09.02.2021 | Oorsprong: © Tourist-Information Diemelsee

Overnachten onder de sterren: in het bos en op de mooiste uitzichtpunten

"Wild kamperen" volledig legaal in het trekkingpark Sauerland - slechts enkele parken in Duitsland

Trekkingpark Sauerland - Trekpleister Diemelsee - © Tourist-Information Diemelsee
Trekpleister Diemelsee | © Tourist-Information Diemelsee

Kamperen onder de sterren, romantisch en afgelegen midden in het bos, wakker worden met het getjilp van de vogels en de eerste glimp van de ochtendnevel die zich als een deken over de vallei uitspreidt. Is dat niet mogelijk? Maar het is mogelijk! Het Trekkingpark Sauerland combineert wandelen en overnachten onderweg. Het aanbod is klaar, belangstellenden kunnen nu al hun trekkingvakantie plannen.

In Duitsland is het niet toegestaan om in het wild te kamperen. Uitzonderingen zijn aangewezen locaties. Dat is precies waar het Trekkingpark Sauerland gebruik van maakt. Het loopt langs de hoogwaardige wandelpaden Uplandsteig en Diemelsteig en langs zeldzame, streng beschermde natuurgebieden en legale overnachtingsmogelijkheden midden in de natuur. Dergelijke trekpleisters zijn zeldzaam in Duitsland.

Met Diemelsteig en Uplandsteig hebben de belevenisregio Willingen en de vakantieregio Diemelsee twee absolute vlaggenschepen onder de wandelpaden. Beide vakantieregio's behoren tot de eerste en grootste "Qualitätsregion Wanderbares Deutschland", de: Diemelsee en zijn zijrivieren, open heidelandschappen, valleien en bossen vormen de enorme rijkdom aan landschapsbelevenissen in een van de mooiste middelgebergteregio's van Duitsland. De natuurparken Diemelsee en Sauerland-Rothaargebergte bieden en behouden een intacte natuur met een rijke flora en fauna. Heldere, frisse lucht stroomt door je longen bij elke stap die je zet.

Talloze mensen hebben de heilzame werking van wandelen ontdekt. Stap voor stap nemen zij de natuur waar: wuivende stengels, dobberende bladeren, bizarre takken, grillig gegroeide bomen. De frisse wind draagt de geur van bloesems, een lichte muffe geur stijgt op van de grond naar de neus. Geluiden van voorbijscharrelende dieren of ritselende bladeren bereiken het oor. Dit is hoe de wandelaar zijn omgeving in zich opneemt. Dergelijke ervaringen in de natuur hebben een meditatief, bijna genezend effect.

Nieuw is dat dit nu 24 uur per dag en gedurende meerdere dagen tegelijk mogelijk is. Het Trekkingpark Sauerland maakt het mogelijk. Negen geselecteerde mooie trekking sites met compost toiletten kunnen worden gecombineerd en geboekt door de wandelaar. Zij bevinden zich op indrukwekkende uitkijkpunten, in een mystieke omgeving, op de hoogste bergtoppen, op krachtgevende zielenplekken of op in zomerslaap sluimerende skipistes. Bronnen ruisen, het meer glinstert, waar "vos en haas elkaar goedenacht wensen". Alle trekkingplaatsen zijn alleen te voet bereikbaar.

Deze plaatsen kunnen worden geboekt op www.trekkingpark.de voor de periode april tot half november. Gedurende de rest van het jaar mogen de bosdieren van hun winterrust genieten. De prijs van 13 euro per nacht en tent is inclusief lokaal openbaar vervoer. De trekker regelt zijn eigen maaltijden.