Oostenrijk

Bijna nergens anders kun je het gevoel van vrijheid beter voelen dan in de bergen. De heldere lucht is verfrissend. Heerlijke rust omringt wandelaars, mountainbikers en e-bikers. Het uitzicht kan ver en wijd zwerven. Over de schijnbaar eindeloze zee van pieken, naar het vredige landschap in de vallei. Het Oostenrijkse zomerse aanbod biedt een groot aantal belevenissen in een indrukwekkende natuur. Wandel- en fietspaden leiden door idyllische valleien, naar uitzichtrijke hoogten, in nationale en natuurparken, rond meren. In het oosten van Oostenrijk ook door wijngaarden. Afwisseling wordt beloofd door themapaden en origineel ontworpen speel- en avonturenwerelden.

Informatie over Oostenrijkse vakantiebestemmingen en het culturele aanbod van de steden en regio's is te vinden in de Vakantiekompas.

Tip: 5 leuke weetjes over Oostenrijk en 5 leuke gebruiken in Oostenrijk vindt u verderop op deze pagina.

Bijpassende catalogi voor uw volgende vakantie in Oostenrijk

Natuurpark Reutte

Natuurpark Reutte

Tirol

Hall-Wattens Vakantie

Hall-Wattens Vakantie

Tirol

Karinthië Vakantie - Camping

Karinthië Vakantie - Camping

Karinthië

Mittersill - Hohe Tauern Vakantie

Mittersill - Hohe Tauern Vakantie

Regio Salzburg

Vakantie Wald-Königsleiten

Vakantie Wald-Königsleiten

Regio Salzburg

Nationaal park Hohe Tauern

Nationaal park Hohe Tauern

Regio Salzburg

Wipptal - Inspiration

Wipptal - Inspiration

Tirol

Alpbachtal - Familievakantie in Tirol

Alpbachtal - Familievakantie in Tirol

Tirol

Ontdek de winterliefde in Oostenrijk

Van west naar oost, van noord naar zuid, verschillende winter ervaringen verrukken vakantiegangers in Oostenrijk.

Vorarlberg scoort met diversiteit op een klein gebied en maakt indruk met de coëxistentie van traditionele en hedendaagse architectuur. Nergens anders in het Alpengebied is de keuze aan skigebieden zo groot als in Tirol. De rustige kant van de winter kunt u ervaren in de Tiroolse langlauf- en winterwandelgebieden zoals het natuurgebied Reutte. De skigebieden in het Salzburger Land strekken zich uit van de Kitzsteinhorn gletsjer tot aan het Salzkammergut.

Adventsmarkten, concerten en traditionele evenementen kenmerken het leven in de stad Salzburg en in vele dorpen. Opper-Oostenrijk staat bekend om zijn gezinsvriendelijke skigebieden, mogelijkheden om in de winter paard te rijden en sfeervolle adventsmarkten. Winterfrisheid is in Stiermarken aan de orde van de dag, met de keuze uit skiën, skitochten, winterwandelen, langlaufen of een wandeling door de genot-hoofdstad Graz. Daarna is een bezoek aan een thermaalbad een goed idee - met negen thermale baden heeft Stiermarken het Oostenrijkse record. Wintersporters zullen magische momenten beleven in Karinthië, de provincie met het meest uitgebreide Slow Food-aanbod.

Neder-Oostenrijk nodigt u uit om de rustige traagheid van de winter te verkennen tussen bergen, bossen, rivierdalen en wijngaarden. Indrukwekkende landschappen en een rijk vogelleven wachten op natuurliefhebbers in het Nationaal Park Neusiedler See-Seewinkel in Burgenland. Verder naar het zuiden beloven thermale kuuroorden ook ontspanning. In Wenen zijn de lichtjes voor Kerstmis en de adventsmarkten betoverend.

Vijf leuke weetjes over Oostenrijk

 

  1. Steven Spielberg dankt zijn achternaam aan de stad Spielberg in Oostenrijk

  2. De Weense Stephansdom werd gedeeltelijk gebouwd met wijn

  3. Sommige verkeerslichtfiguren in Wenen staan in paren. Ook paren van hetzelfde geslacht

  4. Gletschermummie Ötzi leed aan lactose-intolerantie

  5. In het 1e district van Wenen zijn er drie toiletten

Herontdek de winter in Oostenrijk - Vakantie in Oostenrijk

Vijf leuke gebruiken in Oostenrijk

 

  1. Kerstboomduiken in de Traunsee: Een verlichte kerstboom wordt traditiegetrouw door de waterredders van Gmunden van de bodem van de Traunsee gehaald. De waterredders vormen een fakkelcirkel boven de ondergedompelde boom en brengen hem naar boven. De fakkels worden gedoofd en de verlichte boom wordt naar de oever gebracht waar de kerstman wacht met kleine cadeautjes voor de kinderen.

  2. Koeienvlaai bingo: De regels zijn betrekkelijk eenvoudig: een weide, meestal een sportveld, wordt verdeeld in genummerde vierkanten. En dan worden er weddenschappen afgesloten: Op welk veld de koe als eerste haar hoop zal neerleggen.

  3. „Phillippinacht“: In de nacht van 1 mei wordt een spelletje verstoppertje gespeeld. De nacht gaat terug naar de orde minnende apostel Philip. Zo wordt op deze nacht alles wat los rondslingert en niet goed opgeborgen is, meestal door de jongeren van het betreffende dorp verstopt of op het dorps- of kerkplein bijeengebracht.

  4. Zonnewende vreugdevuur: De langste dag van het jaar wordt in Oostenrijk gevierd met de Sonnwendfeuer. Sommige van deze branden zijn tot tien meter hoog. Als bijzonder spectaculair gelden de bergvuren in de Zugspitz Arena, waar met de zonnewendevuren verschillende motieven worden uitgebeeld. Deze variëren van symbolen uit het geloof en de mythologie tot actuele thema’s.

  5. Alpine pasture drive: In de herfst, wanneer de zomer op de alpenweiden ten einde is, drijft de boer zijn koeien met traditionele hoofddeksels naar beneden, het dal in. Deze kleurrijke hoofdtooi is een teken van dankbaarheid voor een ongevalvrije tijd op de alp. In de dorpen worden heerlijke regionale lekkernijen geserveerd en heerst een uitgelaten sfeer.