12.09.2019 | Oorsprong: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.

Reisen für Alle op www.germany.travel

Project Reizen voor iedereen in Duitsland
Project Reizen voor iedereen in Duitsland
Project Reizen voor iedereen in Duitsland | © pixabay.com

Project Reizen voor iedereen in Duitsland

De Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. heeft zijn website uitgebreid met een categorie voor barrièrevrij reizen. Daarmee hebben (internationale) bezoekers en partners uit de internationale reisindustrie voor het eerst op één plek toegang tot informatie over de toegankelijkheid van toeristische voorzieningen en attracties in heel Duitsland. De informatie is in het Duits en Engels beschikbaar op www.germany.travel.

Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT), zegt over het project 'Reizen voor iedereen': "Voor ongeveer tien procent van de toeristen in Duitsland is een barrièrevrij aanbod onmisbaar. De lancering van de database betekent dat er nu ongeveer 1.500 barrièrevrije gelegenheden online staan. Touroperators en mensen met een lichamelijke of cognitieve beperking kunnen actuele informatie opvragen over het aanbod van barrièrevrije gelegenheden in Duitsland, voor de planning van het verblijf tot en met de organisatie van activiteiten. De database wordt uiteraard voortdurend uitgebreid."

Het project is met een subsidie van het Duitse Ministerie van Economische Zaken en Energie opgezet door het Duitse 'Seminar für Tourismus (DSFT)' in samenwerking met 'Tourismus für Alle Deutschland e.V. (NatKo)'. Daarnaast zijn verenigingen van belanghebbenden en partijen uit de toeristische sector bij de ontwikkeling betrokken. "Het project, dat we in samenwerking met de DZT en vele andere partners hebben ontwikkeld, is het eerste dat op landelijke schaal toegankelijkheidslabels toekent. Hoewel de database nog maar kort bestaat, biedt deze nu al een representatief overzicht van allerlei barrièrevrije voorzieningen voor toeristen in Duitsland.

'Reizen voor iedereen' is zo opgezet dat ieder bedrijf kan deelnemen aan het certificeringsproces. Het project trekt al veel belangstelling," aldus Rolf Schrader, bedrijfsleider van DSFT.

Getrainde onderzoekers beoordelen de toegankelijkheid van iedere locatie aan de hand van heldere kwaliteitscriteria. Bezoekers kunnen gedetailleerde informatie van gecertificeerde bedrijven online bekijken, wat zorgt voor transparantie en betrouwbaarheid.

De database is ingedeeld op basis van de aangeboden diensten, zoals overnachtingen, eten & drinken, vervoer, bezienswaardigheden evenals excursies en winkelen. Daarnaast is er een overzicht van toeristische regio’s en bezienswaardigheden met het label 'Barrierefreiheit geprüft' (Gecertificeerd toegankelijk). Klanten kunnen de database op drie manieren doorzoeken: met eigen begrippen, op basis van bepaalde selecteerbare criteria, of via een interactieve kaart.

Meer informatie over toegankelijke reisbestemmingen in Duitsland is te vinden op www.germany.travel/barrierefrei.