27.11.2019

Een trend – met de camper op vakantie in de herfst en de winter

Een trend – met de camper op vakantie in de herfst en de winter

Met de camper op vakantie, op en langs de wegen. Blijven staan op de plekken waar je het naar je zin hebt en weer doorrijden als de volgende bestemming lonkt. Voor gepassioneerde camperfans is dat de definitie van grenzeloze vrijheid. Het is eigenlijk zonde als je dat alleen in de zomer doet. Vakantie vieren op vier wielen is iets wat veel mensen inmiddels ook in de herfst en de winter doen. Met de juiste banden, een krachtige accu en een rijstijl die is aangepast op het weer wordt een reis naar de sneeuw – of via de Alpen naar het zuiden – een heel bijzonder avontuur. Een factor die je ook niet mag onderschatten voor een succesvolle winterreis: de temperatuur in het voertuig.

Een goede temperatuur achter het stuur

Voor een reis in de koude maanden heb je een krachtige verwarming nodig. Niet alleen in het slaapgedeelte, ook in de cabine. De voorruit is namelijk groot en biedt weinig isolatie, waardoor het vooral achter het stuur snel afkoelt. Een standkachel maakt het behaaglijk in de auto. Ook bevroren of aan de binnenkant beslagen voorruiten zijn hiermee verleden tijd. Als het kouder wordt en de ingebouwde verwarming niet meer genoeg warme lucht levert voor de hele camper, springt de standkachel bij. Het dieselmodel „Thermo Top Evo“ van Webasto is met een warmtecapaciteit van 5 kilowatt bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor campers. Dit model wordt ingebouwd onder de motorkap en bespaart ruimte. Standaard camperverwarming werkt vaak op gas. Dit wordt aangevoerd via flessen, die regelmatig verwisseld moeten worden. Diesel is daarentegen ruim aanwezig in de brandstoftank en is verkrijgbaar bij elk tankstation over de hele wereld. Als alternatief zijn er inmiddels ook elektrische standkachels verkrijgbaar.

Standkachels: nu ook elektrisch

Elektrische standkachels zoals de „eThermoTop Eco“ zijn op de camperplaats heel eenvoudig aan te sluiten op een normaal 230 volt-stopcontact. De aansluitingen in de camper zijn heel eenvoudig achteraf in te bouwen en dat maakt de prijs ook zeer aantrekkelijk. Een ander voordeel: de kachel heeft een geïntegreerde laadfunctie die tijdens het gebruik de stroom uit de accu van het voertuig weer compenseert. Kijk voor meer informatie over de diverse standkachelvarianten én voor adressen van aanbieders bij jou in de buurt op www.standheizung.de.

Tips voor een zorgeloze reis

  • Neem je wintergereedschap mee, inclusief sneeuwschep en startkabel

  • Controleer je elektronica, boordapparatuur en stroomvoorziening en laad de accu op

  • Pas je rijstijl aan op het weer en rij met een vooruitziende blik

  • Gebruik winterbanden (met een profiel van minimaal 4 à 5 millimeter) en neem sneeuwkettingen mee

  • Gebruik voor aangename temperaturen en helder zicht een standkachel, bijvoorbeeld van Webasto

 

 

  • Houd de ventilatieopeningen van apparaten altijd vrij

  • Parkeer niet onder bomen en zet je auto niet op de handrem

  • Leg geen stroomkabels op de bodem (risico op bevriezing)

  • Laat de verwarming en de warmwaterboiler continu draaien

  •  Voorkom vochtophopingen in de auto