03.11.2023 | Oorsprong: WikimediaImages auf Pixabay

Adventsmagie 2023 op de Tafelberg

Vesting Königstein in Saksen
Vesting Königstein in Saksen
Vesting Königstein in Saksen | © WikimediaImages auf Pixabay

Het is een van de mooiste adventsmarkten in Duitsland: de "Historische Romantische Kerstmarkt: Königstein - een winters sprookje" op de vesting Königstein in Saksen. Het is een van de meest spectaculaire kerstmarktlocaties in Duitsland: de Tafelberg Königstein met zijn beroemde fort in de regio Nationaal Park Sächsische Schweiz, niet ver van Dresden. Hier, 247 meter boven de rivier de Elbe, vindt tijdens de advent traditioneel de "Historisch-romantische kerstmarkt: Königstein - een winters sprookje" plaats. Tijdens alle adventsweekenden trekt het bewogen kerstfeest van de vesting bezoekers uit heel Duitsland.

Een festival van handwerk

Zelfs de kraampjes zijn iets bijzonders: ze worden ter plekke gebouwd van houten latten en lappen stof naar historisch voorbeeld. De handelaren dragen traditionele kleding. Goulashsoep en fortpunch stomen in grote koperen ketels boven open vuur. Poppenspelers vermaken de kinderen. De dieren in de kerststal zijn echt. En zelfs het podiumprogramma viert het traditionele en handgemaakte met folk, dans en kunstzinnigheid.

De langste adventskalender van Duitsland

De drukte voor Kerstmis strekt zich uit over grote delen van het bijna tien hectare grote fortplateau en omvat ook de historische gebouwen: In de oudste garnizoenskerk van Saksen spelen organisten uit de regio gewijde orgelmuziek. In de barokke Friedrichsburg is een verkiezingstafel gedekt met Meissen-porselein. Een drie meter hoge Erzgebirge kerstpiramide draait op de Paradeplatz. En de Oude Kazerne uit 1589 wordt met 112 meter omgetoverd tot de langste adventskalender van Duitsland. Het spektakel strekt zich uit tot in de ondergrondse kazematten, die beschermd zijn tegen weer en wind.

"Königstein - ein Wintermärchen" (Königstein - een wintersprookje) is elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 19.00 uur geopend tijdens de adventsweekenden van 2023 en is inbegrepen bij de toegangsprijs voor de vesting Königstein en Saksen. Ook een bezoek aan de vele tentoonstellingen op het rotsplateau is inbegrepen. Tickets zijn vooraf verkrijgbaar op www.festung-koenigstein.de/tickets.