13.12.2023 | Oorsprong: Stadt Bad Arolsen - Touristik-Service und Kultur

Het 38e Arolsen Baroque Festival presenteert zijn programma

Arolsen Baroque Festival
Arolsen Baroque Festival
Openingsconcert van het Arolsen Baroque Festival 2023 | © Pablo Palmierifor SEMF

Naties op Hemelvaartsdag bij het Arolsen Baroque Festival 2024

De 38e editie van het Arolsen Baroque Festival maakt tijdens het lange Hemelvaartsweekend van 8 tot 12 mei een muzikale reis door Europa onder het motto "Les Nations".

Dit maakten artistiek leider Prof. Dorothee Oberlinger en de burgemeester van Bad Arolsen, Marko Lambion, bekend tijdens een persconferentie op 11 december. De voorverkoop van de kaarten begint meteen gratis via de kassa van de toeristische dienst van Bad Arolsen.

Het festivalprogramma viert de diversiteit van de grote barokmuziekcentra en maakt van Bad Arolsen het knooppunt van een reis naar zes stations in Europa. Aan de hoven en kamers van Londen, Parijs, Leipzig, Napels, Berlijn en Venetië ontmoeten we de charmante Franse dansstijl, de uitgebreide stijl van Johann Sebastian Bach, de emotionele zangstijl van Italië en de galante rococostijl van het Pruisische hof.

Het openingsconcert met de Solistas de la Orquesta Barroca de Sevilla gaat met zuidelijk elan van start met muziek uit het barokke, Spaans beïnvloede Napels. Samen met de instrumentalisten uit Sevilla combineren countertenor Gabriel Díaz en Dorothee Oberlinger Zuid-Italiaanse flair met een echt Spaans tintje. Dwarsfluitiste Sophia Aretz, luitist Jakob Wagner en klavecinist Alexander von Heißen, die ook te horen zijn tijdens de openingsceremonie, brengen rococo van het hof in Potsdam naar Bad Arolsen in hun programma "Pruisisch Blauw" tijdens de matinee voor jonge kunstenaars op Hemelvaartsdag. In de middag nemen klaveciniste Paola Erdas, luitist Rolf Lislevand en gambist André Lislevand een kijkje achter de schermen van de intriges aan het hof van de Zonnekoning: In hun levensechte muzikale thriller "Forqueray ontketend" in de Chambre du Roi van Versailles spelen de concurrerende viola da gambasterren Marin Marais en Antoine Forqueray, zijn zoon Jean-Baptiste, de klavecimbelspelende Couperin-dynastie en de luitspeler Robert de Visée. Claudio Monteverdi, die hoorbaar invloeden absorbeerde van de hoven van Vlaanderen, reisde ook door Europa.

Junge Musik aus Bad Arolsen

Jonge muziek uit Bad Arolsen - © Musikschule Bad Arolsen
© Musikschule Bad Arolsen

Het programma "The Travels of Moneverdi" met het Belgian B'Rock Orchestra & B'Rock Vocal Consort getuigt daarvan met madrigalen en motetten van de uitvinder van de opera en werken van zijn inspiratiebronnen Adrian Willaert, Cipriano de Rore en Nicolas Gombert tijdens het avondconcert in de Stadtkirche. Op vrijdagavond nodigt altviolist en wereldster van de klassieke muziek Nils Mönkemeyer samen met luitspeler Andreas Arend u onder de titel "Bach Reflections" uit in de Stenen Zaal van het barokpaleis Arolsen voor een huismuziekprogramma dat zo in het huis van Bach in Leipzig had kunnen plaatsvinden - mogelijk met de luitvirtuoos Silvius Leopold Weiss als sparringpartner voor de altvioolspelende Johann Sebastian. Een toonbeeld van vakmanschap en muzikaal plezier op het hoogste niveau, alleen en als duo! Voordat het festival zijn Europese tournee in de Duitse muziekcentra afsluit, draagt het galadiner in de Stenen Zaal van het Residenzschloss met een 5-gangenmenu bij aan een geslaagde slotavond. Het Hoforkest van München met sopraan Anna-Lena Elbert onder leiding van Rüdiger Lotter is zaterdagavond te gast bij het prachtige slotconcert "De wereld wordt weer nieuw" met Bach-cantates en prachtige concerti grossi van George Frideric Händel.

