01.06.2023 | Oorsprong: Bayreuth Marketing & Tourismus GmbH c/o Wilde & Partner Communications GmbH

275 jaar operagebouw Margravial in Bayreuth

UNESCO werelderfgoed Margravial Opera House
UNESCO werelderfgoed Margravial Opera House
UNESCO werelderfgoed Margravial Opera House in Bayreuth | © Loic Lagarde

Het nieuwe World Heritage Information Centre en het Opera House Museum in het Redoutenhaus

Barokke theatercultuur ontmoet innovatieve museumarchitectuur: sinds april heeft de Wagnerstad Bayreuth er een attractie bij. Eind april opende in het Redoutenhaus het informatiecentrum voor het werelderfgoed en het Operahuismuseum zijn deuren en ontvangt nu het hele jaar door bezoekers. De tentoonstelling rond de Margraviale Opera in het hart van de stad nodigt jong en oud uit voor een reis terug in de tijd naar het barokke Bayreuth - met veel interactie voor een levende geschiedenis.

Het Margravial Operahuis: een weelderig meesterwerk uit de 18e eeuw

Markgravin Wilhelmine liet het prachtige gebouw tussen 1744 en 1748 bouwen ter gelegenheid van het huwelijk van haar enige dochter Elisabeth Friederike Sophie met hertog Carl Eugen von Württemberg, en creëerde daarmee een monument van barokke architectonische kunst. Tegenwoordig is dit UNESCO-werelderfgoed een van de belangrijkste en best bewaarde gebouwen uit de barokperiode, qua omvang en inrichting vergelijkbaar met de hoofse banketzalen in Dresden, Wenen, Parijs en Venetië. Het volledig uit hout opgetrokken operagebouw, met beschilderde doeken, rijk stucwerk en gedetailleerd houtsnijwerk, wordt beschouwd als uniek in de wereld. UNESCO nam het Margravial Opera House in 2012 op in zijn lijst van werelderfgoederen en eert daarmee dit meesterwerk van de feestelijke en muzikale cultuur van barok Europa. Het theater wordt nog steeds gebruikt als locatie voor klassieke concerten, en gasten kunnen een onvergelijkbare akoestiek verwachten in de zalen - volledig onveranderd, zoals ze 275 jaar geleden waren.

Werelderfgoedinformatiecentrum en Operahuismuseum in het voormalige Redouten en Komödienhaus

Laat u onderdompelen in de wereld van Wilhelmine: Dankzij interactieve stations in de hele tentoonstellingsruimte kan de lange geschiedenis van het theaterhuis door jong en oud met alle zintuigen worden beleefd. De modern geënsceneerde en uitbundig vormgegeven tentoonstelling geeft niet alleen inzicht in de geschiedenis van het operahuis, maar neemt ook de typische theaterpraktijken van die tijd, zowel op als achter het toneel, onder de loep. Naast gedetailleerde maquettes zijn in het museum ook originele toneelstukken uit Wilhelmines tijd te vinden. Een van de hoogtepunten is zeker de natuurgetrouwe decoraandrijving van de toneeltechniek uit die tijd, die door de bezoekers zelf kan worden bediend. Dankzij de gratis museum-app of de mediagids kunnen gasten een nog dieper inzicht krijgen in de barokke wereld van cultuur en muziek.

Bayreuth Vakantie

Bayreuth Vakantie

Beieren

Bayreuth – UNESCO-werelderfgoed en de wereld van Wilhelmine