerkers, elektriciens, brandweerlieden en mijnwerkers. In alle Luxemburgse mijnsteden vinden op Sint-Barbaradag processies plaats, waarbij de mijnwerkers en brandweerlui vaak nog hun uniform dragen en een beeld van hun beschermheilige bij zich hebben.

Actuele vakantiecatalogi uit Luxemburg - nu gratis te bestellen

Luxemburgse Jeugdherbergen Broschure

Luxemburgse Jeugdherbergen Broschure

Luxemburg