Dit jaar werkt het festival opnieuw samen met de muziekschool van Bad Arolsen en het Christian-Rauch-Gymnasium. Een workshopconcert met het trio dwarsfluitiste Sophia Aretz, luitist Jakob Wagner en klavecinist Alexander von Heißen voor leerlingen van het gymnasium met instrument- en muziekdemonstraties geeft een voorproefje van het festivalprogramma op woensdagochtend in de Fürstliche Reitbahn; het leerlingenconcert "Jonge muziek uit Bad Arolsen" in het Bürgerhaus met schoolgroepen, sololeerlingen, ensembles en orkesten van alle scholen uit Bad Arolsen presenteert alle facetten van de jonge muziekscene van Bad Arolsen op zaterdagochtend.

Zoals altijd worden de festivalconcerten in het hoofdprogramma aangevuld met een gevarieerd voorprogramma met muziekkomedie, rondleidingen en nog veel meer.
Als opening van het barokfestival op woensdag treden het Parforcehorn Brass Corps Vöhl/Edersee en de Garde-Grenadiere Altenbeken op. Het kamerkoor Jubilate Bad Arolsen, onder leiding van kerkmuziekdirecteur Jan Knobbe, verzorgt op Hemelvaartsdag op donderdagochtend een muzikale dienst in de protestantse stadskerk. Het klassieke programma "Waldecker Spurensuche" op vrijdag staat onder leiding van Wilhelm Müller.

"East in Translation" is de naam van het programma tijdens de nachtbrakerij. In zijn programma neemt de gevierde entertainer en muzikant Andy Ost het op tegen de moeilijkste tegenstander die een humorist kan hebben: Zichzelf! "Ost in Translation" is meer dan licht entertainment of gewoon knalvuurwerk. Het is een uitwisseling van klappen met het eigen wezen, een levendige paradox tussen "ofwel of" en "evenals" en het verbazingwekkende besef hoeveel clou's er in verborgen zitten. De gevierde entertainer en muzikant combineert op charmante wijze diepgaande humor met meeslepende muziek.

Op zaterdagmiddag treedt het Waldeckische Salonorchester Cappuccino op in het Welcome Hotel voor "Café en Muziek". Onder de titel "Wir machen Musik, da geht dir der Hut hoch" (Wij maken muziek, je krijgt er hoofdpijn van) worden populaire evergreens uit hits, operettes, walsen en populaire klassieke muziek gespeeld. De vocale solisten Larissa Niederquell en Florian Brauer zorgen voor de vocale kers op de taart.

De tentoonstellingen "Beeldhouwwerken uit de tijd van Goethe" in het Christian Daniel Rauch Museum en "Kaulbach 150" in het Residenzschloss, de rondleidingen door de stad door het gilde 1719 en de rondleidingen in de Brehm-bibliotheek en de vorstelijke hofbibliotheek Waldeck zullen het voorprogramma verder verrijken.

Op zondag is er in de barokstad vanaf 11.00 uur een "Artists Open-Air" in de Schloßstraße en vanaf 13.00 uur zijn de plaatselijke ondernemers in het centrum van de stad geopend.

Het barokfestival van Arolsen is een belangrijk "merk" in het Duitse festivallandschap en trekt een trouw nationaal publiek. Met mediapartners als HR en Deutschlandlandfunk vinden ze ook hun weg naar nationale en Europese radioprogramma's. Het barokfestival van Arolsen vindt plaats sinds 1986. Sinds 2009 staat het festival onder de artistieke leiding van blokfluitiste en meervoudig prijswinnares Prof. Dorothee Oberlinger.

Kaarten voor het Barokfestival zijn verkrijgbaar bij de Tourist Service Bad Arolsen, via de ticket-hotline op 0 56 91 / 801-233, bij alle ReserviX-voorverkoopkantoren en gemakkelijk van thuis uit als print@home-tickets. Houders van een erekaart krijgen 50% korting op tickets.

Bad Arolsen - Gastheergids

Bad Arolsen - Gastheergids

Waldecker Land

In het hart van de vakantieregio Waldeck biedt Bad Arolsen een van de charmantste stadsgezichten van Duitsland. Gekenmerkt door het milde klimaat en de hoge recreatieve waarde, nodigt de barokke residentie je uit voor een onvergetelijke vakantie. Romantische buurten, barokke herenhuizen, vakwerkidylles en het gastvrije kuuroord geven Bad Arolsen een heel persoonlijk tintje - in elk jaargetijde.