18.07.2023 | Oorsprong: Schwarzwald Tourismus GmbH

Toerisme Zwarte Woud breidt aanbod natuurgerichte accommodaties uit

MyCabin Spot St Märgen
MyCabin Spot St Märgen
MyCabin Spot St Märgen | © Adrian Backes, MyCabin

Toerisme Zwarte Woud werkt samen met MyCabin.eu

Het Zwarte Woud is een van de populairste vakantieregio's in Duitsland en veel plekken zijn nog volledig ongerept. Dit is net zo perfect voor een roadtrip in een camper door het gevarieerde natuur- en cultuurlandschap van Duitslands grootste middelgebergte als voor outdoorfans die hun tent willen opzetten op een afgelegen plekje midden in de natuur. Samen met het boekingsplatform MyCabin.eu wil Schwarzwald Tourismus GmbH het aanbod "One-Night-Camps" voor natuurgericht kamperen op legale campings in het Zwarte Woud uitbreiden en het voor gasten mogelijk maken om speciale overnachtingsmogelijkheden bij particuliere verhuurders, boeren en gemeenten online te boeken.

Met bijna 2,5 miljoen overnachtingen en een stijging van 12 procent ten opzichte van 2019 noteerden de campings in het Zwarte Woud in 2022 meer overnachtingen dan voor de pandemie. De hausse op het gebied van kamperen zal zich ook in 2023 voortzetten. "Naast de toegenomen belangstelling voor vakanties op campings, zijn trekkingskampen in het Zwarte Woud al sinds 2017 zeer populair bij outdoorliefhebbers", zegt Hansjörg Mair, directeur van Schwarzwald Tourismus GmbH. "Met dit aanbod kunnen natuurliefhebbers legaal hun tent opzetten in het bos en officieel kamperen op de nu 18 locaties midden in het natuurpark Schwarzwald Centraal/Noord, het nationale park Schwarzwald en het natuurpark Schwarzwald Zuid. Tijdens de pandemie is het aantal avonturiers dat op zoek is naar dergelijke natuurervaringen blijven stijgen. Bovendien maken steeds meer mensen met hun eigen camper een roadtrip door het Zwarte Woud, waarbij ze willen overnachten op afgelegen natuurplekjes. Met deze toegenomen vraag houdt de innovatieve start-up MyCabin.eu rekening: als agent van natuurrijke overnachtingsplekken bij particuliere verhuurders bevordert het boekingsplatform het zachte toerisme en de lokale landbouw en is het voor ons als bestemming de perfecte partner om het project "One-Night-Camps" voor natuurrijke campings in het Zwarte Woud, dat een aanvulling vormt op het aanbod van de officiële campings, verder te ontwikkelen", legt Mair uit.

"De samenwerking met Schwarzwald Tourismus GmbH stelt ons in staat onze krachten te bundelen en samen het bestaande aanbod van echte natuurspots voor kampeerders en camperreizigers in het Zwarte Woud verder uit te breiden," zegt Finn Wilkesmann, CEO en oprichter van MyCabin. "De waarden van ons bedrijf zijn stevig verbonden met die van het Zwarte Woud, waar duurzaam toerisme hoog in het vaandel staat. Samen stellen we reizigers in staat te genieten van unieke natuurervaringen en tegelijkertijd de bescherming van het milieu te bevorderen door legaal kamperen."

Het project "One-Night-Camps" is in de zomer van 2022 gestart door de toerismeafdeling van het district Waldshut en breidt zich nu uit naar het hele Zwarte Woud en Baden-Württemberg. Via het platform www.one-night-camps-schwarzwald.info en via MyCabin.eu kunnen nu bijna 100 natuurgerichte overnachtingsaanbiedingen online worden geboekt bij particulieren, boeren en gemeenten die hun weiland voor een tent of een verharde standplaats voor een camper voor één nacht beschikbaar stellen. Naast tenten en campers zijn er ook speciale aanbiedingen zoals overnachtingen in een bouwaanhanger, blokhut, hooizolder of tipi. Als optie kunnen de verhuurders ook extra diensten aanbieden zoals sanitaire voorzieningen, barbecueplaatsen en brandhout, evenals ontbijt of snacks.

One Night Camp op de biologische boerderij Teufel Dangstetten - One Night Camp op de biologische boerderij Teufel Dangstetten - © Schwarzwald Tourismus, Biobauernhof Teufel
One Night Camp op de biologische boerderij Teufel Dangstetten | © Schwarzwald Tourismus, Biobauernhof Teufel

Drie tips voor "kampen voor één nacht" in het Zwarte Woud die geboekt kunnen worden via MyCabin

Duivels goed kamperen op de biologische boerderij in Klettgau

De biologische boerderij van de familie Teufel ligt op 500 meter van het dorp Dangstetten bij Küssaberg in Klettgau in het zuidelijke Zwarte Woud, op slechts een paar kilometer van de Hoogrijn. Overnachten in de nabijheid van koeien, kippen, geiten, schapen, ezels, katten en konijnen is niet alleen een genot voor gezinnen, maar ook voor kampeerders op een idyllische plek voor caravans of op een tentenweide met uitzicht op het Zwarte Woud. Voor ontbijt en diner kunnen kampeerders verse eieren, honing, aardappelen, pasta en gegrilde worstjes inslaan in de boerderijwinkel.

Met camper en tent midden in het bos bij St. Märgen

De boerderij van gastheer Thomas Wolffrom en zijn gezin ligt midden in het bos bij St. Märgen in het Opper-Schwarzwald. Tent- en camperplaatsen bevinden zich bij de eigen paardenweide van de boerderij. Gastentoilet en badkamer in het huis, elektriciteit, water en een open haard kunnen op verzoek worden gedeeld. Voor ruiters zijn er tegen betaling staanplaatsen en voer voor de paarden. De speciale extra: Een kleine houtgestookte saunawagen in de tuin voor maximaal vier personen kan optioneel gehuurd worden voor een avond.

Kampeerplaats op de wijnboerderij in Durbach

Omgeven door wijnranken en fruitbomen ligt de Winzerhof Werner van gastheer Patrick Werner in een zijdal van Durbach aan de Badense wijnroute. Wijn en distillaten uit eigen productie en vers fruit en groenten kunnen op de boerderij gekocht worden. En voor wandelliefhebbers is een tocht over het gastronomische pad "Durbacher Weitblick" de moeite waard, aan de ingang waarvan het wijnhuis zich direct bevindt.