24.01.2024 | Oorsprong: Les Auberges de Jeunesse Luxembourgeoises asbl.

Luxemburgse vereniging van jeugdherbergen viert haar 90e verjaardag met een gevarieerd programma

Happy Birthday!
Happy Birthday!
Luxemburgse vereniging van jeugdherbergen viert haar 90e verjaardag met een gevarieerd programma | © Pexels auf Pixabay

In 2024 viert de Luxemburgse vereniging van jeugdherbergen een indrukwekkend 90-jarig bestaan. Om deze mijlpaal te vieren, heeft de vereniging een gevarieerd programma samengesteld dat zowel de geschiedenis van de jeugdherbergen als de natuur en de gemeenschap viert.

Boomplantactie voor het milieu

Een hoogtepunt van het jubileumjaar is de samenwerking met "Natur an Ëmwelt" voor het planten van 90 bomen. Deze campagne benadrukt niet alleen de betrokkenheid van de jeugdherbergvereniging bij de bescherming van het milieu, maar maakt ook een duurzaam gebaar mogelijk dat toekomstige generaties zal inspireren.

Terugblik in beeld

Aan het einde van het jaar wordt er een speciale tentoonstelling georganiseerd over 90 jaar vereniging. Iedereen wordt uitgenodigd om zijn eigen herinneringen, foto's of verhalen bij te dragen. De vereniging roept het publiek op om actief deel te nemen en zo bij te dragen aan een levendige presentatie van de jeugdherberggeschiedenis.

Stempelkaart voor leden

Vanaf maart zijn er gratis gepersonaliseerde stempelkaarten beschikbaar in de jeugdherbergen. Elk lid kan zijn eigen kaart ontvangen en met 8 stempels een extra gratis overnachting in een Luxemburgse jeugdherberg krijgen.

Jubileum ontdekkingstochten

Voor natuurliefhebbers en avonturiers biedt de vereniging van jeugdherbergen een speciaal wandelprogramma - 90 jaar en 90 km. Dit is een rondwandeling in het schilderachtige Mullerthal, waarbij in drie dagen 90 kilometer wordt afgelegd. Daarnaast wordt er een fietsarrangement aangeboden voor gezinnen die 90 kilometer in drie dagen willen verkennen.

De Luxemburgse Jeugdherbergvereniging nodigt het publiek van harte uit om deel te nemen aan dit speciale jubileum en samen geschiedenis, natuur en gemeenschap te vieren.

Luxemburgse Jeugdherbergen Broschure

Luxemburgse Jeugdherbergen Broschure

Luxemburg

De jeugdherbergen bieden voor ieder type weer talrijke activiteiten aan.

Terug naar het verleden en een blik in de toekomst

Hoe het allemaal begon - een idee verovert de wereld

Het jaar 1909 wordt algemeen beschouwd als het geboortejaar van de International Youth Hostel Association, nu bekend onder de naam Hostelling International. In dat jaar werd de Duitse basisschoolleraar Richard Schirrmann op een avond verrast door een hevig onweer tijdens een meerdaagse trektocht met zijn klas. Niemand was bereid om de tot op het bot doorweekte leerlingen op te vangen en dus vond de klas uiteindelijk onderdak in een verlaten school.

Die nacht besloot Schirrmann een netwerk van herbergen op te zetten waar de leerlingen tijdens hun excursies veilig konden overnachten. In 1912 opende hij de eerste permanente jeugdherberg ter wereld in kasteel Altena. Samen met talrijke medestanders slaagde hij erin om binnen enkele jaren een netwerk van jeugdherbergen op te richten in heel Duitsland. Het initiatief werd ook door veel andere landen overgenomen.

Hoe een idee Luxemburg veroverde

De oprichtingsvergadering van de Ligue Nationale Luxembourgeoise pour les Auberges de Jeunesse - vandaag bekend als Les Auberges de Jeunesse Luxembourgeoises vzw - vond plaats in het voorjaar van 1934. Kort na de oprichting kreeg de nieuwe jeugdorganisatie het beschermheerschap van het Groothertogelijke Hof. Een andere mijlpaal in de ontwikkeling van de organisatie was de vestiging van een jeugdherberg in een gemeentelijk gebouw, het Stadion van Luxemburg, in 1935. De Stad stelde de Jeugdherbergvereniging ook een kantoor ter beschikking in een van haar gebouwen. Maar eerlijk gezegd begon de geschiedenis van de jeugdherbergen in Luxemburg al een jaar eerder - de eerste jeugdherberg opende zijn deuren in Steinfort in 1933.

Gezinsvakantie en het Luxemburgse Jeugdherbergen - © Rudy Anderson auf Pixabay
Gezinsvakantie en het Luxemburgse Jeugdherbergen | © Rudy Anderson auf Pixabay

Moderne voorzieningen, tijdloze avonturen: de jeugdherbergen van vandaag

Jeugdherbergen zijn geëvolueerd van het tijdperk van herbergouders en grote slaapzalen naar moderne dienstvoorzieningen met ultramoderne infrastructuur die hun liefdadigheids- en educatieve missie behouden. Ze bieden een brede waaier aan accommodatie en faciliteiten voor verschillende groepen, regionale catering, een boeiend vrijetijdsprogramma en mogelijkheden voor evenementen zonder leeftijdsbeperkingen. De VZW beheert ook kinderdagverblijven, Maisons Relais en jeugdcentra, waar dagelijks bijna duizend kinderen en jongeren worden opgevangen.

Toekomstplannen en innovaties

In 2024 zullen de Luxemburgse jeugdherbergen zich blijven richten op innovatie en kwaliteit. Ze blijven hun netwerk uitbreiden zodat ze ook in de komende 90 jaar nog veel gasten kunnen ontvangen. De jeugdherberg in Hollenfels wordt volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. In Luxemburg Stad wordt een uitbreiding gebouwd om beter aan de vele verzoeken te kunnen voldoen. Er is ook een nieuwe jeugdherberg gepland in Ettelbrück. Maar voor nu kijkt de vereniging uit naar de opening van de nieuwe jeugdherberg in Vianden binnenkort - hopelijk in het jubileumjaar.