12.05.2022 | Oorsprong: Kur- & GästeService Bad Füssing c/o NewsWork AG

Bosbaden en bostherapie in Bad Füssing

Het bos als een nieuwe, natuurlijke bron van gezondheid
Het bos als een nieuwe, natuurlijke bron van gezondheid
Het hoge tempo van onze tijd, de gevolgen van de beschaving, het dagelijkse leven ver van de natuur en het gebrek aan tijd in de natuur treffen veel mensen. | © Kur- & GästeService Bad Füssing/Leonie Lorenz

Het bos als een nieuwe, natuurlijke bron van gezondheid

Het is al vele malen bewezen: Als je je onderdompelt in het bos, doe je iets voor je gezondheid. Buiten zijn, de sfeer van het bos opsnuiven en naar de stilte luisteren heeft een kalmerend effect en helpt om sneller te regenereren. Europa's nummer één kuuroord wil van het kuur- en geneeskrachtige bos - naast het thermaalwater - in de toekomst de tweede "bron van gezondheid" maken, en speciale outdoortherapie-aanbiedingen en het geneeskrachtige water combineren tot holistische gezondheidsbelevenissen. De eerste aanbiedingen zullen al in mei 2022 van start gaan.

Een bos kan veel positieve effecten hebben

Waarom is het bos zo goed voor je? "Bossen en natuurlandschappen zijn bronnen van kracht voor vertraging en regeneratie", zegt Gerhard Winklhofer, het hoofd van het Gezondheidscentrum Bad Füssing. "Wij mensen verlangen naar afstand van het leven van alledag, naar krachtbronnen in de natuur om onze batterijen weer op te laden," weet hij. Het verlangen om in contact te komen met het echte, het oorspronkelijke, het natuurlijke is groot. Ervaringen met de natuur en het bos zijn van oudsher in ons mensen verankerd.

Het is algemeen bekend dat het hoge tempo van onze tijd, de gevolgen van de beschaving, het dagelijkse leven ver van de natuur en het gebrek aan tijd in de natuur veel mensen beïnvloeden. Hier kan het bos als "natuurlijk middel" de behoefte aan een authentieke natuurervaring vervullen. "Verbondenheid met de natuur en welzijn versterken elkaar," zegt Winklhofer. Zij die zich sterk verbonden voelen met de natuur zijn ook gelukkiger. "De natuur en het bos bieden de beste voorwaarden om de eigen zintuigen te reactiveren en in contact te komen met zichzelf.

Als helend bos wordt het kuurbos een therapeutische en ervaringsgerichte ruimte in de natuur

Speciaal opgeleide bostherapeuten en bosgezondheidstrainers begeleiden de gasten van Bad Füssing op hun weg naar regeneratie, ontspanning en nieuwe gezondheid. Bos-therapie betekent dat Bad Füssing het ook mogelijk maakt om de kracht van het bos als bron van gezondheid op een medisch verantwoorde, indicatie-gerelateerde manier te ervaren. Dit omvat bijvoorbeeld bewegingsoefeningen, mindfulness-oefeningen, maar ook oefeningen voor de zintuigen en ademhalingsoefeningen. Voor mei 2022 zijn onder andere een "wandeling voor de zintuigen" door het kuuroord Bad Füssing en het geneeskrachtige bos en een evenement onder de titel "Mindfulness in het bos" gepland.

Een van degenen die de deelnemers in de toekomst - naast Doris Jägernitz - op de "gezonde reis" naar het bos van Bad Füssing zal begeleiden, is Franziska Solger-Heinz. Zij is staatsgediplomeerd opvoedster, gezondheidsopvoedster, bedrijfs- en organisatiepsychologe - en sinds kort ook bostherapeute. "Onze aanbiedingen zijn speciaal op de gasten afgestemd, zodat ze een optimaal en individueel effect op lichaam en geest kunnen hebben", meldt de 42-jarige.

Meer informatie op: www.badfuessing.com/waldbaden