12.10.2020 | Oorsprong: Thüringer Tourismus GmbH

6x Ontdek Thüringen

Kyffhäuser-monument
Kyffhäuser-monument
Kyffhäuser-monument | Sven Lachmann , Pixabay.com

De steden van Thüringen combineren charme en geschiedenis. In de zomer zijn ze de perfecte plek om buiten te zitten, te genieten van openlucht cultuur en kunst. En de natuur is nooit ver weg: het Thüringer Woud, het Nationaal Park Hainich, het Eichsfeld of de Rhön nodigen uit tot wandelen en fietsen. Er wordt rekening gehouden met standpunten en inzichten die de horizon verbreden.

Favoriete weg: De legendarische Kyffhäuserweg

Bossen, weiden, grottemagie - de Kyffhäuser Trail loopt door de kleinste bergketen van Duitsland en het gelijknamige Kyffhäuser Natuurpark. Volgens de legende rustte keizer Friedrich I, ook bekend als Barbarossa, hier meer dan 800 jaar lang diep in de berg. Op een totaal van 37 kilometer is de Kyffhäuserweg de mooiste aanloop naar de Mythenberg. Het maakt indruk met zijn uitgestrekte bossen, bloeiende magere graslanden, prachtige uitzichten, grotten en culturele hoogtepunten. En er zijn er genoeg: het Kyffhäuser-monument, de Barbarossa-grot en het Panoramamamuseum in Bad Frankenhausen beloven spannende inzichten in de geschiedenis. Natuurlijke schatten zijn onder andere kleurrijk bloeiende schrale graslanden en steile gipspistes - ze herbergen vedergrassen en Adonisrozen, die anders alleen in de steppen van Oost-Europa of het Middellandse Zeegebied voorkomen. De rondwandeling kan gemakkelijk in drie dagen worden afgelegd. Begin en einde van de ontdekkingstocht is het kuuroord Bad Frankenhausen.

Meer informatie is beschikbaar op: www.thueringen-entdecken.de.

Favoriete tocht: Unstrut-fietspad

Hoe heerlijk om het open landschap te zien voorbij vliegen op de fiets zonder stress. Een fietser krijgt dit gevoel eigenlijk voortdurend tussen de Unstrut-bron bij Kefferhausen en Wiehe, waar hij Thüringen verlaat voor Saksen-Anhalt. De naam "Onestrudis" (moerasstruikgewas) laat zien dat het er hier anders moet hebben uitgezien. Het comfortabele vlakke fietspad langs de rivier de Unstrut biedt niet alleen open landschappen, maar ook grote mogelijkheden voor culturele stops. Minstens één dag rust moet in Mühlhausen worden doorgebracht. De stadsmuur, de middeleeuwse kerken en de historische oude stad zijn slechts enkele van de dingen die uw bezoekers zullen verrukken. Nauwelijks een halve dag later zullen de bezoekers zich verbazen over Bad Langensalza, verkozen tot de meest bloeiende stad van Europa. De kleurrijke vakwerkgevel van de oude stad, het indrukwekkende stadhuis met een eigen beiaard en in totaal tien tuinen. De volgende dag leidt de etappe naar Sömmerda door het prachtige landschap van het Unstruttal. Na een korte rustpauze bij het St. Wigberti-klooster in Werningshausen gaat de route verder via Sömmerda met zijn opmerkelijke stadsmuur naar Sachsenburg en Heldrungen met zijn machtige waterburcht. Op de Unstrut-brug voor Artern heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de stuw en slechts enkele kilometers naar Roßleben en Wiehe. De route is vrij van steile klimmen en dus ook geschikt voor gezinnen. Het 200 kilometer lange Unstrut-fietspad kan eenvoudig in 6 etappes worden afgelegd.

