26.02.2024 | Oorsprong: Naturarena Bergisches Land GmbH

Tiende Bergische Wandelweken 2024

De Bergische regio viert haar verjaardag in de lente en de herfst
De Bergische regio viert haar verjaardag in de lente en de herfst
Geniet van het uitzicht in het Bergisches Land | © Holger Hage voor Das Bergische

Om dit jaar haar tienjarig bestaan te vieren, organiseert de toeristische organisatie "Das Bergische" twee keer de Bergische Wandelweken - in het voorjaar en in de herfst. De eerste periode begint op 27 april met de Bergische 50 als startmanifestatie en gaat door tot 5 mei 2024 met talrijke begeleide wandelingen. In de vroege herfst kunnen wandelliefhebbers van 21.09. tot 06.10.2024 weer de wandelschoenen aantrekken om de regio te verkennen.

"De Bergische wandelweken hebben zich in de afgelopen jaren tot een populaire evenementenreeks in het Bergische Land ontwikkeld. Daar zijn we bijzonder trots op en voor het tienjarig jubileum willen we onze trouwe wandelgemeenschap op een bijzondere manier bedanken. Daarom hebben we besloten om de wandelweken dit jaar twee keer te organiseren," zegt Gabi Wilhelm, directeur van Das Bergische.

Wandelen voor natuurliefhebbers, families en genieters

Het programma voor de Bergische wandelweken in het voorjaar is al klaar. Het belooft opnieuw veel afwisseling voor natuur- en wandelliefhebbers. Samen met talrijke reisleiders en gastheren heeft Das Bergische een afwisselend programma met meer dan 65 wandelingen in negen dagen samengesteld.

Tijdens de begeleide wandelingen kunnen de deelnemers het afwisselende landschap, de geschiedenis en de cultuur van het Bergische Wanderland ontdekken. Het programma omvat zowel korte rondleidingen als dagwandelingen met verschillende thematische zwaartepunten, zoals gezondheids- en kruidenwandelingen, culinaire wandelingen of ezeltochten. Werkende mensen komen aan hun trekken met de vroege vogel- en after-work wandelingen. En bij de Bergische wandelgastheren is er ook catering met versnaperingen.

Bergische Land - Vakantiemagazine

Bergische Land - Vakantiemagazine

Bergisches Land

Het gevarieerde landschap van het middelgebergte van het natuurpark Bergisches Land weet te overtuigen met groene heuvels, bossen en weiden en idyllische dalen met bruisende beekjes. Pittoresk in het landschap ingebed vindt u vele meren en stuwen.

Bergische 50 als startevenement

De Bergische wandelweken beginnen in het voorjaar met de negende Bergische 50-avonturenwandeling, die wandelaars vanaf het marktplein in Wipperfürth over 25 en 50 kilometer door de afwisselende natuur van het Bergische Land voert.

"Het is voor ons een bijzonder hoogtepunt dat we onze samenwerking met de organisatoren van de Bergische 50 hebben kunnen uitbreiden met dit wandelevenement, dat erg populair is bij de lokale bevolking en mensen uit de omgeving, als startschot voor onze wandelweken dit jaar," zegt Gabi Wilhelm. "Net als de Bergische Wanderwochen biedt de Bergische 50 een prachtige gelegenheid om in een gezellige sfeer samen te wandelen en de Bergische natuur te beleven. Toen we besloten om dit jaar de wandelweken in het voorjaar te organiseren, was het voor ons duidelijk dat we dit wilden combineren met de Bergische 50! Het sportieve karakter van de Bergische 50 is een perfecte aanvulling op het aanbod van onze wandelweken, die deels ook gericht zijn op mensen die liever wat rustiger wandelen. Dit totaalpakket bevordert het wandelimago van onze regio 'Das Bergische'."

Wandelweken in het Bergisches Land - Wandelweken in het Bergisches Land - © Cora Berndt-Stühmer
Wandelweken in het Bergisches Land | © Cora Berndt-Stühmer

Succesvolle samenwerking en meerwaarde voor de regio

"Het tienjarig jubileum van de Bergische Wandelweken is het bewijs van de succesvolle samenwerking tussen Das Bergische als toeristische organisatie en de lokale stakeholders en partners. De inzet van onze Bergische gemeenten en onze wandel- en tourgidsen verdient hier een bijzondere vermelding. Zonder hen en hun afwisselende en fantasierijke wandelingen over de meest uiteenlopende thema's zouden wij dit jubileum niet kunnen vieren", aldus Dr. Erik Werdel, voorzitter van de aandeelhoudersvergadering van Das Bergische, die de goede samenwerking prijst en tegelijkertijd de meerwaarde van het gevestigde wandelformat voor de regio benadrukt: "De wandelweken lokken talrijke mensen naar de vele mooie wandelwegen, die het Bergische Land te bieden heeft en zetten velen er zeker toe aan om terug te keren. Dit komt op zijn beurt ook weer ten goede aan onze lokale bedrijven."

Het voorjaarsprogramma - gemakkelijk online te filteren

Het complete programmaoverzicht van de Bergische Wandelweken met gedetailleerde informatie over elke wandeling vindt u op www.bergische-wanderwochen.de. Geïnteresseerden kunnen ook filteren op onderwerp, datum en locatie om specifieke wandelingen te zoeken. Informatie over de registratie is te vinden in de beschrijving van elke wandeling.