06.01.2021 | Oorsprong: Zugspitz Region

Een wandelvakantie in de regio rond de Zugspitze in Zuid-Beieren

Wandelvakantie en het Zugspitz Region
Wandelvakantie en het Zugspitz Region
Wandelvakantie en het Zugspitz Region | © Zugspitz Region | Erika Spengler

De Zugspitz Region is een toeristisch samenwerkingsverband binnen het Landkreis Garmisch-Partenkirchen, waartoe zes bestemmingen behoren: het ZugspitzLand, de Alpenwelt Karwendel, het Blaue Land, het Naturpark Ammergauer Alpen, Garmisch-Partenkirchen en Grainau.

On- en offline

De natuur ontwaakt uit haar winterslaap, de hoge wandelschoenen worden uit de kelder gehaald en er worden plannen gemaakt voor de eerste wandeltocht. Dankzij alles wat op de nieuwe web-site van de Zugspitz Region aangeboden wordt, kunt u dit jaar het kompas en de wandelkaarten in de la laten liggen. Met behulp van de nieuwe Zugspitz-app hebt u tips voor wandeltochten, kaartenmateriaal en de hele community altijd en overal bij de hand. En in de offline modus vindt u zelfs op de meest afgelegen bergtoppen de juiste weg.

Ook als u uw mobiel liever uit laat, hebt u nog de moeilijke keus uit diverse tochten: van ontspannen wandelingen op de Meditationsweg (het meditatiepad), strooptochten door kruidige almen met een kruidendeskundige tot aan speciale voorjaarswandelingen en wandelkuren in een geneeskrachtig klimaat aan toe.

Sportliefhebbers vinden hun uitdaging op de Spitzenwanderweg of bij het bergbeklimmen.

De Spitzenwanderweg

In de Spitzenwanderweg komen alle hoogtepunten op natuur- en cultuurgebied bij elkaar, want over een afstand van 200 kilometer en met in totaal meer dan 6.800 meter hoogteverschil, komt u langs de mooiste bestemmingen van de regio: koningskastelen, plaatsen als in een prentenboek en landschappen in het Alpine hooggebergte. Door landschappen en langs bezienswaardigheden zoals het Murnauer Moos in het Blauen Land, Schloss Linderhof in het Naturpark Ammergauer Alpen, het Königshaus am Schachen met uitzicht op Garmisch-Partenkirchen, de Höllentalklamm bij Grainau, de Kuhfluchtwaterval in het ZugspitzLand en het wereldcentrum voor de vioolbouwkunst Mittenwald in de Alpen bij Karwendel, biedt de route veel afwisseling.

Ofwel u loopt de Spitzenwanderweg in twaalf dagen aan één stuk of in afzonderlijke etappes, die u prima kunt indelen voor een weekeinde of voor één dag. Op deze manier is de route zowel geschikt voor liefhebbers van meerdaagse tochten als voor gezinnen en recreatiewandelaars. Bij het uitzetten is er ook rekening mee gehouden dat de wandelaars op hun weg langs 16 stations en meerdere bushaltes komen. Zo kunt u zowel voor de heenreis als voor de terugreis naar het uitgangspunt, gebruik maken van het openbaar vervoer. Ook vinden de bezoekers op de nieuwe website “Spitzenwanderweg” geschikte overnachtingsmogelijkheden en de afzonderlijke etappes. 

Wandeling naar de Auhütte - © Gregor Lengler
© Gregor Lengler

Op ontdekkingstocht in de Alpenwelt Karendel

Indrukwekkend rijzen de rotswanden rechts en links van het pad in de Hüttlebachklamm omhoog. Alleen als u uw hoofd helemaal achterover houdt, ziet u daar tussendoor de lucht. Het pad stijgt en de kloof tussen de rotsen wordt steeds smaller. Een waterval valt in meerdere trappen omlaag. Ernaast bevindt zich een in de rots uitgehouwen trap waarmee u langs de flank naar boven kunt klimmen. Als het meezit ziet u hier zelfs gemsen, en ook broedt hier ieder jaar een ohoe-paar. Krün is het vertrekpunt, de route loopt eerst langs de Isar naar het stuwmeer. Het pad loopt overwegend vlak. Langs de kant van het pad zijn op informatieborden de bijzonderheden van de lokale natuurlijke omgeving beschreven. Laatstgenoemde staat bekend om zijn soortenrijkdom. In de valleien van de Isar komen vele, deels zeldzame soorten dieren voor.

Betoverende panorama’s

De wandelroute wordt vervolgd langs de “Isarstausee en door de Hüttlebachklamm en voert dan omhoog de Schwarzkopf op. De paden stijgen geleidelijk en verlopen al zigzaggend langs de bergflanken omhoog tot aan de top, op een hoogte van 1.161 meter. Boven aangekomen staat er niet alleen een bank voor u klaar, maar wacht u ook een ongekend uitzicht op de omgeving: op Krün en het Isardal, de Alpenwelt Karendel en de er tegenover gelegen toppen van de Schafkopf, Rindberg en de Bletschertalkopf. Een uitgebreide broodmaaltijd in de Auhütte in Karendel maakt de wandeling compleet.

Garmisch-Partenkirchen

De wandelvakantie voor alle zintuigen

In uw neus: de koele, frisse berglucht. Voor uw ogen: indrukwekkende toppen, schaduwrijke bossen en bloeiende weiden. In uw oren: het zachte geklingel van koeienbellen en het getjilp van vogels. Wandelen in Garmisch-Partenkirchen is echt een belevenis voor alle zintuigen. Voel de zon op uw huid en geniet op een houten bank van de smaak van een hartig Speckbrot (broodje met spek).

Wandelen betekent veel meer als beweging in de buitenlucht. Wandelen betekent dat u uzelf met elke stap iets meer ontdekt. Maak ruimte in uw hoofd voor ademberovende panorama’s in plaats van de zorgen van alledag. Voor kleine wonderen in de berm in plaats van eeuwig te piekeren.

300 kilometer aan wandelpaden

Minstens 300 onvergetelijke herinneringen. Of u nu een ervaren bergwandelaar bent of recreatief wandelt, of het nu een uitstapje is met het gezin of een sportieve uitdaging: In de bergen rondom Garmisch-Partenkirchen is er voor iedere smaak een wandeling. Dan van kort tot lang en van vlak tot steil is in het bergachtige gebied rond de Zugspitze alles vertegenwoordigd. De routeplanner op gapa.de geeft u talrijke tips en perfecte routebeschrijvingen.

Hoe denkt u bijvoorbeeld over een dagtocht naar het Königshaus op de Schachen? Het verstopte kleinood van koning Ludwig II is alleen te voet bereikbaar en dus iets heel bijzonders. De tocht begint door de indrukwekkende Partnachklamm met zijn wilde waterlopen en ontelbare watervallen. Vervolgens loopt het pad door een oorspronkelijk bergbos tot het terrein boven de boomgrens open wordt en een ademberovend uitzicht op de hoge top prijsgeeft.

Eten en drinken in de bergen

Om weer op krachten te komen, kunt u naar het Schacherhaus gaan, waar met de lokale keuken de reserves weer worden aangevuld. En voor iedereen die een keer in de bergen wil overnachten, u kunt een nacht in de slaapzaal doorbrengen en zo een met recht koninklijke sterrenhemel bewonderen.