Barrièrevrij

Vakantie is een tijd van rust, ontspanning en ontdekking. Ga er gewoon op uit - of je nu houdt van de natuur, de flair van de grote stad of van romantische, kleine plekjes. Iedereen heeft verschillende, zeer individuele interesses. Sommigen willen het rustig en ontspannen. Anderen hebben zoveel mogelijk adrenaline en actie nodig. Wat toegankelijkheid betreft, is er ook een breed scala aan behoeften: van "ik kan nog een paar treden opklimmen" tot "ik heb uitgebreide persoonlijke verzorging nodig", er zijn veel variaties. Het mooie is: er is niet één toegankelijkheid. De vakantieaanbiedingen zijn even divers als de vakantiebelangen en -behoeften. Het maakt niet uit of u jong of oud bent, in topvorm, na een ernstige ziekte of met meerdere handicaps.

Het tijdschrift Barrierefrei Erleben wil er graag een kleine bijdrage aan leveren om u een beter overzicht te geven van de verscheidenheid aan vrijetijdsmogelijkheden en aantrekkelijke bestemmingen die voor u geschikt zijn. Zodat uw volgende vakantie ook perfect voor u zal zijn!

Het tijdschrift Barrierefrei Erleben
Het tijdschrift Barrierefrei Erleben

Mooie ervaringen opdoen op reis - ook mogelijk met een beperking

Hebt u een familielid dat getroffen is of hebt u zelf een beperking en kunt u niet meer lopen of zelfstandig uw weg vinden? Voor deze groepen zijn er prachtige bestemmingen die gemakkelijk toegankelijk zijn en waar mensen die drempelvrij willen reizen in de ruimste zin van het woord aan hun trekken komen.

Reizen verruimt de horizon, dit geldt voor zowat elke bestemming en elke vorm van reizen. Waarom zou je afzien van een vakantiereis alleen omdat je niet meer zo goed traplopen kunt? Dat hoeft niet het geval te zijn, want sommige touroperators en hoteliers hebben zich aangepast aan gasten die problemen hebben op het ene of het andere gebied. Zo is er het hotel Includio in Regensburg, dat er op alle niveaus voor zorgt dat geen enkele gast wordt achtergelaten. Er zijn overal hulpmiddelen, in de gangen, in de toiletten, in de kamers in het algemeen en ook de overgangen zijn zo ontworpen dat ze drempelvrij zijn. Dit betekent dat gasten beschermd zijn tegen vele valkuilen en kunnen genieten van hun verblijf.

Regensburg, in het hart van Beieren, met zijn middeleeuwse oude stad, kronkelende steegjes en patriciërstorens, is rijk aan monumenten uit Romeinse en middeleeuwse tijden. - © Leonhard Niederwimmer auf Pixabay
Regensburg, in het hart van Beieren, met zijn middeleeuwse oude stad, kronkelende steegjes en patriciërstorens, is rijk aan monumenten uit Romeinse en middeleeuwse tijden. | © Leonhard Niederwimmer auf Pixabay

Voor een keer niets bijzonders zijn

Het is in deze bestemmingen ook duidelijk dat mensen die moeite hebben met horen, zien of lopen, geen exoten of zelfs lastpakken zijn. Deze groep bestaat en moet net zo ontspannen kunnen reizen als anderen. Het betekent ook een zekere opwaardering van het bestaan om eens niet "de gehandicapte" te zijn, maar een gast te midden van vele anderen die min of meer gehandicapt zijn. Dit zorgt voor een goede uitwisseling met de andere gasten, voor plezier en een verblijf waar je niet te maken hebt met ondergrondse trappen of roosters zoals in het dagelijkse leven. De term drempelvrij kan hier ook in figuurlijke zin worden opgevat. Er zijn geen barrières tussen jou en andere gasten, geen hiërarchie.

Het tijdschrift Barrierefrei Erleben

Van het noorden naar het zuiden

Deze manier van reizen is op veel plaatsen mogelijk. Als u van het noorden, schepen en meeuwen houdt en ook wel eens van een heldere dag wilt genieten, kan een uitstapje naar Bremerhaven een goed idee zijn. Maar ook in de rest van Duitsland kunnen gasten drempelloos reizen. Beieren heeft een aantal bestemmingen in de aanbieding die natuur, rust en de mogelijkheid tot toeren met of zonder rolstoel bieden. Hier moet de Chiemsee worden genoemd, die waarschijnlijk alle gasten weet te boeien. Kijk eens om u heen, waar zou u naartoe getrokken worden zonder dat u zich hoeft af te vragen of u uw kamer op de 2e verdieping daar wel kunt bereiken zoals u gewend bent?

Barrièrevrije natuurbeleving biedt

"Reisen für Alle" etiketteringssysteem

Om op betrouwbare wijze reizen zonder drempels mogelijk te maken, werd tien jaar geleden het etiketteringssysteem "Reisen für Alle" ontwikkeld. Dit wordt gebruikt om belangrijke informatie te controleren en te beschrijven, zoals de toegankelijkheid en bruikbaarheid van toeristische aanbiedingen: Zijn alle kamers toegankelijk zonder treden? Is de tentoonstelling zittend te beleven? Hoe leesbaar is de bewegwijzering? Is er een inductief hoorsysteem? Of: Welke speciale aanbiedingen zijn er voor mensen met een handicap? De aanbiedingen kunnen aan de hand van bepaalde criteria worden doorzocht. Dit alles maakt het zowel gemakkelijker om een reis te plannen als om ter plaatse te blijven.

Deze informatie wordt ter plaatse geregistreerd door getrainde inspecteurs - en is niet gebaseerd op een zelfevaluatie door de aanbieders. Een keuringsbureau beoordeelt de gegevens op basis van een uitgebreide catalogus van criteria en kent het label toe.

De informatie is beschikbaar voor mensen die slecht ter been zijn, rolstoelgebruikers, slechthorenden, doven, mensen met een visuele handicap, blinden en mensen met cognitieve stoornissen. Het is echter ook duidelijk dat toegankelijkheid een comfortkenmerk is dat iedereen ten goede komt, ook senioren, gezinnen met kinderen en mensen met tijdelijke beperkingen, bijvoorbeeld na een operatie.

Momenteel worden ongeveer 2.500 gecertificeerde aanbiedingen, faciliteiten en vakantie-inspiraties gepresenteerd. Steeds vaker krijgen ook hele plaatsen en regio's het keurmerk "Accessibility Tested". De geteste gegevens en rapporten over de toegankelijkheid vindt u online op www.reisen-fuer-alle.de, in de ADAC-routeplanner en op de websites van de toeristische organisaties van de deelstaten en het Duits Nationaal Bureau voor Toerisme.