Meer informatie is beschikbaar op: www.radfahren.thueringen-entdecken.de

Favoriete tuin: Renaissancejuweel - Paleis en Park Altenstein

Een absolute ontdekking voor park- en tuinliefhebbers is het kasteel Altenstein met zijn uitgestrekte park, op twee kilometer afstand van het oudste kuuroord van Thüringen, Bad Liebenstein. Naar het voorbeeld van de Engelse landschapstuinen strekt zich rond het kasteel een 160 hectare groot park uit, dat ooit door George II, hertog van Sachsen-Meiningen, in de 19e eeuw werd ontworpen. Beroemde landschapsarchitecten zoals Prins Hermann von Pückler-Muskau en Peter Joseph Lenné hebben bijgedragen aan het ontwerp van het park. Tijdens een wandeling over de ongeveer 20 kilometer lange paden ontdekken de bezoekers snel de echte attracties van het park: imposante, oude bomenpopulaties en massieve rifrotsen van Zechstein. Ze vormen het decor voor speelse gebouwen of in steen uitgehouwen trappen die naar prachtige uitzichtpunten leiden. Tijdens een wandeling over een cirkelvormig pad komen bezoekers bezienswaardigheden tegen die de moeite waard zijn om te zien met illustere namen als Flower Basket Rock en Rotunda, de Cave Stone met Chinese huisjes, Rock Grotto en Crevice, Morning Gate met Morning Gate Plateau, Long Rock, Devil's Bridge Rock met Suspension Bridge en Knights' Chapel. Bezoekers voelen zich snel terug in de tijd getransporteerd naar de tijd dat de adel hier nog steeds rondliep.

Meer informatie is beschikbaar op: www.thueringen-entdecken.de.

Thüringer Rhön - Thüringer Rhön - Jörg Aland, Pixabay
Thüringer Rhön | Jörg Aland, Pixabay

Favoriete tijd: Familievakantie in de Rhön

Het redden van dieren, het zoeken naar sterren of gewoon ronddraven: De Thüringer Rhön heeft veel spannende aanbiedingen voor gezinnen. Bijvoorbeeld de 18 kilometer lange familiewandelroute tussen Unterweid en Birx. Als je kleine kinderen hebt, kun je een stukje lopen - en een extra uitstapje maken naar een van de 21 startpunten. Er is veel te beleven: met behulp van een enorme Archimedische schroef kunnen kinderen water uit een beekje halen. Ze leren springen als een eekhoorn en mogen in het Gasthaus Thüringer Rhönhaus de monden van kleine zwarte schapen met brood en veel liefde voor de kinderen sluiten. Een schip is gestrand op een van de mooiste uitzichtpunten van de Rhön: de Rhön-Ark in Kaltenwestheim. Buiten is er ook de Rhönwald-avonturenwereld met bosschool, vleermuizengrot en blotevoetenpad. Overnachting is in de sterrenwagen in Bernshausen. De familie Heidinger heeft een grote houten caravan omgebouwd tot een appartement met een glazen dak. Vlak ernaast: de Stockborn Ranch - een manege met aanbiedingen voor volwassenen en tieners.

Meer informatie op: www.thueringen-entdecken.de

Favoriete scène: Kunsthaus Apolda - zeer modern

Zin in moderne kunst? En dat in Apolda in Thüringen? De "Pop Art"-tentoonstelling in het Kunsthaus Apolda toont werken van Peter Blake, Richard Hamilton, David Hockney, Allen Jones, Alex Katz, Roy Lichtenstein, Mel Ramos, Andy Warhol en Tom Wesselmann -" in een spannende dialoog van 80 werken", zoals het Kunsthaus zelf schrijft. De tentoonstelling is te zien tot 26 juli 2020, wanneer een grote Chagall-tentoonstelling gepland is in Apolda van 20 september tot 13 december. De vereniging "Apolda Avantgarde" zet al 25 jaar lang hoogstaande en veelgeprezen tentoonstellingen op.

Meer informatie vindt u op: www.kunsthausapolda.de

Favoriete camping: Camping Linkenmühle aan het stuwmeer van Hohenwarte

De familiecamping Linkenmühle is idyllisch gelegen direct aan het stuwmeer van Hohenwarte. De warme sfeer, het prachtige landschap en de ontspannende rust hebben altijd indruk gemaakt op gezinnen en kampeerliefhebbers. Vanaf de kampeerplaatsen is er een onvergelijkbaar uitzicht op het Saalegebergte. Hier kunt u een wandeltocht maken rond het 27 km lange Hohenwarte-stuwmeer of gaan kanoën en varen op het water. Daarnaast zijn er talrijke recreatiemogelijkheden in de omgeving, zoals kasteel Ranis, Burgk, de sprookjesgrotten in Saalfeld, de showgieterij Heinrichshütte in Wurzbach of de sprookjesachtige bos- en zomerrodelbaan in Saalburg.

Meer informatie op: www.thueringen-entdecken.de